Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът: В бюджета да се заделят средства за българските общности зад граница

По време на визитата си в Хърватия вицепрезидентът Илияна Йотова посети музея "Йосип Юрай Щросмайер".
Снимка: Прессекретариат на президента

В бюджета за следващата година да бъдат заделени средства за българските общности зад граница, призова вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя коментира темата в Загреб, където се срещна с представители на българската общност.

Българите в Хърватия са признати за национално малцинство, имат представител в Общинския съвет на Загреб, както и право на държавна субсидия, посочва председателят на националната общност на българите в Хърватия Рашко Иванов: "За представителите бюджетът е някъде към 30 000 евро годишно, а за общността е някъде към 40 000".

Средствата се използват за различни програми, свързани с развитието на българската култура и опазването на традициите, както и за издателска дейност. От 2003 година на хърватски и български език излиза списанието "Родна реч".

Преди четири години в Загреб беше създадено Българското неделно училище "Иван Вазов". Директорът му Иглика Касабова:

"Трябва мотивация от всички страни - от страна на децата, от страна на родителите, от страна на учителите. Голяма част от децата дълги години не са живели в България, носители са на езика, доколкото може вкъщи".

Вицепрезидентът Илияна Йотова отчете огромната пропаст в отношението на държавата към българските общности зад граница:

"Трябва да има закон за българите в чужбина - нов, осъвременен, адекватен, в който всички тези проблеми да бъдат засегнати, за да можем да запазим българските малцинства и българските общности зад граница".

Вицепрезидентът очаква в бюджета за следващата година да бъдат заделени повече средства за българските общности: "Добре е, че сега в новия бюджет или това поне, което служебният кабинет ще представи, са заделени средства за българските общности за първи път от много време, макар и малко. Освен че ще бъдат записани в националния бюджет и ще бъдат част от бюджета на външно министерство, да бъдат дадени на общностите, да не стоят там".

"Не е въпросът само да се получават такива средства през проекти от комуникационните стратегии, които знаете, са обвързани с европейско финансиране. Макар и недостатъчно, макар и малко, тези пари вече показват отношение на българската държава към тези общности", каза вицепрезидентът Йотова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.