Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят "Иванчева, Петрова, Дюлгеров" - ВКС реши окончателно, тримата вече са в затвора

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева пристига в Сливенския затвор, където ще излежава присъдата си.
Снимка: БГНЕС

Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров вече са в затвора. След като вчера Върховният касационен съд е потвърдил ефективните им присъди за корупция, тази сутрин служители на Съдебната охрана са ги отвели от домовете им.

За решението на върховните съдии съобщи самата Иванчева, която излъчи на живо на страницата си във Фейсбук как се подготвя за затвора.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха конвоирани от София до Сливен, след като днес влязоха в сила присъдите им, окончателно потвърдени от Върховния касационен съд.

Точно в 15:40 часа специализираният автомобил на Съдебна охрана спря пред железните порти на затвора.

Преди да влезе зад решетките Иванчева се обърна към снимащите я журналисти така: "Хора помагайте, кой с каквото може. Намерете страницата ми на Десислава Иванчева на български и на латински и нека в "Правосъдие за всеки", днес на мероприятието да се запитат въпросите от страницата: Може ли върху доклад на Антон Славчев да се образува без сигнал да се образува наказателно дело. Целувки за малкия ми син, моля ви се! Много ми липсва! Ръцете ми са празни!“

Иванчева и Петрова бяха настанени в приемното отделение на затвора и едва, след определения срок ще бъдат преместени в общата част. Те ще излежат съответно 6 и 5 години затвор за корупция.

Предисторията

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани при зрелищна акция на прокуратурата и Антикорупционната комисия през април 2018 година. Двете прекараха часове, оковани в центъра на София по обвинение, че са поискали 250 хиляди евро и са получили в аванс 75 хиляди да придвиждат разрешителното за строеж на бизнесмена Александър Ваклин.

Посредник е бил Петко Дюлгеров, чийто арест стана обаче дискретно на друго място. Делото се сочеше като доказателство за борбата с корупцията по високите етажи на властта и като емблема на спецправосъдието, което вече не съществува.

На първа инстанция Иванчева получи 20 години затвор, Биляна Петрова  - 15, а Петко Дюлгеров - 12. Втората инстанция намали наказанието драстично, съответно на осем, седем и шест години затвор. Върховният касационен съд ги намали още малко - на 6 години затвор за Иванчева, 5 за Петрова и четири за Дюлгеров .

Според законодателни промени, гласувани след поредица от случаи на укрили се от правосъдието осъдени, окончателните решения на ВКС се обявяват едва след като наказанията бъдат приведени в изпълнение. Затова и Съдебна охрана е отишла в домовете на тримата тази сутрин, за което Десислава Иванчева съобщи във Фейсбук. Малко преди да тръгне със служителите Иванчева коментира и присъдата и се раздели с детето си, за което ще се грижи майка ѝ.

По обед Петко Дюлгеров беше отведен в Централния софийски затвор, а в късния следобед Десислава Иванчева и Биляна Петрова в единствения женски затвор у нас - Сливенския.

От наказанията на Иванчева, Петрова и Дюлгеров трябва да бъде извадено времето, в което са били в ареста или под домашен арест, което е около две години и два месеца. По закон те имат право, след като изглеждат половината от наказанието си, след редукцията, при добро поведение да поискат предсрочното си условно освобождаване. Най-близо до тази възможност е Петко Дюлгеров.

С коментар по първите сериозни ефективни присъди за корупция излезе главния прокурор Иван Гешев, който по време на акцията беше шеф на Спецпрокуратурата: "Този случай е уникален в много свои особености, включително дори и в европейски план. И не само заради размера на подкупа, за който е постановена присъдата. Най-вече, защото на персонален, безпрецедентен, безогледен, политически и медиен и всякакъв натиск бяха подложени много магистрати, включително и аз. И защото и това беше използвано да бъдат закрити Специализираната прокуратура и съд, а те бяха закрити, точно защото работеха, както виждате. Защото те станаха опасни и може би, за да няма повече такива случаи", каза Гешев, цитиран от 24 часа.

А от гражданското обединение в защита на Десислава Иванчева и Биляна Петрова протестираха тази вечер пред сградата на Съдебната палата в София. Участниците в протестната акция смятат, че бившата кметица на район "Младост" и бившата ѝ заместничка, също както и Петко Дюлгеров, са набедени и че не е справедливо Иванчева да бъде отделяна и от едногодишното ѝ дете.

Участници в протеста казаха пред БНР:

"Тази борба, която тя водеше, тя е борба, която се води на много други места и по много други начини - срещу презастрояването и така нататък";

"Би трябвало да отиде процесът извън България, да бъде отначало започнат, разследван и да се докажеш, че Деси е абсолютно невинна. Трябва този процес да се разгледа от начало и да излезе справедливостта".

Снимка: Надежда Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50