Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС намалява глобите за обида и клевета, разширява престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди

Снимка: БГНЕС

На първо четене мнозинството в парламента редуцира глобите за обида и клевета и разшири кръга на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди. Промените в Наказателния кодекс срещнаха съпротивата на "Възраждане".

Измененията са разписани в два законопроекта, внесени от Министерския съвет. Първият - свързан с престъпленията обида и клевета, е един от тези по Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябва да влезе в сила до края на годината.

Текстовете не бяха подкрепени от депутатите на "Възраждане" и БСП.

Петър Петров от "Възраждане" се противопостави на предвидените промени в разпоредбите за престъпленията обида и клевета.

"Ще дадем свобода на всеки един да псува, обижда и нарича корумпирани и полицаи, кметове, народни представители, общо взето всички длъжностни лица. А с това, което правим – да намалим глобите от 3000 на 500 и от 5000 на 1000, още повече ще затвърдим чувството за безнаказаност у всеки, включително и представителите на медиите, които евентуално биха искали да ви навредят чрез обиди и чрез клевети."

Служебният правосъден министър Крум Зарков оспори твърдение за липса на наказуемост и уточни:

"Всеки ще бъде наказан. Това, което променяме, е, че длъжностните лица няма да имат по-голяма защита от нормалните лица. И тъй като именно защото се наблюдават случаи, които именно с цел превантивна дейност, политици или други власти атакуват журналисти не за да възстановят справедливостта, а за да ги накарат да замълчат."

С втория проект за промени в Наказателния кодекс мнозинството реши на първо четене да се разшири кръгът на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания за отвличане, принуда, следене, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, подбуждане към извършване на престъпление и палеж.

Промените бяха отхвърлени само от "Възраждане".

От ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха по време на дебатите, че двата законопроекта са належащи и закъснели.

За да влязат в сила, промените трябва да бъдат подкрепени и на второ четене.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен...

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23

Откриха над 200 кг канабис край Сандански

Около 426 тревисти растения, реагиращи положително на канабис, с общо тегло над 211 килограма, са открити  в землищата на  селата  Долени и Яново, община Сандански.  Двете ниви са били установени при специализирана полицейска операция, реагиращи положително на канабис са открити в хода на проведена специализирана полицейска операция по линия..

публикувано на 15.07.24 в 13:22
Кая Калас

Кая Калас подаде оставка като премиер на Естония, за да оглави дипломацията на ЕС

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АФП. Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис, но ще продължи да изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 13:15
Александър Димитров

Александър Димитров: Партиите не са готови за нови избори, но и не правят нищо, за да ги избегнат

"Повечето опасения не са свързани с това, че скоро ще отидем на нови предсрочни избори, а по възможност кампанията да не е през август. Това показва, че едновременно нашите партии не са готови да отидат на избори, но също така не правят нищо, за да ги избегнат. Изправени сме пред липсата на други възможности и алтернативи - просто си отиваме на нови..

публикувано на 15.07.24 в 13:14