Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураган връхлетя италианската художествена гимнастика


В Италия избухна голям скандал с един от най-успешните спортове за страната – художествената гимнастика. Родители на гимнастички направиха оплакване в полицията за тормоз над децата им от страна на треньори, бивши състезателки също. Прокуратурата на град Бреша започна разследване за малтретиране за сега срещу неизвестни лица. Италианската федерация по гимнастика подложи на специален контрол Международната академия по художествена гимнастика в Дезио.

Заради скандала, главният треньор на националния отбор по художествена гимнастика Емануела Макарани, която българската публика добре познава заради непрестанните надпревари за медали между българки и италианки,  в момента е с ограничени правомощия. Тя е начело на отбора от 1996г. Бивша гимнастичка, на нея се дължат определено всички най-големи успехи в международен план най-вече на ансамблите, но също и в индивиадуалните дисциплини. Ежедневника „Ла Стампа“ направи опит да направи с нея интервю, но поради това, че прокуратурата води разследване, Макарани отказа като заяви само :“Залива ни море от екскременти“. В жалбите на родителите като например тази от месец август на майка на 13-годишно момиче, се казва, че карали детето да минава през кръговете на ада. Бившите гимнастички, които бяха сред световния елит до преди 2 години като Нина Корадини, Джулия  Галтароса , Ана Баста др., нарушиха табуто споделяйки пред ежедневника „Република“ и не само на какъв тормоз и унижения са били подлагани предимно за спазване на определено тегло, за употребата на слабителни лекарства, здравословни и психологически последствия от това. Признанията накараха федерацията да подложи Международната академия по художествена гимнастика в Дезио където гимнастичките са целогодишно на подготовка под извънреден контрол. На съвет веднага се събраха председателя на ИОК Джовани Малаго и  министъра на спорта Андреа Абоди. На последвалата пресконференция Джовани Малаго каза:

„ Става дума за един спорт като художествената гимнастика, който в Италия е с много голям брой картотекирани  - над 100,000 души. Художествената гимнастика e гордостта на италианския спорт. През годините той бе представен от много генарации. Според мен е правилно ситуацията да се изясни и  всичко да бъде проверено веднага. Мога още да кажа, че движението е в добро състояние, непокварено, сериозно , спазващо правилата. Ако се е случило нещо с отделни състезателки,  това трябва да бъде проверено и аз не мога да изказвам мнения. Освен това, те не са посочили  конкретни имена. Оплакванията са в общ смисъл за проблемни и критични ситуации понесени  от една или повече състезателки“.


Министъра на спорта Андреа Абоди допълни ясно и точно: „Значението на спорта е голямо. Но за мен е достатъчен само един случай, който е извън правилната посока, той трябва да бъде разгледан равносилно на много такива. Означава, че нещата са извън правилата.  Медалите са фактор за национална гордост, но няма медал, който да прикрива неподходящо поведение. Това, което се появи, ще трябва да бъде проверено. "

Медиите се опитват да разберат дали и до колко федарацията по гимнастика е знаела какво се случва в тренировъчните зали по художествена гимнатика.  Председателя на федерацията  Герардо Теки обясни пред различните издания, че е  грешка треньори да се занимават с теглото на гимнастичките, за което имало специализиран екип и уточни:  „Възможно е да не сме се усетили своевременно  , че това се е случило. Можем да признаем до някъде, че е и наша грешка. Но означава още, че оставаме фокусирани  върху този случай“.

