Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР реши: Газът през ноември поевтинява с 47%

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране определи цената на природния газ за ноември, по която общественият доставчик "Булгаргаз" ще продава природен газ. Тя е 123,01 лева за мегаватчас.

За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена беше 233,36 лв./MWh, което означава, че за м. ноември природният газ поевтинява с 47%. Значително по-ниската цена за м. ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан, посочват от КЕВР.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян на договорени цени по интерконектора IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната. 

Необходимото количество за ноември е осигурено и с два договора за доставка на втечнен природен газ, сключени от "Булгаргаз" след организирани тръжни процедури. Количествата природен газ, надвишаващи заявките на клиентите за ноември, ще бъдат използвани за нагнетяване в газохранилището "Чирен" и за продажба на свободния пазар.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в газовото хранилище "Чирен", посочва от КЕВР.. 

Значително по-ниската цена за м. ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на проведените търгове за доставка на втечнен природен газ и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови пазари. Спрямо актуалните газови индекси постигнатите от "Булгаргаз" отстъпки варират между 38% и 50%.

Заради поевтиняването на газа КЕВР ще запази сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от 1-ви януари 2023 г. Освен това утвърдената от регулатора цена на природния газ е почти двойно по-ниска от прага от 250лв. за мегаватчас за природния газ, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антиправителствен протест в Каракас, 29 юли 2024 г.

Разпръснаха протест на опозицията във Венецуела със сълзотворен газ

Силите за сигурност във Венецуела използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращи в столицата Каракас след преизбирането за трети мандат на президента Николас Мадуро. Хиляди хора се събраха по улиците в няколко квартала на града със скандирания "Свобода!" и "Това правителство ще падне!", като гориха и предизборни плакати на Мадуро...

публикувано на 30.07.24 в 07:53

Новоизбраният президент на Иран полага клетва

Новоизбраният президент на Иран Масуд Пазешкан ще положи клетва пред парламента на страната. Той ще обещае да защитава конституцията и добросъвестно да изпълнява задълженията си. В неделя ръководителят на Ислямската република Аятолах Али Хаменей официално утвърди Пазешкан на президентския пост. Тогава Пезешкиан произнесе реч, в която заяви, че ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:52

Остри реакции в Турция на изказване на израелския външен министър

Турски ръководни представители реагираха остро на думите на израелския външен министър Израел Кац, който написа в социалната мрежа Х, че турският президент "Ердоган следва стъпките на Саддам Хюсеин и заплашва да нападне Израел". Трябва да се разгледат всички възможни сценарии, независимо дали са политически, стратегически или военни, за да..

публикувано на 30.07.24 в 07:46
Въоръжената полиция е задържала заподозрян мъж и е иззела нож след инцидента, който не се смята за свързан с тероризъм.

Две деца загинаха, 6 са в критично състояние след нападение с нож в понеделник до клас по йога в Саутпорт, Англия

Две деца загинаха, 6 са в критично състояние след нападение с нож вчера до клас по йога в град Саутпорт в Северозападна Англия. Полицията на графство Мърсисайд съобщи, че по подозрение в убийство и опит за убийство е арестувано 17-годишно момче от Банкс, родено в Кардиф. От полицията уточниха, ранените деца са  девет, като има и двама възрастни..

публикувано на 30.07.24 в 07:46

Пожарите обхванаха 12 села в източната част на в Северна Македония

Пожарите в Северна Македония обхванаха 12 села в източната част на страната. Възрастен мъж е загинал в къщата си , съпругата му е била  евакуирана, съобщи директорът на македонския Център за управление при кризи Стоянче Ангелов. На територията на страната вчера са били регистрирани над 40 огнища. Повечето от тях са били в източната ѝ част, каза..

публикувано на 30.07.24 в 07:40
Председателят на ЕНП Манфред Вебер

ЕНП: Унгария отваря вратата на ЕС за руски шпиони

Скорошното решение на Унгария да облекчи визовите ограничения за руски посетители представлява отваряне на вратата за шпиони и лидерите на ЕС трябва да предприемат спешни контрамерки, предупреди най-голямата политическа партия в общността, пише днес "Файненшъл таймс". В писмо, видяно от изданието, Манфред Вебер, председател на Европейската..

публикувано на 30.07.24 в 07:34

"Държавен вестник" публикува решението за системите за електронна война и борба с подводници

В "Държавен вестник" е публикувано решението за финансирането на проекта за системите за електронна война и борбата с подводници. Те трябва да бъдат купени за новите военни кораби. Решението мина скоростно през Министерския съвет, парламентарните комисии и пленарната зала. Проектът на стойност 194 331 000 лева беше одобрен от депутатите в..

публикувано на 30.07.24 в 07:34