Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатът Джорджия - изходът от битката за Сената е ключов за демократите и шансовете на подкрепяни от Тръмп фигури

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайните резултати от междинните избори в САЩ все още не са ясни, но погледите вече са насочени към президентските след две години. Според източници, цитирани от американски медии, бившият президент Доналд Тръмп смята да обяви кампанията си за вота за Белия дом във вторник. Според близък до Тръмп, цитиран от Си Би Ес, бившият президент смята, че ако не обяви началото на кампанията си, това ще се приеме като слабост. Междувременно анализи от резултатите на междинните избори показаха не много голям потенциал на ревностно подкрепящи Тръмп републиканци. По-ясна картина за силата на Тръмп ще може да видим следващия месец по време на балотаж в Джорджия - щатът, който се очертава като епицентър на битката за Сената. 

Междинните избори в САЩ тази седмица бяха описани като "добри новини за демократите" – загубите им не са били чак толкова много, колкото се очакваше. Червената вълна се надигна едвам-едвам и не измина значително разстояние. Партията на президента Джо Байдън има причини да се радва на резултатите, a републиканците да се замислят за влиянието на бившия президент Доналд Тръмп върху тяхната партия. В същото време един по-задълбочен поглед показва нужда демократите да започнат да работят по-усърдно, ако искат да запазят тенденцията. Анализатори посочват смаляваща разлика в бастиони на демократите в битката им с републиканците на места като щатите Ню Йорк и Илинойс. Маями, в щата Флорида може да стане по-червен и от Тексас. 

Стратезите на всяка една партия трябва да помислят как да привлекат повече хора и по-конкретно повече млади хора, за да победят опонента в променящата се цветова картина в Америка. Смята се, че участието на младото поколение под 30-годишна възраст бе един факторите, който даде преднина на демократите. Една от причините може да е умението на някои кандидати да достигат младите в социалните мрежи. В своя статия изданието "Тайм" посочва, че демократите успяват да говорят на езика на младото поколението в социалните мрежи, използвани като източник на новини. Кратка справка може да покаже как именно демократите доминират републиканците в битката на места като ТикТок, Инстаграм и Туитър. 

Дали републиканците са си научили урока ще стане ясно първо по време на балотажа за сенаторско място в щата Джорджия следващия месец. Тази седмица нито демократът Рафейел Уорнак, нито републиканецът Хършел Уокър спечелиха нужните 50 процента плюс един глас за победа. Трябва да се отбележи също, че в надпреварата с около 2% завърши трети кандидат от друга партия. Тези два процента могат да решат изхода на 6-и декември. Битката тогава ще е много важна и като показател за президентския вот през 2024 година и шансовете на кандидат като Тръмп да победи демократ, защото Уокър е твърдо подкрепен от Тръмп. 

Ето как изглежда борбата за активизиране на още гласоподаватели от Джорджия. Излизането на повече да гласуват се смята, че подпомага демократитеПолитологът от университета Емъри Адам Абрамоуиц:

"Едно нещо, което мога да кажа, че се е променило през последните 10-20 години е това, че ако се върнете през 60-те и 70-те, на републиканците не им се налагаше да се притесняват много за това техните привърженици да отидат да гласуват, защото тези привърженици бяха по-скоро на по-високо стъпало в социално-икономическата стълбица, бяха с повече образование, по-заможни и разбира се предимно бели. Така републиканците разчитаха на този вот. Демократите разчитаха на вот от малцинствата. Това все още е така до известна степен, но това, което се промени, е как демократите всъщност привличат непропорционално своята подкрепа от бели гласоподаватели с високи образователни степени. И това са хора, които са по-склонни да гласуват. Предимството на републиканците от повече гласоподаватели не е толкова голямо, както преди, заради тази промяна. В същото време демократите трябва да убедят малцинства да участват, което понякога може да създаде трудности".

Казано по друг начин – независимо коя партия си печелиш, ако успееш да накараш хората да гласуват. Това бе видимо в Джорджия, където и републиканци, и демократи казаха, че не им пука за социологическите проучвания, а за това да увеличат активността. Гласът на младите, в една битка с много близки резултати е ключов. И младите показват, че им пука и искат да участват. Тяхното участие според някои е съпоставимо с това на активните избиратели, които са над 50-годишна възраст. 

