Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добър ден за демокрацията" - Байдън готов да работи с републиканците

Пресконференция на Джо Байдън в Белия дом, 9 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън коментира произведените междинни избори в САЩ с думите, че вторник, деня, в който се състояха те, е бил добър ден за демокрацията, но добави, че резултатите са показали, че американците продължават да са недоволни от ситуацията в страната си, предаде Ройтерс.

"Смятам, че това беше добър ден за демокрацията", каза Байдън пред репортери в Белия дом.

По-рано в Белия дом изразиха задоволство от представянето на демократите над очакваното, след като президентът акцентираше в агитацията по време на предизборните си прояви най-вече на противодействието на заплахите за демокрацията в САЩ, гарантирането на правото на аборт и пропагандирането на икономическата си политика, припомня БТА.

На изборите републиканците постигнаха скромни успехи и вероятно ще спечелят Камарата на представителите, но изходът от надпреварата за Сената зависи от съревнованията в три щата, които се оказаха прекалено оспорвани и все още не може да бъде обявен победителят в тях.

В изказването си пред журналистите Байдън изрази готовност да работи с републиканците.

"Според мен американският народ беше ясен. Той очаква готовност и от страна на републиканците да работят с мен", каза той.

Байдън заяви, че ще наложи вето на всякакви опити да бъде въведена национална забрана за абортите и се обяви против намаляването на данъците за богатите, две политически мерки, които е възможно републиканците да се опитат да прокарат.

По думите му след като се върне от обиколката си в Азия той ще покани лидерите на демократите и републиканците в Белия дом, за да обсъдят реализирането на приоритетите си.

В изказването си Байдън повтори намерението си да се кандидатира за втори мандат като президент на изборите през 2024 г., но добави, че най-вероятно окончателното си решение по въпроса той ще вземе в началото на идната година, тъй като иска да го обсъди преди това с най-близките си.

Заплаха ли е Мъск?

На пресконференцията Джо Байдън заяви, че според него си струва американските власти да проучат отношенията на предприемача и собственик на социалната мрежа Туитър Илон Мъск с други държави.

"Мисля, че сътрудничеството и/или техническите връзки (на Мъск) с други държави си струва да бъдат проучени", каза. "Не казвам, че той върши нещо нередно, просто казвам, че си струва да бъдат проучени."

Байдън направи това си изявление в отговор на въпрос дали смята, че Мъск е заплаха за националната сигурност, както и дали придобиването на Туитър от него с помощта на саудитски конгломерат не трябва да бъде разследвано от американските власти.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нидерландия първа гласува на изборите за Европейски парламент в четвъртък

Редица страни гласуват за евродепутати днес

В Чехия днес продължава гласуването за евродепутати, което започна през изминалия ден - заедно с Ирландия. Началото гласуването даде в четвъртък Нидерландия. В Италия евроизборите също са два дни - днес и утре. В страната през двата почивни дни се провеждат и местни избори - в близо 3 700 населени места, и регионални избори в..

публикувано на 08.06.24 в 07:44

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 04:39

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18