Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Макулова: Очаквам добро представяне от младите на СП по скокове на батут следващата седмица

Старши треньорът на националния отбор по скокове на батут Мариана Макулова заяви, че България за пореден път е доказала качествата си на добър домакин с организацията на 36-о Световното първенство в София.

"Това първенство е за пореден път доказателство за Българската федерацията скокове на батут, че сме на много високо професионално ниво като организатори от световен ранг първенство, за което благодаря на ръководството в лицето на президента Стоян Димитров и на генералния секретар Мариела Стойчева. Направиха една прекрасна организация, която даде възможност и на българските зрители да успеят да се докоснат до нашия прекрасен, красив, виртуозен спорт, спорт с рисунък и в същото време изключително сложен спорт", каза Макулова в "Арена София" днес.

Тя е също личен треньор на най-добрия състезател при мъжете Мариан Михалев и коментира неговото представяне. Българинът завърши 51-и в квалификациите на олимпийската дисциплина от общо 99 спортисти.

"Ключовата дума обзор или оценка, както и да го кажем, аз специално искам да се ангажирам да направя оценка на представянето на Мариан Михалев, защото той е мой състезател и аз съм негов личен треньор от повече от 16 години. Колегата ми Станислав Стоянов, който в последните години е също треньор в националния отбор, пое ангажимент да подготвя двете сестри Христина и Мариела Пенева, и той изрази в едно интервю след старта негово мнение за нещата. Аз уважавам неговото мнение и не искам да давам допълнително мнение, след като аз самата все още не съм направила в детайли анализ на представянето на състезателите и в частност на Мариан Михалев. Мога само на кратко да кажа, че за да стигнем до ключовата дума квота за олимпиада, това е един дългогодишен, 16-годишен труд, през което време ние усилено сме работили, аз съм изграждала в Мариан изключително много технически качества, той е умно, интелигентно момче и може би за това стигна до тук, много е дисциплиниран", коментира Макулова.

"През тези години той премина през много върхове, многократен финалист от Световни и Европейски, медалист и при младежите от Световно първенство . . . Това говори, че той има целият потенциал и възможности на състезател изграден и завършен като такъв да е целенасочен към квота за олимпиада. Специално за него искам да коментирам, защото 51-о място от 99 спортиста е факт. Ние с него заложихме на тази висока трудност, която единствено може да ни осигури възможност да спечелим квота за олимпиадата. Мариан е овладял всички сложни упражнения, които има в световното скачане. Ние направихме тази комбинация като подреждане и се надявахме, че той ще успее да я скочи по най-добрия начин, по който я е скачал на тренировки, защото ние имаме много, много успешни опити с него", добави треньорката.

"Но моят анализ, кратък и първоначален е, че нашата подготовка спрямо неговия резултат, е явно недостатъчна. Това е моето мнение. Комбинацията трябва да бъде усъвършенствана. За мен ние не сме завършили цялостният процес на усъвършенстване на тази сложна комбинация, но нямаме никакъв друг избор. Ние трябва да продължим с тази комбинация, ако следващата година и половина, в която ни предстоят да участваме във всички квалификации и да се надяваме, че Мариан с всичките си възможности и потенциал, ако свърши определения труд, който наистина трябва, за да спечелим квота, с тази комбинация ще успеем. Аз съм дългогодишен треньор, изградила съм много състезатели, винаги съм ходела подготвена с моите състезатели на големи първенства, видяла съм много висока класа състезатели и мисля, че Мариан с нищо не им отстъпва. Моят девиз е "Успех само на добра цена". Както имам предвид под успех специално за спорта, в него се крие количеството труд, който е вложен, за да се постигне резултат. Тепърва ни предстои с него да си анализираме нашия резултат от това Световно първенство и да преминем към подготовка реална към постигане и печелене на квота", допълни тя.

Следващата седмица от 23 до 26 ноември София ще бъде домакин на Световно първенство по скокове на батут за юноши, младежи и девойки, а България ще има отбор от 24 състезатели.

"Наистина сме многоброен отбор, това не ни се случва толкова често. Както в началото започнах, не искам да давам обща оценка на целия екип, защото младото поколение е доста многобройно, и затова преди няколко години решихме да ги разделим на две части. Базите, в които провеждаме подготовка на националния отбор, са малко и е сложно да съставяме такъв сложен график, губим интензивност, губим натовареност . . . Последната седмица, това което видях, защото едната част от отбора го води Станислав Стоянов, а другата част аз, мога определено да кажа, че спортистите ни са добре подготвени, имат реални шансове. Надявам се, че все пак ще успеем с някои от тях", коментира Макулова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плувци и гимнастици заминаха за олимпийската столица

Първите български спортисти, които ще влязат в олимпийското село отпътуваха рано тази сутрин за Париж.  От летище София днес за френската столица заминаха състезатели, треньори и специалисти от щабовете по плуване и спортна гимнастика.  Първите български олимпийци, които ще влязат днес в олимпийското село са състезателите по плуване Габриела Георгиева,..

публикувано на 19.07.24 в 09:29
 Виктор Кампенартс

Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция

Белгиецът Виктор Кампенартс от отбора на Лото-Дестини спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция - 179,5-километровата дистанция от Гап до Барселонет. 32-годишнят Кампенартс бе в откъсване, но победата му бе изкована във финален спринт срещу французина Матео Верше (ТоталЕнерджис) и поляка Михал Квятковски (Инеос), които завършиха с време, рано на..

публикувано на 19.07.24 в 07:03
Кале Рованперя

Кале Рованперя поведе в рали Латвия

Кале Рованперя е лидер след пролога на рали Латвия, осми кръг от световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки.  Финландският пилот на Тойота води със 7:28.5 минути след първите километри на надпреварата. На втора позиция е белгиецът Тиери Нювил с Хюндай, докато трети за момента е Себастиен Ожие (Франция) с Тойота. Състезаващият се с..

публикувано на 19.07.24 в 06:43

ЦСКА 1948 научи съперника си в турнира Лига на конференциите

Отборът на Будучност ще бъдесъперник на ЦСКА 1948 във втория квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. Будучност се класира за втория квалификационен кръг в турнира Лига на конференциите.  В среща-реванш отборът от Черна гора победи с 3:0 у дома Малишева от Косово и след общ резултат 3:1 си осигури двубой срещу ЦСКА 1948. Игор Иванович..

публикувано на 19.07.24 в 06:38
Душан Керкез

Душан Керкез: Заслужавахме да продължим

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез не скри задоволството си от продължаването на неговия отбор във втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. "Канарчетата" стигнаха до равенство 2:2 при гостуването си на Марибор и с общ резултат 4:3 отстраниха словенския тим. "Искам да поздравя футболистите за страхотно представяне,..

публикувано на 19.07.24 в 00:00
Ботев отстрани Марибор след 2:2 в Словения

Ботев (Пд) отстрани Марибор и продължава в Лига Европа

Носителят на Купата на България Ботев (Пловдив) се класира за втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига Европа след като направи 2:2 при гостуването си на словенския Марибор в реванша. В първата среща пловдивчани бяха спечелили с 2:1. В 13-ата минута Ян Репас откри резултата в полза на домакините. Той получи пространство да..

публикувано на 18.07.24 в 23:39
Йоана Георгиева

Йоана Георгиева е на полуфинал в Пловдив

Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната българка завърши на второ място в серията си и така се класира за полуфиналите. Тя попадна във втората от трите полуфинални серии, която е насрочена за събота (20 юли) от 17:09 часа...

публикувано на 18.07.24 в 18:39