Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме делото на будителите, съхранили и развивали през вековете духовните ценности на нацията

Президентът Румен Радев и шефът на БАН академик Юлиан Ревалски откриха изложба по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска".
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Деня на народните будители. На 1 ноември почитаме делото на книжовниците и просветителите, на борците за национално възраждане и освобождение, съхранявали и развивали през вековете духовните ценности на нацията.

Будителите са носители на културата, морала и свободата, каза президентът Румен Радев словото си по повод празника: "Кое сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захари Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители. В нашата култура това е будителството - една изцяло българска духовна категория. Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд. Може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите, саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече, дори от знанията и аргументите".

Денят на народните будители днес беше отбелязан в Българската академия на науките с честване, посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска". 

На тържествена церемония президентът прие почетния караул на Националната гвардейска част и поздрави гвардейците. Под звуците на националния химн, изпълнен от Гвардейския духов оркестър, беше издигнато националното знаме. По-късно в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен отправи традиционното си приветствие за Деня на народните будители и припомни, че днес почитаме възрожденците, просветителите, учителите и артистите, които с думи, знание и пример будят умовете и душите на българите.

Радев подчерта, че за първи път, откакто е президент, отбелязва Деня на будителите заедно с председателя на парламента, премиера, министри и ръководители на културни институции, които присъстваха на церемониите: "Нека това да бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци, да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България. Честит празник!"

В Министерски съвет се проведе обеден концерт по случай 1 ноември, Ден на народните будители/Снимка: БГНЕС

Будителството е и съзнаването, че със стореното днес носиш отговорност пред хората утре, каза служебният премиер Гълъб Донев, както и припомни, че преди един век 1 ноември е обявен за национален празник.

В приветствието за празника Донев отбеляза, че точно преди 100 години министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложението 1 ноември да е Ден на народните будители.

"По стар стил това е Денят на Св. Йоан Рилски - небесният покровител на българския народ. В мотивите му, както бихме казали днес е записано: "Нека денят на Свети Йоан Рилски да се превърне в ден на народните будители, празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни. 100 години по-късно будителството продължава да е силата ,с която просветителите разпалват искрата за знание във всеки от нас.

Служебният премиер допълни, че будителството е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват след теб. Донев си пожела също днешният концерт в правителствената сграда да не остане последен.

"Това да не бъде, така, както се шегувахме, веднъж на сто години и днес е първият път, а да се превърне в една традиция.

Честит празник!"

Столичната община организира тържествено събитие за отбелязване Деня на народните будители и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски/ Снимка: БГНЕС

"Това е празник , който обединява" , подчерта председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и пожела и в съвремието "да има хора, които да проповядват обич, познание, отношение към бъдещето".

"Да съхраняваш паметта на нацията е висока отговорност и чест" - с тези думи председателят на НС Вежди Рашидов заедно с издателя Иван Гранитски връчиха в днешния Ден на будителите дарение от книги на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.


Паметник на братята Димитър и Константин Миладинови бе открит в Благоевград в Деня на народните будители. До днес паметникът на братята бе в Регионалния исторически музей.

Днес по настояване на инициативен комитет той бе разположен в градска среда. Новото място на братята е пред сградата на Американския университет и Правно-историческият факултет на ЮЗУ "Н. Рилски". Паметникът на родените в гр. Струга братя бе открит от кмета Илко Стоянов.

Паметникът на Братя Миладинови в Благоевград/ Снимка: БГНЕС

А тази вечер на тържествена церемония ще бъдат връчени наградите в рамките на тазгодишната кампания "Будител на годината" на Българското национално радио. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнеборците преградиха пътя на пожара в Малешевската планина

Пожарникарите успяха да преградят пътя на пожара в Малешевската планина до границата със Северна Македония.  Пожарът в Малешевската планина продължава да е активен по целия фронт Над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация участват в битката с огъня, от сутринта започна и гасене от въздуха.  Това каза пред БНР Николай..

публикувано на 01.08.24 в 15:04
Николай Николов

Николай Николов: Вижда се решимост за закупуване на техника за гасене на пожари от въздуха

Необходимостта от въоръжаване на България с летателни средства за гасене по въздух е отдавна. Като отмине, и забравяме. Сега се вижда решимост за доставка и капацитет за гасене от въздуха. Говори се какви реорганизации да се направят. Естественото място на тези средства е в ГДПБЗН, съгласно функциите и закона.  Това каза главен комисар..

публикувано на 01.08.24 в 14:34

При спешност: От Монтана до София за 18 минути с т. нар. "въздушни линейки"

При спешен случаи пациент вече ще може да бъде транспортиран от Монтана до София по въздух за 18 минути. Хеликоптерната площадка за кацане на така неречните "въздушни линейки" в болницата в Монтана получи сертификат за експлоатация.  160 000 лева бяха отпуснати от Здравното министерство за направата на площадката, каза изпълнителният директор на..

публикувано на 01.08.24 в 14:17

Комисия в НС проверява дали кметът на Община Доспат е злоупотребявал със служебно положение

Парламентът създаде Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършени от кмета на Община Доспат - Елин Радев.  Според решението Временната комисия се състои от 12 народни представители и се създава в срок от един месец. За председател на комисията бе избран..

публикувано на 01.08.24 в 14:08

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:51

Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева.  В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Въпреки че част от браншовите организации в земеделието от две седмици настояват за оставката на..

публикувано на 01.08.24 в 13:43
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 13:39