Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико": ЕС обсъжда по-ниски цени за енергия от АЕЦ и ВЕИ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на енергетиката, които заседават в Люксембург, ще обсъдят предложението на Комисията за трайно разделяне на цените на газа от електричеството, информира "Политико". Ако го одобрят, това ще бъде най-голямата реформа на пазара на ток в ЕС от десетилетия.

Според документа, получен от "Политико", става дума за по-ниски цени за ядрена енергия и енергия от възобновяеми източници, разходите за които са ниски, а техните производители трупат астрономически печалби, като фиксират същите цени както и газостанциите. Въпросът е дали страните-членки ще могат да гарантират дългосрочни договори за енергия от възобновяеми източници, така че да запазят ниски цени за потребителите за дълъг период, обикновено 15 години. Договорите би трябвало да се сключват чрез търгове, което означава, че ще спечели този, който предлага най-ниска цена. Министърът на търговията и индустрията на Чехия Йозеф Сикела съобщи на влизане, че хранилищата в ЕС вече са запълнени 95 на сто. Той отбеляза като положително послание факта, че вчера за първи път от август природният газ поевтиня под 100 евро за мегаватчас и добави:

"Това е изключително положително послание и се надявам, че Владимир Владимирович Путин също го наблюдава и ще започне да разбира, че енергетиката, която се опита да използва срещу нас, постепенно се обръща срещу него".

Също така страните-членки трябва да предотвратят изтичане на субсидирана енергия към държави извън Общността като Обединеното кралство и Швейцария, предупреждават експертите. Друг проблем са последствията от преразпределението на природния газ вътре в ЕС, който ще бъде също предмет на дискусии. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирландия обмисля закон за връщане на мигранти в Обединеното кралство

Ирландският министър-председател Саймън Харис поиска от министъра на правосъдието на страната му да внесе законодателство в кабинета, което да позволи на търсещите убежище да бъдат връщани обратно в Обединеното кралство. Министърът на правосъдието Хелън Макенти обяви по-рано през седмицата, че 80% от последните пристигнали в Република..

публикувано на 28.04.24 в 11:40

Гърция: Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол..

публикувано на 28.04.24 в 11:35
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова...

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в тройна коалиция за вота. Името ѝ: "Солидарна България" "Тя се опита да счупи коалицията още преди..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35