Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Христов: Договореностите с "Джемкорп" още са в сила, може да предявят финансови претенции към държавата

2
Служебният министър на енергетиката Росен Христов
Снимка: Радостина Чернокова

В меморандума с Джемкорп "има много нарушения", обяви министърът на енергетиката Росен Христов, който направи оглед на ВЕЦ "Цанков камък" където през седмицата бе приключен сложен ремонт заради авария, която спря централата.

Коментарът на енергийния министър беше направен, след като от ГЕРБ днес обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР по случая с "Джемкорп". Меморандум с този фонд беше подписан през март за инвестиции в размер на около един милиард долара в енергетиката, но съмнителни подробности, свързани със собствеността "Джемкорп" предизвикаха искане за прекратяването му.

Меморандумът е подписан без съгласуване между ведомствата, каза министър Росен Христов:

"Такива меморандуми и договори минават през съгласуване в повечето министерства, включително външно, финанси, след което биват одобрявани на Министерски съвет, като Министерският съвет взема решение да упълномощи министъра на енергетиката да приключи преговорите и да подпише такъв меморандум. В този случай тази процедура напълно не е спазена, дори юристите на Министерството на енергетиката – юридическият отдел, са научили за меморандума от медиите".

Договореностите с "Джемкорп" все още са в сила, допълни министърът:

"Тъй като това, което бившият министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно споразумение и прекратяване според един от членовете на договора, вместо да го прекрати едностранно с едномесечното предизвестие, което е предвидена процедура по друг член. Де факто, като няма отговор от ответната страна и подписано споразумение за взаимно прекратяване, този меморандум де факто все още е в сила. Ние го прекратихме естествено едностранно, но докато не изтече този едномесечен срок, който е предвиден в този член, фактически меморандумът ще бъде в сила и ние няма какво повече да направим", коментира Росен Христов.

От "Джемкорп" могат да предявят финансови претенции към държавата, предупреди министърът.

Изпълнителният директор на "Джемкорп" Атанас Бостанджиев заяви пред БНТ, че меморандумът е прекратен и фирмата няма никакви претенции към страната ни.

"Много се учудвам от тези изявления. Меморандумът беше прекратен, получихме официално писмо с искане за анулиране. Документът е прекратен и ние повече нямаме никакви претенции нито към правителството, нито към държавата България", увери той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал". Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу директори на големи европейски оръжейни фирми. Според вчерашното предаване на CNN американското..

публикувано на 12.07.24 в 18:27
Димитър Пенев

Димитър Пенев: Докато съм жив, ще пазя спомена от успеха ни в САЩ '94

Докато съм жив, ще пазя този добър спомен от успеха на България в Американското лято.  Това каза на рождения си ден в предаването "РадиоТочка" Димитър Пенев, треньорът, извел българския национален отбор по футбол на 4-то място на Световното първенство в САЩ през 1994 година.  "Имахме всички качества на футболистите, подготовката беше на нивото на..

публикувано на 12.07.24 в 18:27

Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България

Горският пожар, който възникна вчера в граничната територия на Република Северна Македония, продължава да настъпва към България и заради силния вятър е стигнал до граничната бразда. 20 горски служители от Югозападното държавно предприятие, както и служители от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" от Петрич ,..

публикувано на 12.07.24 в 18:02