Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна си върна 41 населени места след руското решение за изтегляне от Херсон

Хора вървят по улица в Киев, където продължава да има режим на тока в резултат на руските удари, 10 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските войски са си върнали десетки осеяни с мини селища в Южна Украйна, изоставени от руските сили, съобщиха официални лица, ден след като Москва обяви изтеглянето си от стратегическия южен град Херсон.

Засега обаче няма непосредствени доказателства за масово руско изтегляне от града.

Според украинския министър на отбраната Олексий Резников движението на руските сили ще продължи поне седмица.

Главнокомандващият армията на Украйна Валерий Залужний заяви, че Киев все още не може да потвърди дали руските сили наистина се изтеглят от Херсон, но че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа.

В сряда Русия съобщи, че е започнала да напуска Херсон, но процесът може да отнеме седмици. Украински официални лица обаче предупреждават, че маневрата може да е капан.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинските военни са освободили над 41 населени места в южната част на страната след решението на руската армия да се изтегли на източния бряг на река Днепър.

"Има добри новини от юга. Украинските знамена, които се връщат на законното си място в рамките на продължаващата отбранителна операция, са вече десетки. Но като се радваме, трябва и да помним сега и винаги какво означава това движение -  всяка стъпка на нашите сили, това е животът на войниците ни. Всичко, което се случва сега, е постигнато с месеци жестока борба. Врагът не си отива, а украинците гонят окупаторите на висока цена."

Зеленски подчерта, че освобождението е само първата стъпка от дълъг процес, който включва и разминиране на териториите. Според Киев Москва продължава с офанзивата си и край Бахмут и Авдеевка в Донецка област.

Междувременно украински медии съобщават, че Украйна и Чехия ще създадат клъстер по отбраната. Създаването му включва производство на военна техника, увеличаване на производството на боеприпаси, развитие на сервизни центрове за поддръжка и ремонт на оръжия и военно оборудване, както и сътрудничество в областта на високите технологии и по-специално създаването на съвместни изследователски центрове.

Планира се за целта да бъдат привлечени водещи украински и чешки предприятия в отбранителната индустрия, както и международни финансови донори. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика. Властите предупреждават за внимание при шофиране поради високите температури. Много е силен трафикът в цялата страна във връзка с празника на Богородица. Двойно са увеличени полицейските екипи. Засилено е полицейското присъствие, на пост са и специални патрули по рискови участъци на..

публикувано на 14.08.24 в 20:37

Общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици във Великобритания

В Обединеното кралство общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици, съобщи кралската прокуратура. Някои вече получиха доста солени присъди. В актуализация, публикувана в социалните медии, Кралската прокуратура обяви, че нейните екипи "продължават да работят денонощно, заедно с полицията, за да повдигнат обвинения..

публикувано на 14.08.24 в 20:33
Снимката е илюстративна

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем. Вятърът в района е способствал за бързото разпространение на   пламъците. Пристигналите на място 5 екипа на пожарната от Раковски и Пловдив вече са овладели разпространението на огъня. Няма опасност за населеното място. Според местните хора, на незаконното сметище често..

публикувано на 14.08.24 в 20:29
Снимката е илюстративна

Обявено е бедствено положение в община Любимец заради пожар в село Дъбовец

В община Любимец е обявено бедствено положение тази вечер към 19.30 часа заради пожар, който избухна 3 часа по-рано в село Дъбовец. Пламъците са тръгнали от необитаема къща и са навлезели в широколистна гора, информира заместник-областният управител на Хасково - Митко Петров. "Пожарът е възникнал в село Дъбовец днес в 16.00 часа в една..

публикувано на 14.08.24 в 20:22

Служба и нощно бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" за Голяма Богородица

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново се подготвя за утрешния си празник на Голяма Богородица. Стотици вярващи от цялата страна се събират от тази вечер за службата и нощното бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" със считаната за чудотворна икона на плачещата Богородица. Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е основан..

публикувано на 14.08.24 в 20:12

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !"

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !". От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха От община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно..

публикувано на 14.08.24 в 20:11

Правителство отмени участието на България като страна-партньор на изложението Webit

Служебното правителство отмени участието на България като официална страна-партньор на Международното изложение Webit поради редица несъответствия с пазарните механизми. Изложението ще се проведе на 30 и 31 октомври в София. От правителствената информационна служба посочват, че до момента от страна на Фондация Webit (Webit Foundation) не е..

публикувано на 14.08.24 в 19:59