Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БНБ отрече за доклад, че България не е готова за влизане в еврозоната през 2024 г.

2
Сградата на БНБ в София
Снимка: Ани Петрова

Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 година. Това става ясно от позиция на Централната банка, изпратена след запитване на Българското национално радио (БНР) за автентичността и характера на текстовете, цитирани през седмицата от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година:

Българската народна банка не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание. Това става ясно от отговор до БНР във връзка с цитираните от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов текстове, от които - според неговото тълкувание, може да се направи извода, че страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута в целевия хоризонт.

Освен него, и Румен Гечев от БСП се позова на подобни текстове, но подчерта, че става дума за "проектодоклад".

"Хоризонт" разполага с тях и още на първата страница е изписано с големи букви, че това е "работен вариант към 25.10.2022" и е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на централната банка, както и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.

Първите страници от документа с работни текстове на БНБ за анализ на ефектите от въвеждането на еврото в България

След поисканото уточнение от БНБ заявиха: „Не съществува такъв "доклад на БНБ".

Обсъжданите в публичното пространство текстове - предоставени с цел прозрачност и избягване на спекулации по темата - са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група "Макроикономически анализи и публични финанси" към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната“.

И още – "БНБ е фокусирана върху изпълнението на задачите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г. за ускоряване на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г.".

От централната банка допълват, че "позицията на БНБ по въпросите, свързани с присъединяването към еврозоната, е изразявана многократно, включително от управителя на БНБ".

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР утвърди цената на природния газ за октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ за октомври - с 4,6 на сто по-ниска от септември Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. Включено е количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB) по договор с..

публикувано на 01.10.23 в 15:54

Три товарни кораба са отплавали от украински пристанища

Три товарни кораба са отплавали от украински пристанища, натоварени със 127 000 тона земеделски продукти и желязна руда. Други 5 кораба са на път към украински пристанища по алтернативния коридор за възобновяване на земеделския износ. Очаква се те да изнесат почти 120 000 тона украинско зърно за Европа и Африка. Междувременно Русия съобщи за трима..

публикувано на 01.10.23 в 15:10

Протест в София за по-тежки наказания за убийците на пътя

Родители на убити на пътя деца преминаха с мирно шествие пред Народното събрание и Министерския съвет и след това до кръстовището на улиците  „Гурко“ и  „Шишман“, където 15-годишно момче бе блъснато от пиян шофьор и загина на пешеходна пътека . Протестиращите искат по-тежки наказания за убийците на пътя. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 01.10.23 в 15:03
На протеста в Русе - 1 октомври 2-23 г.

Представители на арменската общност на протест заради събитията в Нагорни Карабах

Десетки представители на арменската общност в България протестираха пред сградата на представителството на Европейската комисия в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията, която започна в 13:00 часа, е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно..

публикувано на 01.10.23 в 14:45
Пътят Кюстендил-Дупница днес в 12 ч. бе блокиран. Миньори и енергетици от Бобов дол блокираха за 40 минути второстепенния път в м. Бинека в знак на протест. Ако не се изпълнят исканията им, утре в 9 ч. отново ще блокират АМ Струма

Протестите на енергетици и миньори продължават, чакат правителството да преосмисли решенията си

Премиерът Николай Денков очаква в 16:00 часа в Министерския съвет среща с протестиращите енергетици и миньори. Засега министър-председателят има отказ от страна на лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Представителите на ресорните федерации също отказват разговорите. Продължават пътните блокади на миньори и енергетици Протестиращите заявяват, че..

публикувано на 01.10.23 в 14:25

Стотици членове на клуба на ветераните в Банско почистваха ски пътя в Пирин

Повече 300 души от спортния клуб на ветераните в Банско се включиха в почистването на ски пътя в Пирин. Този път чувалите за отпадъци бяха заменени с кирки, лопати и кофи.  Два пъти в годината спортистите-ветерани от Банско организират почистване на планината в и около ски зоната над града. Инициативата, която е подкрепена и от дирекцията на..

публикувано на 01.10.23 в 13:36

НАП с нови банкови сметки за плащания към агенцията

На сайта на Националната агенция за приходите са публикувани новите банкови сметки , по които от втори октомври ще се извършват плащанията към агенцията. При нареждане на суми към закритите сметки след тази дата, обслужващата банка ще връща парите на данъкоплатците по сметката, от която са направили превода, уточняват от НАП. Всяка от..

публикувано на 01.10.23 в 13:21