Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха и иззеха 20 куб. метра незаконно придобити дърва за огрев в района на Сапарева баня

Незаконна дървесина
Снимка: Кирил Фалин

Около 20 куб. метра незаконно придобити дърва за огрев са разкрили и иззели горските инспектори в района на Сапарева баня, съобщиха от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил. За установените нарушения са съставени актове по Закона за горите.

По време на съвместна акция на горските инспектори и полицията пред частен имот в района на Сапарева баня е установено съхранение на 10 куб. м широколистни дърва за горене елша. Съхраняваната дървесина е била без документ, доказващ законния й  произход. Горските инспектори не са установили и налична горска,  общинска или производствена марка.

Дървесината е задържана с разписка за отговорно пазене. При проверка след получен сигнал на тел. 112 в  землището на с. Ресилово,  община Сапарева баня, пък горските инспектори са установили  складирана дървесина в земеделски имот. При обход на съседните имоти проверяващите не са установили действащо или приключило сечище. 

Количеството налична дървесина е 10 куб. метра върба, за  която липсва контролна горска марка, доказваща законния произход. Нарушителят не е установен. По случая е съставен констативен протокол,  а дървесината е задържана за съхранение в складова база.

При високата цена на дървата за огрев -  в Кюстендилско тя стига 180 лева за куб. метър, зачестяват и кражбите и незаконната сеч, коментират експерти по дърводобива в региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 07:36

Опасността от пожари продължава да е висока

Остава висока степента на опасност от възникване и разпространение на пожари заради метеорологичната обстановка в страната. Директорът на Регионалната дирекция на пожарната в Ловеч комисар Петър Петров отново призова гражданите да спазват противопожарните правила. "Да не се пали огън на необезопасени места, особено при наличие на силен..

публикувано на 09.08.24 в 07:15

Протест на концесионерите на плажове в Италия с искане за нови регулации

Двучасова стачка обявиха днес концесионерите на плажовете в Италия. Исканията им са за сигурност и нови регулации в сектора. Сдруженията на концесионерите обявиха стачка от 7,30 до 9,30 сутринта местно време.  Така летовниците няма да могат да ползват чадъри, шезлонги и всичко свързано с оборудването на тези плажове.  Протестът е знак към..

публикувано на 09.08.24 в 05:04

Силите на реда във Великобритания остават в готовност за предотвратяване на безредици

Британският премиер Киър Стармър призова полицията и правоприлагащите органи да останат в повишена готовност след приключилата късно снощи поредна среща на комитета за кризисни ситуации „Кобра". Киър Стармър благодари на полицейските началници, служители на правоприлагащите органи и други фигури от цялата система на наказателното правосъдие за реакцията..

публикувано на 09.08.24 в 03:05
Камала Харис

Камала Харис е увеличила преднината си пред Доналд Тръмп, показва проучване

Кандидатката на демократите Камала Харис води с 42% пред републиканеца Доналд Тръмп, който събира 37% подкрепа в надпреварата за президентските избори в САЩ на 5 ноември. Това сочат данни от проучване на „Ипсос“, цитирано от Ройтерс. Допитването установи, че Харис е увеличила преднината си от юли, когато водеше с 37% срещу 34% за Тръмп. Камала Харис и..

публикувано на 09.08.24 в 01:04

Евакуация на жители и туристи заради пожар на остров Крит

Усложнява се ситуацията с пожара на остров Крит. Наложи се акция по евакуация на местни жители и туристи. Вече са евакуирани стотици жители и туристи от шест села, засегнати от голямия пожар до град Ретимно на остров Крит. Огънят не е достигнал още до къщи и хотели, но гъст дим покри района. Прекратиха  през нощта гасенето по въздух. Действа се с 250..

публикувано на 09.08.24 в 00:15
Костадин Костадинов отговаря на въпроси след края на консултациите при президента.

Кои от сегашните министри да влязат в следващия служебен кабинет? Според Костадинов нито един

Нито един министър от служебния кабинет не бива да бъде отново министър, смятат от "Възраждане". С лед консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебен премиер и правителство,  лидерът на партията Костадин Костадинов  отговори на въпроси на журналисти, като запитан  има ли министри в настоящия кабинет, които не бива да..

публикувано на 08.08.24 в 19:59