Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предупреди за рискове при реализирането на зърнената сделка след оттеглянето ѝ

Въпреки това кораби с рекордно количество храни отплаваха от украински пристанища

Склад за зърно във ферма в село Лукашевка, Черниговска област, Украйна, 28 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия предупреди за рискове при реализирането на зърнената сделка след оттеглянето ѝ. Въпреки това кораби с рекордно количество храни отплаваха от украински пристанища в съответствие със споразумението.

А от Киев отново обвиниха Москва, че изнудва света с глад.

Поредните кораби с общо над 350 хиляди тона продукти са отплавали от украински пристанища в съответствие със зърнената сделка. Русия се оттегли от нея в събота и обясни: при украинското нападение с бойни дронове срещу корабите ѝ в Севастопол е бил използван морският зърнен коридор. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди:

"В условия, при които Русия говори за невъзможност да се гарантира безопасността на корабоплаването в тези райони, подобна сделка едва ли е осъществима и тя придобива различен характер - много по-рискован, опасен, без гаранции“.

Песков обвини Киев за изостряне на ситуацията, като не посочи условията на Москва за продължаване на сделката. Отбеляза, че външното министерство е в контакт с посредниците ООН и Турция.

Днес министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар са обсъдили в телефонен разговор излизането на Москва от споразумението за износ на украинско зърно, в рамките на което Анкара е гарант.

"Страните обсъдиха прекратяването от страна на Русия на изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", съобщи руското министерство на отбраната, без да дава повече подробности.

Според Ройтерс Хулуси е казал на Сергей Шойгу, че Русия трябва да преразгледа решението си за излизане от сделката и че износът на зърно трябва да продължи и договореностите да се прилагат отделно от конликта в Украйна.

По-рано от Анкара президентът Реджеп Ердоган подчерта, че са изнесени 9,3 милиона тона украинско зърно и обеща страната му да продължи борбата срещу продоволствената криза въпреки колебанията на Русия, за която ползите не са същите, като за Украйна.

Товарните кораби не могат да бъдат военна цел, износът на храни трябва да продължи, подчертаха от ООН.

Украинският президент Володимир Зеленски повтори, че Москва, че "изнудва света с глад": "Русия е единствено виновна за това, че сега храната ще стане по-скъпа за хората на огромна територия от света. Засега фактите сочат, че руското ръководство е по-заинтересовано от изостряне на продоволствената криза, отколкото от изпълнение на подписаните документи", заяви Зеленски.

Той заяви, че Киев ще продължи да се възползва от споразумението, както е договорено с ООН и с Турция.

Решението на Москва предизвика възмущение в Брюксел и Вашингтон и нови опасения за нова руска блокада на украинските пристанища и нарушения на глобалните доставки. Цената на зърното на световните борси се покачи. 

Във връзка с придвижването на плавателни съдове по безопасния коридор за износ на украинско зърно през Черно море, руските военни посочиха, че Русия не напуска инициативата, а че само спира действието на зърнената сделка. Освен това настояват за съдействие от ООН да получат гаранции от Украйна, че няма да използва хуманитарния коридор и пристанищата си за водене на бойни действия срещу Русия.

Малко по-рано - пред Съвета за сигурност на ООН заместник генералният секретар на световната организация по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс отрече, че за изстрелването на един от дроновете при нападението срещу руската база в Севастопол е използван цивилен плавателен съд в рамките на морския коридор. "Нито един кораб не е преминал през него в нощта срещу събота", заяви Грифитс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

МВР започна специализирана операция срещу купуването на гласове в цялата страна. Това обяви вътрешният министър Атанас Илков. До момента има задържани двама души, образувани са три досъдебни производства и са подадени три сигнала в министерството за нарушаване на изборното законодателство.  Прокуратурата, МВР и ДАНС създадоха Национално..

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им...

публикувано на 27.09.24 в 13:45