Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "В нейната кожа" разказва за съдбата на 5 жени

Снимка: личен архив

"В "Нейната кожа" е специален и личен проект. Идеята се роди заедно с режисьорката Антония Георгиева. В началото исках да създадем нещо на езерото Клептуза - една знакова локация, защото за мен то е много въздействащо и внушително, защото там и природата, и човешкото присъствие по много интересен начин се усещат. Още преди да знаем, че филмът ще бъде за тези жени си представях някакъв вид танц на този водопад, който е на езерото и на тези много водни пространства", каза за БНР Коста Каракашян, режисьор, хореограф, танцов артист и писател.

Филмът "В нейната кожа" разказва за съдбата на 5 жени. Действието се развива в езерото Клептуза във Велинград.
"За нас беше важно да се представят по най-въздействащ начин персонажите. Заедно със стилистката ни Ани Бакърджиева създадохме много характерни и много различни визии - фаталната жена е с дълга коса, с червено червило, с черно прилепнало боди. Тя веднага привлича погледите и по време на самите снимки беше забавно - всички хора, които минаваха покрай езерото поглеждаха".

Филмът е достъпен онлайн със свободен достъп в профилът на Коста Каракашян:

"Искаме ми се всеки, който го гледа да си даде възможност да види малко повече мистика в ежедневието ни, да види дали с тези най-банални моменти, които преживяваме може да променим нагласите".
По думите му филмът може да вдъхнови всеки да избяга от ежедневието.


Коста Каракашян е режисьор, хореограф, танцов артист и писател, завършил "Танц" в Колумбийския университет в Ню Йорк и "Права на човека" в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и образование.

The Columbia Spectator определя работата му като "важен глас за борбата на ЛГБТИ+ хората в Чечения и другаде". Коста е двукратен шампион на България по спортни танци и е представял работата си в Dancing With the Stars Vietnam, Bulgaria's Got Talent, както и в Канада, Германия, Норвегия, Египет, Виетнам и Япония.

Работил е с артисти като Рита Ора, Years and Years, Шерихан и Прея, режисьорите Jonathan Alric, Alaska, Manu Cossu и Will Hopper и комерсиални клиенти като Škoda, Calvin Klein, H&M, Kohler, Method, EE, Studio Zard, Florsheim и SRB Paris. Коста пренася хореографския си опит от сцената към екрана, където режисира, хореографира и продуцира редица късометражни филми и видеоклипове чрез продуцентската си компания Studio Karakashyan. Документалният му танцов филм WAITING FOR COLOR за насилието над ЛГБТИ+ хората в Чечения е отличен с наградата Prix Lumière на фестивала Cinédanse в Отава през 2019 г. WAITING FOR COLOR е в официалната селекция на над 20 фестивала по света и е отразяван от The Guardian, списание Elle, Bloomberg, them, GLAAD и Radio Free Europe.

На сцена Каракашян хореографира представления за танцови компании, сред които Columbia Ballet Collaborative (Ню Йорк) и Балет "Арабеск" (България) и работата му е представяна на Габровското биенале на хумора и сатирата. Участва и в спечелилия БАФТА и номиниран за "Еми" документален филм на Дейвид Франс "Добре дошли в Чечения" като актьор-двойник, който дава лицето си "назаем", за да защити анонимността на истинските участници във филма. Коста също е основател и главен редактор на Out.bg, българска дигитална платформа за ЛГБТИ+ общността, отразявана от BBC World Service OS и The New East is Queer.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радстина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38