Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова: Осмиването на полевите тестове от служители на МВР има негативни последици в обществото

Диана Русинова
Снимка: Радио София

Решението да бъдат тествани полицаите за употреба на дрога и алкохол е добро, защото така може да се повишава доверието в институцията. Това заяви пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„Осмиването на тези тестове от служителите на реда обаче е притеснително. Това ще доведе до негативни последици в обществото“.

Диана Русинова обаче призова да не слагаме всички полицаи под общ знаменател.

„Сред тях има много доблестни личности, но очевидно мястото на служителите на МВР, които отказват за бъдат тествани, не е в полицията“.

Нуждаем се от законодателни промени, според които да не могат да бъдат отказвани проверките за дрога и алкохол на пътя, заяви тя.

Правилна беше реакцията на МВР, когато бяха приканени всички, съмняващи се в резултата от полевия си тест, да бъдат подложени и на кръвен, смята Русинова.

Цялото интервю на Ирина Недева с Диана Русинова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетният Ratio форум - здравословен разговор за наука

Утре в "София Тех парк" ще се проведе Пролетният Ratio форум. "През последните години, въпреки че се занимаваме основно с теми от точните науки, виждаме, че е също толкова важно да имаш здравословен разговор за тези неща, да намериш пресечните точки между наука, етика, философия, право . Трябва да намериш начин, по който на хората да им е..

публикувано на 07.06.24 в 11:39

Русенската опера с апел - средствата за възстановяване след пожара да не секват

Четири години след пожара, от който пострада сградата на Държавната опера - Русе, съставът на творческия институт ще се опита да припомни на обществеността, че все още имат нужда от подкрепа за възстановяване на пораженията. Това ще се случи с балетния спектакъл "Пожар", с който се цели да се разгорят отново усилията на държавната власт за..

публикувано на 07.06.24 в 11:21
Проф. Александър Кьосев

Проф. Александър Кьосев: Тяхната далавера се легитимира чрез нашата вяра

" Там, където трябваше да настъпи една универсална демокрация, настъпиха ограничени демокрации. Възпроизвежда се една Европа на национализмите – претоплена манджа от 19 век, която ни се представя за нещо ново. Въпросът е какво правим с тези демокрации".  Войчех Пшибилски: Демокрацията може да спечели, а Европа да загуби на изборите за ЕП Това..

публикувано на 07.06.24 в 11:05

Войчех Пшибилски: Демокрацията може да спечели, а Европа да загуби на изборите за ЕП

Има четири сценария, които биха променили посоката на развитие на Европейския съюз и неговото бъдеще - мнението е на полския политолог Войчех Пшибилски, главен редактор на платформата "Вишеград отвътре" ("Visegrad inside"). Платформата е създадена от фондация Res Publica - независим тръст във Варшава. На събитие под надслов "Изборите за..

публикувано на 07.06.24 в 11:00

Гърците харчат средно по 1000 евро на година за здравни грижи и лекарства

Гърците трудно си плащат лекарствата и не посещават лекар поради липса на средства, показват проучвания в южната ни съседка. Опозицията настоява за повече пари за здравеопазване. Проучване на здравната организация "Гивмед" ,която работи за равен достъп до лекарства за всички, показва, че 22% от гърците през миналата година не са получили..

публикувано на 07.06.24 в 10:50

Последен ден на предизборната кампания в Гърция

Последен ден на предизборната кампания в Гърция. Според всички предварителни проучвания управляващата партия на консерваторите Нова Демокрация ще спечели евровота. С митинги партиите в Гърция приключват днес предизборната си кампания. Всички проучвания за нагласата на избирателите посочват победа на Нова Демокрация с около 33% от..

публикувано на 07.06.24 в 10:48
Снимката е илюстративна

Търсят допълнително вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

Осигуряване на допълнително вода за трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево, е обсъдено на среща на кметовете на трите града с представители на БАД "Гранитоид", собственик на вецовете в района, "Кюстендилска вода" ЕООД и Предприятието "Язовири и каскади". Количеството, което трябва да се осигури за нормалното водоподаване на трите общини, е..

публикувано на 07.06.24 в 10:40