Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юридическият факултет на СУ навършва 130 години

Конференция „130 години юридическо образование в България” в Софийски университет "Св. Климент Охридски", 2 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Юридическият факултет в Софийския университет навършва 130 години. На толкова става и българското юридическо образование. Деканът на факултета професор Даниел Вълчев изтъкна пред БНР, че факултета са завършили и много културни дейци, част от които са изложени в изложба във фоайето в Аулата на СУ.

"Юридическото образование едно от първите нетеологични образования още при създаването на университетите от 11 век. насетне. Не е чудно, че освен специализирани знания в областта на правото, то дава и една широка хуманитарна основа", убеден е деканът, който споменава имената на бележити възпитаници като Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Йордан Йовков, Антон Дончев, Владимир Свинтила, оперният певец Борис Христов...

Как стои юридическото образование у нас на Европейския терен

„За разлика от дейности като химията, физиката, математиката, където има пълна съизмеримост, в правото това не е възможно и то, за добро или за лошо, в някаква степен остава  преимуществено национално. Българските юридически факултети, според мен, стоят сравнително добре. Големият въпрос не идва от това дали те имат някакво специално по-високо или по-ниско качество, а по-скоро идва от това, че самото университетско образование в рамките на постмодерните общества е в някаква степен разколебано. При създаването на университета някак си е било ясно за българите, че, ако човек иска да успее, той трябва да прати децата в училище, гимназия, да минат през университета и ще бъдат успешни. Като че ли през последните десетилетия твърде много станаха начините човек да успее в обществото и те далеч не винаги преминават през дипломата. За съжаление, в нашето общество се настани и разбирането, че всеки би могъл да прави всичко, че няма някакви специални изисквания, че не е нужно да тежиш в своята професионална общност, за да управляваш някаква система. Самият правен ред търпи проблемите на този тип кадрови подбор. В България се правят между 800 и 1000 промени в правния ред годишно. Това значи, че един човек, който е започнал сега да учи право в нашия факултет, на 1 октомври, докато завърши, ще има някъде Между 4 и 5000 промени в правния ред“.

Кодексът за социалното осигуряване е приет през 2000 година и към момента има 159 изменения и допълнения. Законът за ДДС е изменен и допълнен 3 пъти преди да влезе в сила още 6 пъти в годината, в която е влязъл в сила, даде примери Вълчев. Заради промени в Наказателния кодекс например, шофьор, ударил минувач на пешеходна пътека, ще бъде наказан по-тежко от друг, който с колата си е излязъл на тротоара и помел спирка.

„Има много случаи, в които всъщност умишлени престъпления се наказват по-леко, отколкото престъпления, извършени при непредпазливост“.

Според Вълчев е необходима цялостна реформа в системата на наказанията, но няма обществен натиск за такава. Той обаче е оптимист, че промени в НПК ще има, защото там има политическа воля и интереси.

„Проблемът за персонализацията на прокуратурата, според мен, неправилно се интерпретира. Големият въпрос, според мен, е: "Ние, при тези правомощия на прокурорите, които в момента имат по НПК, искаме ли наистина да децентрализираме системата?" Аз лично не съм убеден, че е добра идея! Ако се децентрализира, ще създадем много силни феодални владения“.

Според Вълчев обществото е много чувствително към мерките за неотклонение на обвиняемите, но при дълги предварителни производства, а у нас те са „много дълги“, е възможно някой да се възползва от смекчаването или утежняването на тези мерки.

„Хората сякаш не разбират, че задържането под стража е мярка, не е наказание. Този човек още не е осъден. Сериозно трябва да се работи хората да разберат какво трябва да се случи. Човек се задържа под стража, не за да бъде наказан, а за да може да протече нормално наказателното преследване и той да не се отклони“.

Съдът трябва да бъде разтоварен от наказателни функции. Върви се обаче в обратна посока, коментира деканът на Юридическия факултет:

„Ако прокурорът бил откажел да образува, съдът да го задължи?! Ама ти как ще задължиш един човек да спечели дело? Нали си давате сметка за абсурдността! Съдът е арбитър, него не трябва да го бъркаме с тая работа. Ако трябва, да създадем паралелни органи по повдигане на обвинение, ако трябва - ще дадем възможност на пострадалия да повдигне…“.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 11:08
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма

В Европа ситуацията с абортите е много различна. Някъде проблемът е много тежък – достъп няма, другаде е недостатъчен, а на трети места е фалшив достъп: уж го има. Това каза пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация. В Малта абортът е забранен дори в случаи на изнасилване, както и когато е застрашен..

публикувано на 02.10.24 в 11:03

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос - Клейди настоящата цена от 16,5 евро намалява до 13,7 евро. От 6 октомври с 2,5 евро намалява и цената за пътуване..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Първа копка на втория надлез над "Бакърена фабрика"

Столичната община започва изграждане на втори надлез над "Бакърена фабрика".  Той е важен за облекчаване на трафика и транспортна свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин", подчерта кметът Васил Терзиев. "Стойността е 15 милиона, финансирана от държавния бюджет по програмата на МРРБ за подкрепа на общините. Важен е този обект,..

публикувано на 02.10.24 в 10:54
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня и няколко плевни. Най-вероятно огънят е тръгнал от запалени треви и храсти, но заради вятъра бързо се е пренесъл към овощни градини и близките сгради.  Пожарни екипи от Сандански и Петрич, както и десетки доброволци са успели да овладеят пожара късно снощи. Огънят е пламнал в..

публикувано на 02.10.24 в 10:37

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х...

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Момчил Драганов

Момчил Драганов за предстоящите кино ленти

Вълнуващо кинолято изпратихме, зрителите сякаш вече окончателно се завърнаха към големия киносалон, готови да се потопят в магията на седмото изкуство.  Много филми пробудиха дискусии по различни теми, завърнаха се известни лица в киното, родиха се нови звезди.  За всичко, което се случи и онова, което предстои разказва киножурналистът..

публикувано на 02.10.24 в 10:16