"Младите хора всъщност гласуват в Атланта и в Окръг 58 в същия процент или повече, отколкото тези, които са във възрастовата граница 30 до 39 и 40 до 49 години. Много от студентите, които искат да гласуват, ходят на лекции и после гласуват. Те трябва да отидат на лекции, да шофират. Понякога те трябва да пътуват през щата или може би да пътуват от друг щат. Трябва да вземат решение дали да гласуват там, където живеят. И регистрирането за гласуване не е едно и също като в другите щати. Младите хора всъщност преминават през различни препятствия при гласуването", каза Парк Кенън, щатски представител демократ в Джорджия. Кенън попадна в световните новини миналата година, след като бе арестувана при oпит да влезе в кабинета на губернатора-републиканец Брайън Кемп, докато той се подписваше под нов закон за изборите. Става дума за закон, който налага рестрикции при гласуването с мотива на републиканците, че така се гарантира намаляване на възможността за измами. Сред положенията в закона са намаляване на местата, където предварително могат да се пуснат бюлетини и забрана за даването на вода или храна на тези, които чакат по опашки да се гласува. За демократите подобни мерки потискат вота особено на малцинствата. Така за Кенън трябва да се говори не толкова за избирателна активност, а за препятствията за гласуване, с които младите са готови да се справят. 

"Борбата срещу осъжданите от демократите положенията става в рамките на закона", както каза кметът на Атланта Андре Дикънс.

"Да върнем закона в предишната му форма е много работа, но също толкова важно за нас е да признаем, че правилата са се променили и че трябва въпреки това да излезем и да образоваме нашите гласоподаватели. Борим се със закона, но действаме в рамките на закона, като работим много усърдно с отдадени екипи да помогнем за гласуване, да сме сигурни, че тези хора може да са загубили част от техния достъп до подаване на вот, но че ние правим всичко по силите ни да им окажем подкрепа въпреки закона". 

Андре Дикън
В Атланта има не един отдаден екип. Например бирарията "Бест Енд" бе домакин на може би около стотина души, които участваха в кампания за убеждаване по телефона за гласуване за кандидата на демократите за губернатор Стейси Ейбрамс. Наред с консумирането на пиво доброволци пращаха съобщения и говориха с потенциални избиратели. Гласуването за афроамериканската общност е от особено значение. 

Кметът на Атланта, който е афроамериканец, говори за историята на региона и приноса му за достъп до гласуване в цялата страна. Афроамериканската общност e около 33 процента от населението на Джорджия и целенето към тази общност е и от двете партии. Малцинствените групи не са монолитни и в тях можете да срещнете представители на всякакви политически ориентации. За изхода от ключовата битка в този щат през декември ще се търсят гласовете на всеки. Надпартийната организацията "Лигата на жените гласоподаватели" се стреми тези, които отидат да гласуват, да са наясно с темите. Президентът на местния клон на организацията в Атланта - Никола Хайнс, отговори това на въпрос "как се придържат към неутралност по теми като правото на аборт". 

"Ние не казваме на хората за кого да гласуват. И ние не казваме на хората какво да мислят за правото на аборт, правото на гласуване или дори по закони за образованите, които имаме тук в Джорджия. Това, което правим, е представяне на фактите. Представяме подробно законодателните мерки на обикновен език, така че хората да разберат. Организираме програми, в които участват и демократи, и републиканци и ако може да открием представител на трета партия, така че да се чуят всички страни. Като женска организация исторически ние сме също така организирали дискусии, където представяме мъжката гледна точка като част от разговора. Ние просто се опитваме да представим фактите и да имаме експерти, които да отговорят на въпросите, на които могат".

В работата си Никола се изправя и пред дезинформация: "Може би получих пет флаери, които говориха за полова идентичност и какво демократическата партия прави по въпроса. И аз казах, че това не е така, но ако не знаех това, ако не бях "супер гласоподавател", щях да си кажа, че няма да гласувам за демократите в този случай. И всичко в тези флаери водеше към президента, дори не беше към кандидатите, които всъщност участваха в надпреварата. Тогава се запитах защо той е на флаера, ако той не участва в надпреварата?". 

Тя споделя, че една от стратегиите за противопоставяне на дезинформацията е проследяването на източника

"Политически и надпартийни организации в Джорджия ще са много заети в следващите няколко седмици преди балотажа за сенаторско място. Коя стратегия ще проработи – предстои да разберем. За кмета на Атланта кандидатите, които губят не са се справили добре с т.нар. "ground game" – с други думи, ходенето от врата на врата и достигането на ключовите гласоподаватели". 

снимки в текста: Младен Петков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29