Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НЗОК обсъжда допълнително увеличение на цените на клиничните пътеки

Снимка: БНР

Допълнително увеличение на цените на клиничните пътеки ще бъде обсъдено от Надзорния съвет на Здравната каса днес. Миналата седмица служебният министър Асен Меджидиев обяви намерение към действащото увеличение от 25 процента на тези цени да се добави и ново, и натрупаното да се приложи в бюджета за следващата година.

Как е изпълнен бюджетът на Здравната каса към края на септември и каква е прогнозата за разпределението на средствата от здравни вноски до края на годината, са сред точките в дневния ред на заседанието на Надзорния съвет. Ще бъдат обсъдени и промени в рамковите договори с Лекарския и Зъболекарския съюз. Очаква се предложение за вдигане на цените на клиничните пътеки – с между 8 и 10 процента. Така лечебните заведения ще усвоят допълнителни пари до края на годината, а след това този ръст заедно с 25-те процента досега ще влезе за постоянно през 2023 година, обясни Асен Меджидиев:

"По този начин ще помогнем и за частично намаляване на хоспитализациите, няма да се състезават лекарите да правят великите обеми, за да постигнат лимитите си. С малко по-високи цени на пътеките, то се получава 35 трайно увеличение за следващата години, ще се усети сериозно".

На заседанието ще бъде разгледано и предложение за увеличаване на броя медицински изделия, които се заплащат от Здравната каса.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова – Кожарева продължава разговорите за служебно правителство

Продължават срещите на избраната от президента Румен Радев за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева с министри от кабинета Главчев и експерти преди представянето на проект на правителство, срокът за което изтича на 19 август. Досега разговори бяха проведени с настоящия министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който допусна, че може..

публикувано на 13.08.24 в 09:03

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

Не бяхме на протестите, обясни пред БНР Станимир Миланов, зам.- председател на Синдикат "Огнеборец" , след като вчера полицаи излязоха пред НС, за да изразят недоволството си от "безпрецедентния опит за употреба на МВР". "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Над 47 000 жертви на жегите в Европа за 2023 г., България – на челно място

Над 47 000 души са станали жертва на високите температури в Европа миналата година - най-топлата в света, откакто се води статистика. Данните са от изследване, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване. България заема челно място в тази статистика. Страните с най-високи нива на смъртност, свързани са горещините, са..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Големият пожар в Гърция взе жертва

Продължава борбата с огнената стихия в област Атика, където пожара взе жертва. Днес рискът за нови пожари остава висок. Гръцките пожарникари работят заедно с колегите им от европейските страни, които пристигнаха в рамките на европейската помощ на Гражданска защита. Пожарните огнища са много,вятърът разпалва нови,казаха огнеборците тази..

публикувано на 13.08.24 в 08:43
адв Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Всеки политик в България, малко или много, си играе с популизма

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование , смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие". Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в президентството, като събраните подписи в подкрепа на инициативата са над 7000. Повод за това са..

публикувано на 13.08.24 в 08:41
Глаевн комисар Александър Джартов

Бъдете бдителни! Създава се висок риск от възникване на нови пожари

Гърция е в пламъци. Задействан е европейският механвизъм за помощ. Катя Пеева, кореспондент на БНР в Гърция, обясни, че п родължава борбата с огнената стихия.  " Продължават да горят къщи. Единствено вятърът леко се успокои. Хората са в едно обосебно състояние. Хиляди са евакуирани. Психическата травма е голяма. Навсякъде е пепел...

публикувано на 13.08.24 в 08:30

Обсъждат планирането в областта на инфраструктурата в Плевен

На планирането в областта на инфраструктурата е посветена среща, която ще се проведе днес в Плевен. Акцент в разговорите ще бъде проектната готовност на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнение на приоритетни проекти. Народният представител Кирил Тодоров ще представи отговора на Регионалното министерство, свързани с обходния път, както..

публикувано на 13.08.24 в 08:11