Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага засилване на киберотбраната и по-добра военна мобилност в Европейския съюз

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи в четвъртък два плана за действие за справяне с влошаващата се ситуация със сигурността след нахлуването на Русия в Украйна, за да се засили киберотбраната и да се позволи по-добра военна мобилност в ЕС, като въоръжените сили се придвижват по-бързо и по-добре през границите на съюза.

"Войната се завърна на нашите граници и руската агресия срещу Украйна подкопава мира и международната система, основана на правила в световен план. Това ни засяга и ние трябва да адаптираме нашите отбранителни политики към тази нова среда", заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел на пресконференция, на която обяви плановете на Комисия за подобряване на сигурността в ЕС, цитиран от Ройтерс.

"С този план предлагаме да бъде създаден Център за киберотбрана на Европейския съюз, функцията му ще е да събира, анализира и разпространява специализирана информация. В същото време ще действа оперативна мрежа за бързо реагиране от военни киберспециалисти, които ще бъдат координирани от Европейската агенция по отбрана", каза Борел.

Еврокомисията заяви, че руските кибератаки срещу страните от Европейския съюз и техните партньори са "аларма за събуждане“, като са необходими повече действия за защита на гражданите и въоръжените сили и трябва да се засили сътрудничеството с НАТО.

Предложената политика би повишила способностите на ЕС за киберотбрана и би засилила координацията и сътрудничеството между военните и гражданските киберобщности.

Инициативата е част от поредица от мерки, предложени от Европейската комисия през последните месеци за укрепване на устойчивостта на киберсигурността на блока на фона на вълна от хакерски кибератаки срещу правителства и фирми по целия свят.

Миналата седмица агенцията на ЕС за киберсигурност ENISA заяви, че геополитика, като тази, свързана с нахлуването на Русия в Украйна, е довела до по-вредни и широко разпространени атаки в киберсигурността в Съюза през първите седем месеца на настоящата година.

Отделен план за действие относно военната мобилност, предложен от Европейската комисия, ще помогне на европейските въоръжени сили да реагират по-добре, по-бързо и в достатъчен мащаб на кризи, избухващи по външните граници на ЕС и извън тях, посочва Ройтерс.

ЕК посочи, че този план ще помогне на страните от ЕС и техните партньори да транспортират войски и оборудване по-ефективно, да работят за "по-добре свързана и защитена инфраструктура" и да засилят сътрудничеството с водения от САЩ отбранителен алианс НАТО.

"Трябва да адаптираме нашата система за мобилност за нашите войски, така че да можем бързо да транспортираме и разгърнем нашите военни способности. Това е от решаващо значение за нашата отбрана“, подчерта Борел при представяне на предложенията на ЕК за нов план за действие относно военнаа мобилност.

Борел отбеляза, че въпреки че "не цялата гражданска инфраструктура е готова да поддържа транспортирането на военно оборудване", тя все още се използва, тъй като няма алтернативи за нея, като "специални пътища за военен транспорт".

Заместник-председателката на Еврокомисията Маргрете Вестагер, която представи плана за военна мобилност, заяви:

"През последните месеци многократно се случва военна техника да трябва да преминава през цяла Европа, за да предоставим на Украйна необходимата ѝ помощ. За да могат въоръжените ни сили да са реален фактор на терен, трябва да са в състояние да се придвижват бързо, не бива да ги спъва бюрокрацията или непригодна за това инфраструктура".



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13