Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обяви турско нахлуване в Северна Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция възможно най-скоро ще влезе с танкове и войници в районите под кюрдско самоуправление в Северна Сирия. Това заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган, докато Съединените щати и Русия призовават Анкара за намаляване на напрежението.

Ердоган и турските власти възприемат Сирийските демократични сили, които фактически контролират големи части от Северна и Североизточна Сирия, и военното им звено - Отрядите за защита на народа, като терористи, отговорни и за атентата в Истанбул през този месец.

Той беше последван от турски удари по кюрдски позиции, при които според редица свидетелства загиват и цивилни. Това се случваше и при военните нахлувания между 2016 и 2019, след които Турция създаде контролирана от нея буферна зона на сирийска територия по границата между двете страни.

През последните дни имаме преимущество над терористите чрез нашите самолети, артилерия и дронове, заяви Ердоган в своя реч и допълни:

 "Ако е рекъл Господ, възможно най-скоро ще изкореним всички терористи с нашите танкове, нашите войници и редом с нашите приятели".

Кюрдските сили обаче бяха основни съюзници на Западната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия. Късно снощи Съединените щати призоваха Анкара за намаляване на напрежението и въздържане от прекалени действия чрез говорителя на държавния департамент Нед Прайс.

Ердоган косвено отговои, че знае кой подкрепя и въоръжава - "терористите" и че го интересува само сигурността на собствения му народ.

Днес чрез турски дрон е бомбардирана база на кюрдските сили, която се ползва и от американски военни. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека загинали са двама кюрдски бойци.  

Същевременно кюрдските сили продължават да отричат каквото и да е връзка с атентата в Истанбул и се опитват да постигнат деескалация чрез контакти със засегнатите страни. Това заяви командирът на Сирийските демократични сили Мазлум Абди за "Франс прес". Според него "руснаците и американците трябва да спазят заявеното от тях". Русия, партньор на официалния сирийски управник Башар Асад, също призова Турция към сдържане.

Ситуацията в Сирия е тема на среща между представители на Русия, Турция и Иран в казахстанската столица. Друг от участниците във формата, Иран, по-рано днес също бомбардира кюрдски позиции, но такива в Ирак. Техеран обвинява кюрдите за дестабилизиране на Ислямската република чрез протестите в страната.

Според източници на агенция "Ройтерс" турски самолети са използвали контролирано от руски и американски сили въздушно пространство за ударите срещу кюрдски позиции, а командири на свързани с Турция сирийски групировки са предупредени да се подготвят за предстояща наземна операция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25