Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: По-перспективно е да се мисли за промяна в избирателната система, а не в начина на гласуване

Янаки Стоилов
Снимка: Мария Филева, БНР

Смяната на изборния кодекс преди избори е неподходяща практика. Това заяви пред БНР Янаки Стоилов, конституционен съдия и бивш служебен министър на правосъдието.

„Но тя подсказва, че партиите се опитват да гарантират своите позиции с оглед на нови избори. Оказа се, че тази тема доминира над останалите през последните седмици. Самата технология на гласуване не решава проблема с все по-голямото недоверие към политиката. Да се смята ,че запазването на сегашния начин на гласуване или промяната му, ще повлия на избирателната активност е или лицемерно, или  наивно. Няма значително да се отрази върху мотивацията на хората“.

Въвеждането на машините постигна един очевиден резултат – рязкото намаляване на недействителните гласове, отчете той.

„Вероятно има косвено отражение и върху контролирания вот и преправянето на протоколи. Но там, където живеят по-бедни хора или има силни корпоративни структури, това въздействие не е премахнато напълно“.

По-перспективно би било да се мисли за промяна в избирателната система, а не в начина на гласуване, поясни Стоилов.

„Ако оценяваме, че партиите не са в състояние да мотивират обществото за участие в изборите, при смесена избирателна система, те ще търсят повече авторитетни хора. А когато се явяват и в лично качество, ангажиментите им към избирателите ще бъдат по-големи. За това обаче не се говори, защото би намалило ролята на тези, които се наричат лидери“.

Изцяло мажоритарна система пък би донесла рискове от друго естество и влияние на фактори като финансовите средства и достъп до медии, отчете конституционния съдия.

Най-големият сблъсък между партиите не е по въпросите на политиките, които ги различават, а по начина на позициониране на следващи избори, обясни още той.

Има решение на Конституционния съд от началото на 90-те години, според което конституцията изисква след избора на ръководството на парламента президентът да започне консултации, обясни Стоилов.

„Той има възможност да прецени темпото на тези консултации. Логиката на конституционния процес е след конституиране на парламента, едно от първите действия да бъде това по сформиране на правителството. В момента нито президентът бърза, нито партиите изискват да засили темпото“.

Президентът вероятно иска да се избегне рискът от съвсем бързи избори, ако в рамките на всички мандати не бъде сформирано правителство, смята Стоилов.

„Този процес може да приключи някъде около Ивановден. Това означава, че изборите ще се проведат не по-рано то март. Те няма да са в средата на зимата и кампанията да съвпадне с най-неблагоприятния период“.

Вероятно следващата седмица ще приключат консултациите и по-следващата трябва да бъде връчен проучвателен мандат на първата политическа сила, каза още той.

„Ако той не бъде успешен, има възможност за някаква гъвкавост във времето. При положение, че не се реализира и вторият, президентът трябва да връчи в 7-дневен срок мандат на трета политическа сила, определена от него. Тази парламентарна група също има възможност да проведе консултации“.

Партии, които заявяват сходство във възгледите, са най-ожесточени в отношенията помежду си, а други, които се разминават, заявяват, че са склонни да си партнират в евентуално управление, каза още Стоилов.

Историята показва, че за да съществува парламентарно управление, трябва да действат стабилни партии, напомни той.

„Напоследък парламентите съществуват по няколко месеца. Времето, в което действат служебните правителства, е колкото тяхното. Те съществуват под егидата на президента. Следователно президентът, който трябва да е свързващо звено между властите, в този случай започва да се свързва с изпълнителната власт. За момента не се прескачат нормите на конституцията“.

Защитата на конституцията не може да бъде пълноценна, ако тя не е и политическа, обясни той.

Ако политическата кризи продължи да се задълбочава и не се решават съществените въпроси, тогава не е изключено да се достигне до конституционна криза“.

Не трябва да се смята, че парламентарното управление означава всевластие на парламента от гледна точка на възможността той да дублира всички други власти, навлизайки в техни правомощия, убеден е Стоилов.

Служебното правителство трябва да внесе бюджет, обясни още той.

Най-големият въпрос, когато говорим за съдебна реформа, е какъв комплекс от решения са необходими.

„Тя трябва да се развива от основата към върха“.

Цялото интервю на Явор Стаматов с  Янаки Стоилов може да  чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща

Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща . За съжаление, това остава невидимо за по-голямата част от хората. В обществото се възприема като натоварваща професия, която е трудно да се практикува.  Това коментира пред БНР Миряна Сирийски - програмен директор на Фондация "Светът на Мария".  "Ти всъщност си ориентиран около..

публикувано на 21.03.23 в 09:49

ГДБОП откри в България картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Това научи БНР от свои източници. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро. От свои източници близки до разследването..

публикувано на 21.03.23 в 09:48
Иван Гешев

Главният прокурор е на работно посещение в Европарламента

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от държавното обвинение. От там уточняват, че при срещите си oбвинител №1 ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста на "неправомерния политически натиск срещу независимостта на органите на съдебната власт"...

публикувано на 21.03.23 в 09:21

СЕМ организира дискусия на тема "Автоцензурата - проблем на българската журналистика?"

Съветът за електронни медии организира дискусия на тема „Автоцензурата - проблем на българската журналистика?“. Журналисти от водещите български медии ще обсъждат предизвикателствата при упражняване на професията си, заедно с медийни експерти. Форумът се организира от медийния регулатор по предложение на председателя на СЕМ Соня Момчилова:..

публикувано на 21.03.23 в 09:17
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов: Корупцията и противодействието ѝ не са крайна точка, а пътешествие

" Корупцията, противодействието на корупцията и завладяната държава не са крайна точка, това е пътешествие и няма да свърши ". Това заяви пред БНР Руслан Стефанов - главен икономист от Центъра за изследване на демокрацията, преди днешната конференция "Антикорупция и национална сигурност". " Докато има власт и докато има стремеж за власт,..

публикувано на 21.03.23 в 08:49

Международният ден на хората със Синдром на Даун ще бъде отбелязан с концерт в кв. "Дружба"

Формацията „Танцуващи слънца“, в която участват деца със Синдром на Даун, е сред участниците в концерт по случай днешния Международен ден на хората с този синдром. Събитието ще се състои тази вечер в културния дом „Искър“ в столичния квартал „Дружба“. „Сцена, пълна със слънца“ – така е озаглавен концертът, който ще представи фолклорни традиции..

публикувано на 21.03.23 в 08:11
Илюстрация: Община Кюстендил

Кюстендил празнува настъпването на пролетта

През целия ден на 21 март ще върви програма и различни прояви за празника "Кюстендилска пролет-2023 г." на който организатор е Общината с участието на различни организации, фирми, дружества, състави и формации. Денят е почивен за общинските звена, и неучебен за училищата. От 11 часа на площад "Велбъжд" ще бъде отслужен водосвет за здравето..

публикувано на 21.03.23 в 08:06