Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителите в Кипър са ограничили покупките от супермаркети

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Потребителите в Кипър посещават по-често супермаркетите, но купуват по-малки количества продукти - на обща стойност с близо 20% по-ниска, отколкото преди година. Хората ограничават и по-внимателно контролират месечните си разходи, показва проучване на пазарните нагласи.

През септември тази година кипърците са харчили средно почти 38 евро на едно посещение в супермаркет, а преди година са пълнили чантата си с продукти за над 46 евро.

Нарастващите цени са довели до по-целенасочено пазаруване и до намаляване на средния размер на потребителската кошница в Кипър, обясняват от маркетинговата компания, провела проучването. Според нея данните показват ясна промяна в потребителското поведение поради високата инфлация.

С над 7% се е увеличила за изминалата година средната цена на потребителската кошница от 10 основни продукти и през септември тя доближава 12 евро. Поскъпването е в съответствие с ръста на инфлацията в Кипър - през октомври тя е 8,8%, обяви статистическата служба.

Най-голяма е промяната при зехтина. Продажбите му за последната година са спаднали с 5%, но средната му цена за литър е нараснала с почти 23%.

В същото време стоките, предлагани чрез промоционални оферти, представляват само 14% от общия обем покупки през деветте месеца на тази година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започнаха протестните първомайски митинги на транспорта в Гърция

Със стачка и демонстрации отбелязват в Гърция международния ден на труда. Няма затруднение за пристигащите туристи по празниците. Протестни първомайски митинги заливат цялата страна. С червени знамена и плакати "силата е в нас" активисти и депутати от комунистическата партия са начело на демонстрациите. Хиляди гърци се включиха в..

публикувано на 01.05.24 в 12:47

Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива..

публикувано на 01.05.24 в 12:26
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година. В Клисура започва възстановка под надслов "Клисура въстана втора, но изгоря първа". В нея участват самодейци и членове на Националното дружество..

публикувано на 01.05.24 в 12:12
Яна Божанин

Актрисата Яна Божанин: Борба с любов е битието на човека на изкуството у нас

"Борба с любов - така мога да опиша битието на човека на изкуството в България, сподели за "Хоризонт" актрисата Яна Божанин, автор на подкаста "Говори, за да те видя" , който разработват заедно с водещия на предаването "Среднощен експрес" Йордан Георгиев. "Битка между любовта към работата, завистта и сравнението с другите - това е нещо, през..

публикувано на 01.05.24 в 11:49

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите - за сметка на бизнеса

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите , заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет.  Коментарът ѝ е по повод на връщането..

публикувано на 01.05.24 в 11:47
Симеон Ботев

Симеон Ботев: Между Испания и Лондон, с мисъл за родината

"От три - четири годишен семейно заживяхме в Малага, столицата на Коста дел Сол в Андалусия, а след 18- та си година заминах да уча в Англия, разказа за "Хоризонт" младият българин Симеон Ботев. Той е на 26 години , а от 3 годишен живее в Испания. "Кой е първият ми спомен в Испания - това е зеленината, морето, басейна и играта на футбол с..

публикувано на 01.05.24 в 11:27
Корнелия Нинова и Георги Свиленски в парламента за среща с леви партии и привърженици

Корнелия Нинова призова за обединение в лява национална алтернатива

В Деня на труда и международната работническа солидарност БСП призова за обединение в лява, патриотична, националноотговорна алтернатива. По време на дискусия с участието на партии, синдикати, неправителствени организации от левия спектър и симпатизанти лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за спасение на страната от паралелната..

публикувано на 01.05.24 в 11:08