Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството започва разговори с бизнеса и синдикатите за нов размер на минималната заплата

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Разговори за нов размер на минималната работна заплата през следващата година започва днес държавата  с бизнеса и синдикатите. Срещата е по инициатива на вицепремиера Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова.

Разговорите за нов размер на минималната заплата през 2023 г. се провеждат на фона на поредицата от протести организирани от синдикатите в цялата страна и с искане догодина тя да се повиши от сегашните 710 лева на  850 лева , това ще е половината от средната заплата за страната.

Бизнесът обаче е против с аргумента, че все още няма приет механизъм за определяне на минималното възнаграждение, а ако се възприеме подходът половината от средната за страната, това ще ощети редица сектори в регионите с по ниски показатели.

На практика правителството, макар и служебно, може да приеме нов размер на минималната заплата за догодина след консултации с работодателите и профсъюзите, за което е необходимо министерско постановление.

Към момента обаче остава неясно дали то ще може да действа в условията на удължителен закон за тазгодишния бюджет или ще е необходимо в Народното събрание все пак да бъде приет нов бюджет на държавата за 2023 година.

Въпросът ще се изясни до дни, но и президентът Румен Радев заяви, че повишение на минималната заплата ще има.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Израел празнуват деня на любовта

Тези година Денят на любовта в Израел се отбелязва на 18 срещу 19 август. Въпреки опасността от бомбардировки и това, че не на всяко място съобщават къде е най-близкото скривалище, нищо не може да сломи духа на хората. Дълъг списък сочи къде в Тел Авив и сателитните му градове може да се отиде на танци, да се слуша джаз, да се изпие по чаша вино...

публикувано на 18.08.24 в 07:08

Днес честваме успението на свети Йоан Рилски Чудотворец

Православната църква празнува успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство. "Основа на покаянието, пример на умилението, образец на утешението и духовното..

публикувано на 18.08.24 в 06:56

Дейвид Лами: Има риск от пълномащабна война в Близкия изток

Съществува нарастващ риск от "пълномащабна регионална война" в Близкия изток, предупреди британският външен министър Дейвид Лами на фона на отчаяните международни усилия за успокояване на напрежението с Иран и постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". След като американският държавен секретар Антъни Блинкън отпътува за..

обновено на 18.08.24 в 04:23
Две кучета на протест в Истанбул с надпис:

Бдение в София опита да насочи вниманието към закона за бездомните животни в Турция

С бдение в София граждани опитаха да привлекат общественото внимание върху закона за бездомните животни в Турция. Събитието се проведе снощи пред резиденцията на турския посланик в столицата. То беше под наслов "Бдение в памет на убитите кучета по улиците на Турция", а в района имаше полицейско присъствие. Турският парламент прие в края на юли закон,..

публикувано на 18.08.24 в 02:30
Камчатка, Русия

Няма жертви при земетресението със степен 7,2 в Камчатка

Няма щети, нито жертви в резултат на земетресението с магнитуд 7,2, което беше регистрирано край източния бряг на руския полуостров Камчатка, предаде БТА, цитирайки международните информационни агенции. "Повечето от вторичните трусове не се усещат", съобщи регионалният орган за управление на извънредните ситуации в приложението "Телеграм". Трусът е бил на..

публикувано на 18.08.24 в 02:19

Овладян е пожарът в Съмърсет Хаус в Лондон

Пожарът в известната историческа сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон беше овладян, след като около 125 пожарникари бяха извикани да се справят с огнената стихия. Няма пострадали хора, нито повредени произведения на изкуството.  На съвместна пресконференция на уредниците на Съмърсет Хаус, който представлява център за изкуства, култура и развлечения, и..

публикувано на 18.08.24 в 01:18
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини незаконно са преминали държавната граница на Руската федерация и са направили видео записи на..

публикувано на 17.08.24 в 20:38