Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Иран продължават

Снимка: БГНЕС

Нови протести избухнаха в Иран. Демонстрациите са провеждат в университети и в населената предимно с кюрди северозападна част на страната.

Според базирана в Норвегия правозащитна организация в град Мариван силите за сигурност са открили огън срещу протестиращите и са ранени 35 демонстранти. Протестите в малкия населен с кюрди град са предизвикани от смъртта на кюрдска студентка - Насрин Гадри, след като е била бита от полицията.

Друга правозащитна организация, базирана в Норвегия, съобщава за седяща стачка в университета "Шариф" в столицата Техеран в знак на протест срещу ареста студенти. В Бабол в Северен Иран студенти премахнаха преградите за полова сегрегация в кафенето на местния университет.

Според правозащитни организации 186 души са убити при антиправителствени протести в Иран вчера.

Седма седмица продължават антиправителствените протести в страната, провокирани от смъртта в средата на семпетмври на Махса Амини, която беше арестувана за нарушаване на правилата за облекло на жените.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Балканите остават в плен на горещините

Балканите остават в плен на горещините. Почти навсякъде температурите са рекордно високи, а пожари изпепеляват горски масиви.  Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите 30 дни заради големия брой пожари и продължаващата гореща вълна. Най-големите пожари са в района на Неготино и на планината Серта, в района на Щип. На помощ от..

публикувано на 17.07.24 в 18:33

С резолюция "ЕП осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС"

Европейският парламент осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС и се счита за грубо нарушение на Договорите и общата външна политика на Общността и настоява за последствия за Унгария  - това се казва в първата приета резолюция на Европарламента и тя е препотвърждение на неговата силна подкрепа за Украйна..

публикувано на 17.07.24 в 18:32
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Имаме нужда от духовен водач като свети Иван Рилски

Винаги сме имали нужда от духовен компас и сме имали, връщайки се в историята назад. Те са ни били отправната точка, към която сме вървели. Това каза актьорът Ириней Константинов в интервю пред БНР.  Той се превъплащава в образа на Небесния закрилник на България – свети Иван Рилски, в спектакъла на Софийската опера и балет „Рилският..

публикувано на 17.07.24 в 18:24
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", след среща във връзка с  предложения от ПП-ДБ документ с ангажименти, които да бъдат..

публикувано на 17.07.24 в 18:19

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие на службите за пожарна безопасност при необходимост и да изпратят доброволци с машини...

публикувано на 17.07.24 в 18:09
Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите иска оставката на зам.-министър

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за незабавна оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделците са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието Георги Тахов с настояване за отстраняването на Георгиева.  В декларацията е посочено, че..

публикувано на 17.07.24 в 18:01
Стефан де Керсмакер

Говорител на ЕК коментира решението на Съда на ЕС за достъпа до информация по сделките за Covid ваксини

Европейската комисия не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията - това постанови Съдът на ЕС.  Съдът на ЕС: ЕК не е предоставила достатъчно информация за сделките за Covid ваксини Решението идва ден преди гласуването на..

публикувано на 17.07.24 в 17:56