Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на гликирания хемоглобин с 1% намалява с 12-43% риска от усложнения при диабетиците

Снимка: clinica.bg

Само 40% от хората с диабет посещават личния си лекар на всеки три месеца, а цели 43% изследват гликирания си хемоглобин веднъж годишно и по-рядко. Данните бяха съобщени в рамките на събитие, организирано от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България по повод световния ден на диабета. 

Всяко понижение на гликирания хемоглобин с 1 процент намалява с 12 до 43% риска от усложнения, свързани с диабета, посочват специалистите. 520 000 души са пациентите с диабет в България. Други 140 000 са засегнати, но не знаят и не се лекуват, каза професор Цветалина Танкова - ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София.

„Всеки орган, всяка тъкан в човешкото тяло може да бъде засегната, може да бъде увредена от диабета, от повишената кръвна захар“.

Колебанията на кръвната захар също са рисков фактор за усложнения, каза професор Танкова.

Основните рискови фактори за развитие на захарния диабет тип 2 са затлъстяването, обездвижването и нездравословното хранене, каза доцент Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България

„Тези хора с диабет, близо 85% с наднормено тегло, а с някаква степен на затлъстяване са над 70%“

За успешния контрол на заболяването е нужна промяна на начина на живот, която пациентът сам трябва да пожелае, подчерта доцент Киров. В момента здравната каса поема два пъти годишно изследването на гликиран хемоглобин за пациентите с диабет тип 2, но е добре то да може да бъде извършвано до три пъти годишно, каквито са съвременните препоръки, допълни той.

Публичните средства за лечение на диабет у нас са около 550 милиона лева. 20% от тях са инвестиции в извънболнично проследяване. Други 20% са за лекарства, а 60% от средствата се отделят за хоспитализация и лечение на усложненията от диабет, каза Деян Денев - изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска" , за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на полицията са претърсили помещенията на мола.  Заради сигнала подаден на електронна поща се наложи..

обновено на 29.03.24 в 16:56

Омбудсманът възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.  За повишаване на оценката от матурата ще се плаща..

публикувано на 29.03.24 в 16:34
Герхард Шрьодер

Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за прекратяване на войната

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна.  Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция трябва да подновят опитите да се намери примирие между Русия и Украйна.  Герхард Шрьодер все още..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Весела Бабинова: Мечтая си за роли, които казват нещо и са по-трудни

"Мечтая си за роли, които казват нещо, по-трудни, не е задължително да са драматични . И в двете поприща – кино и театър, имам работа, колегите като че ли по-скоро ме оценяват. Доволна съм. Радвам се на възможността да правя това, което обичам" , призна актрисата Весела Бабинова в интервю пред БНР.  Преди дни тя спечели статуетката..

публикувано на 29.03.24 в 16:24

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд.  По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали.  Мъжът, който е представител на фирмата - доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11