Интересен момент е, че ежедневника „Република“ отвори специална рубрика по случая с възможност чрез специален имейл, състезателки и други заинтересовани лица да изразят свои преживявания. Смята се, че гимнастичките искат нещо да се промени. Едно от последните оплаквания е на бивша голяма гимнастичка – сега треньор, пожелала да остане в анонимност за да не загуби работата си. Тя сочи с пръст федерацията като твърди, че всичко това се случва от години. Имала е нужда от психолог за да се оправи от кошмарите и методите и да разбере, че гимнастиката е спорт, а не тотално ограничаване. Куриозен е случая с 22 годишната  състезателка Мартина Скарсела,  отказала се преди 6 години. На междурегионално състезание става четвърта и треньорката й й казала, че била дебела и за това й отредили това място, поради което нямало да премине към националните отбори. Излиза, че  дори съдиите се интересуват повече от теглото на гимнастичките, отколкото от спортното представяне. Мартина получила имейл от треньрката си, че ако не отслабне според изискването с половин килограм, няма да може да участва в състезания. Момичето предпочело да се откаже. По темата  се изказа и капитанката  на ансамбъла  Алесия Маурели.Тя съжалява,че „ никой  не успя да разбере напълно неразположението на някои от моите бивши съотборнички. Сигурна  съм, че благодарение на разследванията това ще бъде изяснено и се надявам, че може да доведе за подобряване на ситуацията. „Художествената гимнастика няма да изчезне“, казва в заключение капитанката на ансамбъла Алесия Маурели. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
България - Турция

Младите ни волейболисти с втора загуба на Европейското

Националният волейболен тим на България за мъже U18 загуби от отбора на Турция с 0:3 (18:25, 23:25, 22:25)  на Европейското първенство, което се провежда в София и Пловдив. Нашият тим допусна втора поредна загуба в зала "Левски София", след като вчера отстъпи и пред Финландия.  Съставът на България бе Николай Николаев, Жасмин Величков, Ерик Георгиев,..

публикувано на 15.07.24 в 20:40

БФС измести за по-късни часове мачовете от първите два кръга

Спортно-техническата комисия на Българския футболен съюз (БФС) направи промени в началните часове на мачовете от първия и втория кръг на Първа лига, които са продиктувани от горещото време. Дербито на първия кръг между отборите на Лудогорец и ЦСКА (София) се изместено с 15 минути и ще започне в 21.15 часа на стадион "Хювефарма-арена" в град Разград...

публикувано на 15.07.24 в 20:26

Ансамбълът усложнява съчетанията преди Олимпиадата

Ансамбълът ни ще усложни съчетанията си по време на тренировъчния лагер на „Спорт Палас“.  Камелия Петрова, Магдалина Миневска, София Иванова, Маргарита Василева и Рейчъл Стоянов заминават утре за последния си подготвителен лагер, това споделиха специално за БНР Камелия Петрова и Маргарита Василева при прибирането си в София от световната чалъндж..

публикувано на 15.07.24 в 17:04
Александра Трусова

Александра Трусова се завръща на леда през новия сезон

Фигуристката Александра Трусова работи върху два скокови елемента и планира да се завърне на леда през новия сезон, съобщава ТАСС. Вчера рускинята обяви, че ще участва в контролните състезания за определяне състава на националния отбор, които ще се проведат на 14-15 септември в Санкт Петербург. "Александра Трусова работи върху два скока – троен аксел..

публикувано на 15.07.24 в 16:23

НСА с 16 олимпийци на Игрите в Париж

Национална спортна академия „Васил Левски“ ще има 16 олимпийци на предстоящите летни игри в Париж. Откриването е на 26 юли, а България изпраща 46 състезатели в 16 спорта. Така една трета от елитните спортисти, от които очакваме добро представяне и медали на олимпиадата, са възпитаници на НСА. Някои от тях са дипломирани специалисти, други са в..

публикувано на 15.07.24 в 14:27
Килиан Мбапе

80 000 ще приветстват Мбапе в Реал (Мадрид)

Всички билети за представянето на нападателя на френския национален отбор Килиан Мбапе в Реал (Мадрид) вече са разпродадени, съобщава вестник АС. Събитието утре на стадион "Сантиаго Бернабеу". Капацитетът на съоръжението е 80 хиляди зрители. В първия ден от продажбите, 12 юли, запалянковците изкупиха 85 процента от входните талони. В неделя вечерта, 14..

публикувано на 15.07.24 в 13:33
Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. На олимпийския стадион в Берлин футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-та, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал след поражението от Италия с дузпи преди три..

публикувано на 14.07.24 в 23:55