Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмият си премиерен спектакъл постави за тази година театърът във Велико Търново

Актьори от Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“
Снимка: Здравка Маслянков

Осмият си премиерен спектакъл поставя за тази година Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Драматург на „Скакалци“ от Стефан Костов е Юрий Дачев. „Искахме да представим класическа българска комедия, но не много популярна и с достатъчно съвременен заряд, без да е омръзнала на публиката“, обясни часове преди премиерата драматургът Юрий Дачев, за когото постановката е премиерна на великотърновска сцена.
Комедията „Скакалци“ е писана от Ст. Л. Костов през 30-е години на миналия век, но не е толкова популярна като „Големанов“ и „Женско царство“ и близкият сюжет, валиден и за съвремието ни, провокират драматурга Юрий Дачев да я постави на великотърновска сцена: 

Скакалци“ претърпя една сериозна редакция. Съкратени са някои действащи лица, съкратено е малко от текста, защото той е твърде дълъг. Нашите предци зрители са били по-търпеливи, повече са слушали. Писането тогава е било по-различно. Така събрах пиесата, опитах се да донапиша някои от ролите, за да станат по-интересни, за да стане тя по-действена“.  

Действието на „Скакалци“ се развива във вилата на младото новобогаташко семейство Проданови, което кани многобройните комисии с проверяващи, за да им се подмаже, да измъкне за себе си спокойствие в по-нататъшното развитие на бизнеса си, а проверяващите ги нападат като напаст от скакалци. 

Тази пиеса е остро актуална и днес, коментира режисьорът на спектакъла Юрий Дачев:  

Тя говори за корупцията, за амбициите на хора, които смятат, че с хитрост и с енергия могат да постигнат това, към което са се насочили, без компромиси и без рани. Никога не става така. Измамно е понякога нашето усещане, че можем да държим живота си, че нашите качества, нашите цели, нашата енергия да ги постигнем, могат да ни измъкнат сухи от водата на компромисите и на вините. Същественото е в това, че не можем да се изтъкнем от рушветите, от невъзможността да постигнем добрите си цели в абсолютно съгласи със закона“.  

Последно „Скакалци“ е поставяна преди 8 години от звездния състав на Сатиричния театър с участието на Стоянка Мутафова, която играе баба Йовка. В същата роля на великотърновска сцена се превъплъщава Стефка Златкова. Актрисата признава, че се притеснява да влезе в същата роля като госпожа Стихийно Бедствие, защото това неминуемо ще доведе до сравнение, и е насочила усилията си към своя интерпретация: 

С едно намигване е всичко и моят образ е придърпване към самата мен. Първо физически е огромна разликата, второ – лудостта ми е съвсем различна. Гледната точка също. Съвременността помага също за това“.  

Актьорите Кирил Милушев и Боян Фърцов са от новите попълнения в драматичната трупа на великотърновския театър и имат своите знакови роли в комедията „Скакалци“: 

За млади хора като нас това е като пътуване във времето и опознаване на нашите порядки в миналото и връзката, родовата насложеност. Тези прототипи, показвайки ги в съвремието – всяко ново нещо е добре забравено минало. Това ни е работата – да пътуваме във времето“, обясни Кирил Милушев

„Аз не намирам никаква разлика като говоря за моя персонаж с това, което се вижда всеки ден по телевизора и животът ни сблъсква с такива хора. Разликата е там, че те се опитват по-завоалирано да говорят. Няма кой знае каква разлика“, коментира Боян Фърцов.  

Музиката е на Петър Атанасчев, сценографията и костюмите са на Ханна Шварц. 

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай три години от влизането на научно-изследавателския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Висшето..

публикувано на 02.08.24 в 14:57

Михаела Аройо представя хората от Бесарабия, които сънуват на български

Галерия "Синтезис" представя изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо. Това е първото цялостно представяне на дългосрочния й фотографски проект, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна. През 2023 г. той е финалист за наградата на Magnum Foundation Inge Morath. Изложбата може да бъде посетена до..

публикувано на 02.08.24 в 13:24
 Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски представя новия сезон на Радиооркестъра

Константин Илиевски започва своя втори сезон като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След успешния и вълнуващ изминал концертен и звукозаписен сезон предстои новият 2024/2025, който се очаква да е предизвикателен и амбициозен. Той ще бъде открит на 27 септември с концерт в зала "България" от 19.00 часа..

публикувано на 02.08.24 в 12:33

Интервю с китара, не само с китарист? Възможно, ако е китарата на Ангел Демирев

Сред останалите вдъхновения на Демирев, за да свири "бамбашка" , както сам казва преди десет години, е Джон Маклафлин . Джон Маклафлин, "Snarky Puppy" и Илхан Ерсахин - в 11-ия фестивал "A to JazZ" " Като бях малък, мечтаех, всеки тон, който слушах, беше безкрайно съзерцание. Неговата музика ме докосва..

публикувано на 01.08.24 в 13:40

Започва шестото издание на фестивала "Неотъпкана пътека"

Шестото издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" ще се проведе от 1 до 4 август . То събира музиканти от България и САЩ, които изпълняват обичани, а също и малко познати, и съвсем нови произведения.  Първият концерт е в четвъртък, 1 август, в Културния дом на Гоце Делчев от 19.00 ч . с произведения от Йохан Себастиан Бах,..

публикувано на 01.08.24 в 12:28
Олеся Илашчук и Яра Бубнова

Пътуващата изложба - "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" и у нас

През есента в Националната галерия се очаква гостуваща изложба на спасено от бомбардировките украинско изкуство . Експонатите са от първата половина на 20-ти век и до сега са показвани в няколко европейски столици. Ще бъдат представени повече от 60 творби от музеите в Киев, Полтава, Одеса и Лвов . От октомври до януари догодина в залите на..

публикувано на 01.08.24 в 07:05
Георги Новаков

Георги Новаков в поредицата - "Магията на театъра"

Георги Новаков е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра" .  Основател и Изпълнителен директор на Фондация "А`Аскеер", Новаков е кръстникът на театралните награди "Аскеер" . В периода 1990 – 2001 г. е председател на Управителния съвет на Творческия фонд на Съюза на артистите в България. Актьорът Георги Новаков..

публикувано на 31.07.24 в 10:28