Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От почти фалирала Оперетата е била изведена до челната тройка на най-успешните национални културни институти, твърдят от трупата

Напрежение в Музикалния театър заради новия директор. Подозират нагласен конкурс

Две трети от артистите застават в подписка зад досегашния директор Марияна Арсенова

Снимка: БГНЕС

Напрежение тлее в трупата на Музикалния театър заради избора на нов директор. Министерството на културата официално оповести решението на назначената от министъра на културата комисия - Еделина Кънева застава начело на Оперетата, а досегашната директорка Марияна Арсенова не е класирана.  

В подписка две трети от артистите застават зад Арсенова и искат министърът на културата да отмени резултатите от конкурса

Близо 200 души от музикалния театър са се подписали в подкрепа на Марияна Арсенова. Те твърдят, че има пропуски и нарушения при провеждането на конкурса, че в последните 7 години досегашната директорка е постигнала финансова стабилност, а салоните на театъра са пълни. Артистите казват, че от отрицателен финансов резултат в размер на над половин милион лева за театъра и опасност от закриване на културния институт през 2015-а година при предишния директор, по време на управлението на Марияна Арсенова само за 2019-а театърът е постигнал положителен годишен преходен остатък в размер над 3 милиона лева. Така от почти фалирала Оперетата е била изведена до челната тройка на най-успешните национални културни институти.

"В комисията видях имена, които не познавам. Може би те не познават нашия театър и едва ли са стъпвали някога тук", споделя разочарованието си Явор Радованов – артист-хорист в Музикалния театър, който се занимава и с режисура. Радованов е категоричен, че управлението на Арсенова е дало силни резултати и публиката се е върнала, а репертоарната политика се е развила.

"Преминахме през много тежка пандемична обстановка, много бързо след това се изправихме на крака", допълва Денко Проданов, артист-солист.

Марияна Арсенова  Снимка: БГНЕС

"Подкрепям г-жа Арсенова, защото тя направи прекрасна програма за Музикалния театър – репертоар, млади кадри, и то чрез конкурси. Творческата обстановка в театъра е просто прекрасна", описва ситуацията Калина Ангелова, която работи в оперетата близо 40 години.

"Има много голяма разлика между това да бъдеш шеф и да бъдеш лидер. Шефът казва "тръгвай", лидерът казва "аз ви водя". Тя прави това", изтъква за ръководството на Арсенова артист-солистът Александър Панайотов.

"Имаме съмнения за нагласен и непрозрачен конкурс", подчертава Румен Бояджиев-син, който работи в театъра от 22 години като барабанист на оркестъра, а напоследък и като композитор, аранжор и консултант по различни музикални въпроси. Бояджиев посочва отличните финансови и творчески показатели на културната институция.

"Трябва да се борим за това трупите за имат глас в избирането на директорите", коментира той за предаването "Хоризонт до обед".

Какво още тревожи работещите в Музикалния театър – чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53