Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният шампион Радостин Рачев: Скоковете на батут се развиват, Мариан може да спечели квота за Париж

Световният и трикратен европейски шампион в дисциплината двоен минибатут Радостин Рачев е посланик на 36-о Световно първенство по скокове на батут, което се провежда в София.

"За мен наистина е голяма чест и привилегия да бъда посланик на тазгодишното световно първенство и в тази връзка от сърце искам да благодаря на ръководството на федерацията, че ме издигнаха и на ФИГ, че ме одобриха да бъда посланик. Както се казва, какво му трябва на един пенсиониран състезател - признание. Наистина съм много благодарен и това е голяма чест за мен, за това, което съм постигнал едно време", коментира той.
Според Рачев на скоковете на батут в България им липсва популярност.

"Това, което ни липсва на нашия спорт е популярност и всяко нещо, което популяризира нашия красив спорт е добра посока и добро решение. Нашият спорт никога не може да бъде много популярен на международно ниво. Това, което можем да бъдем е да бъдем популярни в България. Давам пример със спортове като художествена гимнастика, като стрелба, които не са гледаеми толкова много, но в България са ценени именно, защото имаме големи състезатели и така трябва да бъде. Това, което е моя мечта и към което трябва да се стремим и ръководството го прави е да бъдем популярни в България, да бъдем един от българските спортове и това обикновено става чрез две направления. едното е именно това, което прави ръководството - да организира големи състезания . . . да направиш три световни първенства и от 2004 година си спомням първото Европейско . . . досега толкова много състезания, това е свършено голяма работа и естествено второто направление, това което ще даде възможност да популяризираме спорта е успехите. Те дават популярност на спорта в самата страна, сега бях с деца и те ме питат кога ще скачат българите, т.е. хората искат да гледат нашите състезатели ... Мисля, че федерацията работи в добра посока, но не е лесно да се създадат добри състезатели. В този смисъл, нашето поколение беше по-скоро изключение. Ние нямаме кой знае какви големи традиции в този спорт. Федерацията ни е около 30 години и това, че ние имахме късмета да попаднем на добри треньори, бяхме талантливи и да имаме тези успехи е по-скоро изключение, отколкото правило. Трябва време, за да създадем традиции. Вижте художествената гимнастика от колко време създават традиции, та ние сме в България един спорт, който тепърва ще се популяризира и ще има успехи", коментира още той.
Рачев призова хората да дойдат в "Арена София" и да гледат състезанието.

"И аз гледам тенис много примерно, но не може само футбол и тенис да гледаме. Нашият спорт е много атрактивен, труден е, интересен е, поне според мен, но аз имам и предрасъдъци. Тези хора, които харесват гимнастически спортове мисля, че би им било интересно да гледат нашия спорт. Но стана по-интересно, когато имаме наши състезатели, които се борят за медалите", каза гимнастикът.

Рачев се е състезавал в неолимпийска дисциплина, тъй като само скоковете на голям батут са част от програмата на летните игри.

"Неолимпийските дисциплини са неблагодарна работа.

Ръководството на федерацията също осъзнава това нещо, тъй като популярност олимпийските спортове са тези, които са развиват и се набляга на олимпийската дисциплина. Но това не значи, че ако имаме деца, които имат добри качества и са талантливи да не се развива. . . Скоро чух интервю на Стоян Димитров, който каза, че е отворен и към другите дисциплини, ако наистина има перспективни състезатели. Но акцентът трябва да бъде в олимпийските спортове, защото неолимпийските е неблагодарна работа", заяви той.

Според Рачев, Мариан Михалев има шанс да спечели олимпийска квота за Париж 2024.

"Аз съм се откъснал от спорта доста години, но познавам Мариан Михалев, много отговорно момче, много съзнателно. Сигурен съм, че има големи шансове и тук да влезе в полуфинала и основната му цел трябва да бъде догодина да успее да вземе квота за олимпиадата. Мисля, че има качествата не само спортно-технически, но и като манталитет, като съзнание и като отговорност към спорта да постигне тези успехи", каза Рачев.

Той добави, че спорта се развива и върви към по-добро.

"Със сигурност спортът се развива, по-добрите във всяка дисциплина правят по-сложни неща, по-атрактивни са. . . Аз поддържам тезата, че всеки един спорт във времето се подобрява, дори батутите са по-добри. . . Това е еволюция. Младите поколения са по-добри от нас. Така че спортът върви към по-добро", коментира Рачев. 


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. На олимпийския стадион в Берлин футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-та, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал след поражението от Италия с дузпи преди три..

публикувано на 14.07.24 в 23:55

Ръкостискането - темата на церемонията по закриването на Евро 2024

Елегантно шестминутно шоу сложи край на европейското първенство по футбол в Германия, което се проведе преди финала между отборите на Испания и на Англия. н. Церемонията предложи стилен, но и весел пърформънс, който има за цел да отбележи уникалния момент на финала и да олицетворява положителните ценности на спорта. Централната му тема е да почете..

публикувано на 14.07.24 в 22:29
Станислав Стоянов

Усложнени комбинации за националите ни по скокове на батут

„Няма да има промени в националния отбор.  Госпожа Макулова е треньор с дългогодишен опит и аз ще продължа да работя с нея.  От тази година в тима влизат  4 мъже и 4 жени т.е. ще сме с пълни състави в тези възрастови групи.  Около 15 държави в света разполагат с такива формации и ние сме от тях“, това сподели специално за БНР новият старши..

публикувано на 14.07.24 в 22:08
Новак Джокович

Новак Джокович: Заслужена победа за Карлос Алкарас

Сърбинът Новак Джокович определи съперника си Карлос Алкарас като заслужен победител във финала на тенис турнира "Уимбълдън". 37-годишният сърбин, който преследваше осма титла на "свещената трева" в Лондон и общо 25-а в турнирите от Големия шлем, бе надигран с 2:6, 2:6, 6:7(4), като показа равностойна игра срещу 21-годишния Алкарас единствено в третия..

публикувано на 14.07.24 в 21:15

Карлос Алкарас: Продължавам да постигам мечтите си

Новият-стар шампион на "Уимбълдън" Карлос Алкарас заяви след победата си във финала над сърбина Новак Джокович, че продължава да постига мечтите си. Едва на 21 години испанецът вече има четири титли от Големия шлем, като само в последния месец успя да удвои бройката им, след като през юни взе трофея и от "Ролан Гарос". "Истината е, че за мен винаги..

публикувано на 14.07.24 в 20:54
ЦСКА-София

ЦСКА представи отбора за новия сезон с минимална победа в контролна среща над гости от Косово

ЦСКА-София победи с 1:0 отбора на Гиляни (Косово) в последната си контролна среща преди началото на сезона, а преди началото на срещата бяха представени и играчите, които ще защитават червената фланелка. Нов е и старши треньорът на отбора – това е хърватинът Томислав Стипич. Домакините имаха превъзходство в огромни периоди в срещата на Националния стадион..

публикувано на 14.07.24 в 20:40

Първа загуба за националите ни на ЕП по волейбол за юноши до 18 години

Националният отбор на България допусна първа загуба на домашното европейско първенство по волейбол за юноши до 18 години. В зала "Левски София" в столицата българите загубиха с 1:3 (16:25, 25:22, 19:25, 23:25) гейма от Финландия. За момчетата на старши треньора Десислава Величкова това бе първо поражение в група "B" след победите над Португалия,..

публикувано на 14.07.24 в 20:34