Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове в НС за председателствата на постоянните парламентарни комисии

Народното събрание разпредели 15 от общо 23 постоянни комисии

| обновено на 27.10.22 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Народното събрание разпредели няколко постоянни комисии, след като днешното парламентарно заседание започна със спорове относно председателствата на някои от тях. На този етап депутатите са гласували окончателно съставът на 19 от общо 23 постоянни комисии.

ГЕРБ ще ръководи комисията по външна политика с председател Екатерина Захариева, комисията по енергетика с председател Делян Добрев, комисията по отбрана, която ще се председателства от Христо Гаджев и комисията по образование, начело с Красимир Вълчев. Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще се председателства от Анна Александрова от ГЕРБ

"Продължаваме промяната" поемат комисията по здравеопазване начело с Антон Тонев, както и комисията по електронното управление и информационните технологии с председател Калина Константинова и тази по въпросите на Европейския съюз, която ще се ръководи от Деница Симеонова.

Постоянната парламентарна  комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще се ръководи от Хамид Хамид от ДСП. Вчера депутатите успяха да гласуват състава и ръководството само на Комисията по  бюджет и финанси, която ще бъде оглавявана от бившия финансов министър Петър Чобанов.

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление поема "Възраждане" с председател Коста Стоянов, а комисията по политиките на българите извън страната ще се ръководи от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Постоянната парламентарна комисия по туризъм също се поема от "Възраждане", с председател Цончо Ганев.

Георги Гьоков от БСП ще ръководи комисията по труда, социалната и демографската политика. Левицата поема и комисията по транспорт и съобщения с председател Георги Свиленски, а Иван Ченчев оглави комисията по културата и медиите.

Ясно е вече и председателството на комисията по икономическа политика и иновации, която ще се ръководи от Мартин Димитров от "Демократична България".
Лидерът на "Български възход" Стефан Янев ще ръководи постоянната парламентарна комисия по превенция и противодействие на корупцията. Това реши окончателно Народното събрание, като гласува и разширяване на състава на комисията от 17 на 21 членове.

Депутати подкрепиха и състава на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения.

Комисията ще се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия, според числеността на парламентарните групи, като за ротационни председатели бяха избрани: Даниел Митов от ГЕРБ, Бойко Рашков от ПП, Ахмед Ахмедов от ДПС, Ивайло Чорбов от "Възраждане", Атанас Зафиров от БСП, Атанас Атанасов от ДБ и Стефан Янев от "Български възход".

Разпределението на комисиите продължава.

Остават споровете за постоянната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта и липсата на издигнат председател за комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи първо да се реши ръководството на спортната комисия:

"Тъй като току що попитах колегите от парламентарната група на ПП, дали ще предложат председател за тази комисия, защото е в пряка връзка с комисията за спорта, там, както разбирам, ще имат повече от един председатели. А тука пък отиваме на варианта, да нямаме предложен председател".

Днешното пленарно заседание започна със спорове по разпределението на председателствата на постоянните комисии.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" обяви, че късно снощи е имало промяна в списъка с разпределението на комисиите, което напълно опровергавало стремежът за диалогичност в парламента.

Недоволството особено се засилило за председателството на Комисията за младежта и спорта, която "била пренасочена към ДПС", посочи Гюров и зададе риторичен въпрос:

"И кой, в крайна сметка, реди комисиите в това Народно събрание?".

От ДПС подчертаха, че в началото при заявяването спортната комисия била свободна и ДПС са я заявили.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обвини ДПС в лъжа:

"Ние бяхме заявили "Бюджет и финанси" и "Регионална комисия", от които ДПС получиха "Бюджет и финанси". Очевидно не са заявили комисии, които никой друг не е завил".

Хамид Хамид от ДПС контрира, като прочете първата заявка на Продължаваме промяната:

"Заявката за комисиите: правна, енергийна, регионална, социална, антикорупционна - това са заявили ПП. И тъй като, тука имаше призив да наказвате лъжците, г-н председател, самият призоваващ се оказа първият лъжец в това събрание, така че, моля да го санкционирате."

Според съпредседателя на Продължаваме промяната Кирил Петков, спортната комисия не е дадена на техния бивш спортен министър Радостин Василев от страх:

"А, от ДПС много добре знаете, че вчера споделихте, че е много важно за вас да си върнете спортната комисия, защото не искате г-н Василев да я председателства. И сега, нека целият български народ знае, че когато някой се осмели да подаде сигнал в КПКОНПИ, и от ГЕРБ и от ДПС скачат координирано - Благодаря ви!".

От ГЕРБ припомниха, че в миналия парламент опозицията не е имала председатели в постоянните комисии, а от "Продължаваме промяната" ги опровергаха, че са им били предложени, но те са отказали.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полигон в Панчарево

Доброволци от Казанлък спечелиха Националното състезание за доброволни формирования

Доброволни формирования от цялата страна се събраха в Троян на третото Национално състезание за доброволни формирования, което се организира от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Националната асоциация на доброволците в България.   В третото национално състезание участваха 20 доброволни формирования, които..

публикувано на 23.06.24 в 05:45

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49