Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF стартира кампания „Общ дом, общо бъдеще“

Снимка: Яна Боянова

Застрашените видове у нас не са добре защитени, сочат данните от проучване на WWF, направено въз основа на официална информация, получена от ресорните институции. От неправителствената организация започват кампанията си „Общ дом, общо бъдеще“. Тя има за цел да подпомогне изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели. БНР е медиен партньор на кампанията.

Това е амбициозна цел, която може да постигнем единствено заедно, заяви пред БНР Нада Тошева, която е ръководител на програма „Опазване на видовете в световния фонд за дивата природа“

„Всеки, който иска, може да стане част от каузата. Човекът не е извън природата, той е част от нея“

Това е първото по рода си проучване за мащаба на закононарушенията срещу дивата природа, разясни тя.

„То е снимка, показваща състоянието й в един 5-годишен период – от 2016 до 2020 година. Виждаме, че най-честите жертви са птиците, следвани от бозайниците и влечугите“.

За този период в съда са внесени 32 обвинителни акта, съобщи Тошева.

„Тук не попадат престъпленията в горите. Обвиненията са основно за незаконен лов и риболов. Някои санкции, предвидени в закона за такива закононарушения, не са актуализирани“.

Цялото интервю на Валерия Николова с Нада Тошева може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат планирането в областта на инфраструктурата в Плевен

На планирането в областта на инфраструктурата е посветена среща, която ще се проведе днес в Плевен.  Акцент в разговорите ще бъде проектната готовност на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнение на приоритетни проекти. Народният представител Кирил Тодоров ще представи отговора на Регионалното министерство, свързани с обходния  път,..

публикувано на 13.08.24 в 08:11
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Силите на Киев контролират 1000 кв. километра руска територия

Украинският главнокомандващ заяви, че силите на Киев контролират 1000 кв. км руска територия. Олександър Сирски каза, че Украйна продължава да "провежда настъпателна операция в района на Курск" седем дни след началото й. Това е най-дълбокото трансгранично настъпление на Киев, откакто Москва започна пълномащабната си война срещу Украйна през..

публикувано на 13.08.24 в 08:00
Откриване на президентската кампания на Доналд Тръмп в Айова, 6 януари 2024 г.

Тръмп откровен пред Мъск в "Х": Ще имаме най-добрия "Железен купол" в света

Ще имаме най-добрия "Железен купол" в света. Защото е необходим само един маниак, за да започне нещо". Това каза бившият президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп в интервю за милиардера и предприемач Илон Мъск в социалната мрежа "X". Разговорът продължи над 2 часа и беше едно от най-очакваните събития в последните дни и заради..

публикувано на 13.08.24 в 07:43

Авария остави без ток части от Севлиево

Авария в трафопост на изхода на Севлиево, в посока Габрово, остави снощи части от града без електричество. Захранването вече е възстановено.  По информация на общинската администрация, един служител на електроразпределителното дружество, обслужващо района, е пострадал и е откаран в болница в Габрово.

публикувано на 13.08.24 в 07:20
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Дипломатически усилия за намаляване на напрежението в Близкия изток

Американският президент Джо Байдън е обсъдил с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания възможностите за намаляване на напрежението в Близкия изток.   В съвместно изявление, публикувано от Белия дом, петимата лидери подкрепят призива на Съединените щати, Катар и Египет за подновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Газа и..

публикувано на 13.08.24 в 02:34

Режим на водата от днес в Ловеч

  В Ловеч от днес се въвежда режим на водата  заради намалелия дебит на основния водоизточник.   Въвеждат се и редица забрани за ползването на питейната вода. От вчера на воден режим през нощта е и Тетевен.   Водният режим се въвежда заради трайното засушаване и значително намалелия дебит на водоснабдителната група „Черни Осъм“, която осигурява питейна..

публикувано на 13.08.24 в 02:24

Части от Севлиево останаха без електричество заради авария

Авария в трафопост на изхода на Севлиево, в посока Габрово, остави снощи части от града без електричество.  Захранването е възстановено.  По информация на общинската администрация, един служител на електроразпределителното дружество, обслужващо района, е пострадал и е откаран в областната болница в Габрово.

публикувано на 13.08.24 в 02:14