Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Дебуке: Важно е как ще се прилага "зърнената сделка" и дали ще се спазва

Снимка: БГНЕС

Пшеницата леко поевтиня на световните борси, след като действието на "зърнената сделка", която позволява на Украйна да изнася земеделска продукция през Черно море, беше удължено с 4 месеца. Сделката беше постигната през лятото с посредничеството на Турция и на ООН. Русия веднъж вече се отказа да участва, но бързо възстанови статуквото.

Без добрата новина от четвъртък от днес Киев вече нямаше да може да изнася зърно, което би обрекло на глад милиони хора в бедни африкански и близкоизточни страни. Условието на Москва за удължаването е снемане на санкциите от една от руските държавни банки, през която минават плащанията за износа на зърнени култури и торове от Русия, за да може тя да се върне на пазара.

В интервю за "Събота 150" Давид Дебуке - анализатор в базирания във Вашингтон Международен изследователски институт за продоволствената политика - изрази мнение, че до подобен ход няма да се стигне, защото така Русия би започнала да получава свеж ресурс за финансиране на агресията си срещу Украйна.

Дали тогава Русия ще се отметне?

Първо, много е важно, че тази сделка бе удължена, защото зимните месеци и особено началото на годината е времето, когато Украйна изнася най-голямата част от зърнената си продукция. Трябва да е сигурно, че сделките могат да се извършат. 120 дни всъщност са нищо и се надяваме споразумението отново да бъде удължено. Също така има надежда до изтичането на уговорения вече срок конфликтът да е приключил. Това би бил най-добрият изход от ситуацията, всички искаме войната да приключи. Въпреки това сделката е алтернатива, с която се демонстрира, че дори и в условия на конфликт, търговията може да продължи.

Споразумение може и да е постигнато, но е важно как ще се прилага и дали ще се спазва. Важно е Украйна да може да изнася продукция и корабите да потеглят в Черно море, но предвид разрушената инфраструктура в Украйна, остава въпросът дали зърнената продукция може да бъде превозена от фермерите до пристанищата за износ.

Москва постави искания за разхлабване на санкциите поне към една от банките си, която обслужва основно трансферите в аграрния сектор, за да може руските торове и реколта да бъдат изнасяни. Възможен ли е такъв развой и ако не, реалистично ли е Русия отново да обяви излизане от зърнената сделка?

Не мисля, че ще бъде лесно да се стигне до такова решение политически или дипломатически между държавите от Запада. Санкциите срещу руските финансови институции са наложени, за да се предотврати набирането на ресурс, с който да се финансира войната. Въпросът е колко това е проблем за нас. Русия продължава да може да изнася пшеница и торове. В началото на годината, когато започна конфликтът, но санкциите още не бяха наложени, Черно море стана много опасно. Фючърсите на стоките, превозвани по него, не бяха стабилни. Това е директна последица от войната - който сее вятър, жъне буря. Руският износ буквално се срина.

От тази гледна точка не мисля, че сега - когато Русия има проблем и със санкциите, аргументът й за премахването им е много силен. Има едно изключение - тъй като в момента е - меко казано -  проблематично да се прави бизнес с Русия, тя може да предложи отстъпки от цената за своята продукция. Какъв е глобалният въпрос, който има значение - имаме ли достъп до руски торове и пшеничени продукти? Отговорът е "да". Може ли Русия да ги продава на цената, на която би могла без войната и санкциите? Тук отговорът е "не"и именно заради това Русия е раздразнена и иска отмяна на санкциите. 

Друг аргумент, който често Москва използва срещу Киев и като претекст за потенциално напускане на сделката, е, че Украйна доставя зърно основно на своите съюзници - на страните, които й доставят оръжие, хуманитарна и финансова помощ, а не на най-бедните държави. Доколко е стойностен подобен аргумент?

По-голямата част от продукцията, която Украйна изнася благодарение на зърнената сделка, следва практиката, установена преди войната. Разбира се, конфликтът има отражение, както и няколко други технически детайли, но е факт, че Украйна изнася основното си количество зърнена продукция за Северна Африка и Европа. Това е, на което сме свикнали и очакваме това да не се промени, защото има икономически смисъл в него. Много е важно за държави като Турция и Египет например.

Сега, тази година, много по-малко продукция се изнася за Китай и много повече за Европа, основно Източна Европа и Унгария. Това е обяснимо, защото Европа преживя много голяма суша и има пазар, който трябва да бъде запълнен. Ако погледнем най-бедните държави - които са във война или са в Субсахарска Африка, при нормални обстоятелства Украйна изнася около 7 процента от продукцията си от пшеница към тях. Със зърнената сделка, която се случи и благодарение на ООН, между 7 и 8 процента от пшеницата отиват натам. Или с други думи: голяма част от продукцията не отива в Субсахарска Африка, но и никога преди това не е била насочена натам.

Всъщност, Световната програма по прехрана, която е организация към ООН, работи с много украинска продукция, нали така? Т.е. от тази гледна точка украински селскостопански продукти отиват към най-бедните държави?

Точно така, Световната програма по прехрана използва украинска продукция, за да подпомага държави, които не са чак толкова далеч от Черно море - помислете само, това са например Йемен, където продължава войната, Сомалия, където има конфликт, за определени части на Етиопия. Важно е, че програмата има достъп до украинско зърно по Черно море, защото по този начин снабдява хора, които са наистина изключително бедни. Да не забравяме и за Сирия, както и за множеството бежанци. Ето защо, това наистина е много важно. 

Със сигурност войната оказва негативно влияние върху земеделския сектор в Украйна. Имате ли изчисления с колко ще намалее продукцията от страната и какъв ще бъде ефектът от това?

Тази година изчисленията сочат, че спадът на продукцията в Украйна е между 20 и 30 на сто. Говорим за 20 - 30 милиона тона. Това изобщо не е малко количество. Освен това вече е ясно, че фермерите в страната засаждат по-малко заради войната. След като страната задели от новите количества за собственото си потребление, от новата реколта ще има по-малко количество за износ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей Янкулов представиха справка на ГДБОП, свързана с хора около Мартин Божанов, която Антикорупционният фонд..

публикувано на 18.07.24 в 20:34

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места.  По десетина тежки пожара гасят ежедневно огнеборците в областта, а хората от свищовското село Ореш,..

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори смесена гора, между селата Априлци, Щърково и Елшица. На място са пет противопожарни екипа,..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на подпомагане на пострадалите. Пострадалите от районите с бедствено положение трябва да подадат..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено положение. Овча могила остана единственото свищовско село, където не е сменен довеждащият водопровод, по..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят. По-рано следобед от там бяха евакуирани четирима болни и трудноподвижни хора, а Жандармерията затвори..

публикувано на 18.07.24 в 19:27