Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджали отбелязва 110 години от своето освобождение

Кърджали
Снимка: БНР Радио Кърджали

110 години от своето освобождение отбелязва днес Кърджали. На този ден през 1912 година районът е присъединен към тогава младата българска държава благодарение на самоотвержеността на отряда, воден от генерал Васил Делов.

Сред проявите в чест на празника е изпълнение на гвардейския духов оркестър, който гостува в града за първи път.

Кулминацията е тази вечер, когато в центъра на Кърджали ще започне тържествена заря-проверка с участието на президента Румен Радев.

Под звуците на духовата музика започна празничното шествие за Деня на Кърджали.

Включиха се ученици от всички училища, водени от мажоретките и гвардейците от първия в страната ученически отряд.

На тържествена сесия петима души бяха удостоени със званието "Почетен гражданин". Сред тях са журналистът и преподавател по математика Вълчо Милчев, скулпторът Зиятин Нуриев и строителят Емил Младенов.

Писателят Иванко Маринов получи званието посмъртно. Съпругата му Тамара сподели за него:

"Той ни завеща да тачим миналото, да не забравяме корените си, да почитаме героите си, да бъдем родолюбци".

21 октомври е знаков празник за Кърджали. През годините тук се създаде моделът на етническа толерантност, станал символ на съвместното съжителство, каза в словото си кметът Хасан Азис:

"С взаимни компромиси сме преодолявали трудности и сме успели да съхраним онзи кратък път един до друг, наречен разбирателство, толерантност".

Празничните прояви продължиха през целия ден. Според местните хора в града се усеща оживление.

"Градът се пълни с народ".

"Градът е доста жив, забелязва се активизирането на панаира, който е символ на празника, децата се радват".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков, докато поддържа същото темпо с настъпателните си операции по останалата чест от фронтовата линия,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се казва в обща позиция на евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Манолис Кефалоянис по повод..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за всяка услуга, извършвана от..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов и поясни, че проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е оставено място читателят да запише свой собствен спомен от посетеното място и да залепи своя снимка,..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде записано, че народните представители трябва да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични..

публикувано на 12.07.24 в 16:04