Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата вика Бойко Рашков на разпит за "Хемус"

Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще призове за разпит бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Това ще стане заради твърденията му, че има доказателства за огромни финансови ресурси, са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми.

От държавното обвинение цитират думите на Рашков пред Нова телевизия, че пари, предназначени за автомагистрала "Хемус", през кухи фирми са стигнали до лица, които са купили с тях скъпоструващи имоти в София. Бойко Рашков вече е давал показания по разследването за източването на пари от строежа на автоматистрала „Хемус“.

Това стана след негово интервю по "Хоризонт", докато беше министър. От прокуратурата напомнят, че по т.нар. дело "Хемус" с обвинения за длъжностно присвояване и изпиране на пари са общо деветима души и че разследването продължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генерал Олександър Сирски (вльво) с украински войници

Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област

Щурмовите части на украинските въоръжени сили са напреднали между един и три километра в някои участъци в руската Курска област, докато руските сили в Донецка област вече са близо до град Покровск. Украинските сили контролират 82 селища в Курска област,  заяви главнокомандващият генерал Олександър Сирски. Командващият военновъздушните сили..

публикувано на 17.08.24 в 08:05

Десетки пожари на Балканите и в цяла Европа

Десетки пожари горят и в съседни на страната ни държави.  И днес остана много висок рискът от пожарна активност са райони в Северна Гърция . През изминалия ден гръцките власти гасиха по въздух пожара по билото на планината Славянка. Турция мобилизира десетки самолети, стотици превозни средства и хиляди служители за борба с пожарите, който..

публикувано на 17.08.24 в 07:54

Жълт код за високи температури в 14 области

За днес е в сила жълт код за високи температури в 14 области в страната.  Предупреждунието от първа степен е за областите: Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, както и Русе, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.  В тези райони остава и много висок рискът от пожари. Остава под..

публикувано на 17.08.24 в 07:43

Очаква се и в Смядово да бъде обявено частично бедствено положение заради безводието

Очаква се днес и в Смядово, област Шумен, да бъде обявено частично бедствено положение заради безводието.  В петък кметът на общината Иванка Петрова обяви частично бедствено положение в селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх , където не достига вода за пиене и за бита и са на режим от 10-ти юли: Заради проблемите с водата..

публикувано на 17.08.24 в 07:40

Хората от свищовското село Хаджидимитрово отново излизат на протест с пътни блокади заради безводието

Хората от свищовското село Хаджидимитрово, където е въведено безсрочно бедствено положение, заради безводието, отново излизат днес и утре на четиричасови протести с пътни блокади.  Вода от Държавния резерв за питейни нужди на селата Овча могила и Хаджидимитрово Потърпевшите от липсата на вода този път ще блокират главния път..

публикувано на 17.08.24 в 07:36

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46