Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Косово отложи с 48 часа решението за глоби за сръбски регистрационни табели

Премиерът на Косово Албин Курти
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Премиерът на Косово Албин Курти e приeл да отложи с 48 часа изпълнението на решението за глоби на граждани, които не са сменили старите сръбски регистрационни табели на колите си. Това стана след неуспешни преговори в Брюксел с президента на Сърбия Александър Вучич, след които ЕС, САЩ и НАТО призоваха за избягване на ескалация на напрежението в Косово.

В Туитър Курти написа:

„Благодаря на американския посланик Ховениер за неговата ангажираност. Приемам искането му за 48-часова отсрочка, преди да започне налагането на глоби за незаконни автомобилни номера . Щастлив съм да работя със САЩ и ЕС за намиране на решение през следващите два дни”.

Управляващите в Прищина бяха определили 22 ноември като началото на глоби за всички, които  не са сменили сръбските регистрационни номера на колите си.

Снощи и Европейският съюз предупреди властите на Сърбия и на Косово, че носят важна отговорност да не се стигне до ескалация на напрежението.

Ескалацията на напрежението в Косово трябва да бъде избегнато и силите на НАТО в Косово остават в готовност, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след провала на преговорите между Белград и Прищина в Брюксел.

След многочасови преговори снощи сръбският президент Александър Вучич и премиерът Албин Курти не стигнаха до споразумение. Тогава косовският премиер обясни, че не бива въпросът с пререгистрацията на колите да измества на заден план постигането на общо споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, за което има договорен срок - 23 март идната година.

Президентът на Сърбия Александър Вучич призова косовските сърби ако протестират срещу косовското правителство, да го правят по мирен и демократичен начин. "Важно е да запазим мира", заяви Вучич.

Вече почти две години въпросът за смяната на регистрационните табели в Косово изостря напрежението между Белград и Прищина. 

По-рано този месец стотици полицаи, съдии, прокурори и други държавни служители от сръбското малцинство напуснаха работните си места, след като Прищина разпореди, че местните сърби трябва най-накрая да заменят регистрационните табели, издадени от косовските сръбски общински власти, лоялни на Белград, с автомобилните табели на Косово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

140 делегати ще избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.   След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 05:58

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02