Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настояват за въвеждане на програма за безопасен интернет в училищата

ПАЗИ ДЕТЕТО В ИНТЕРНЕТ - СРЕЩА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Снимка: Здравка Маслянкова

Министерството на образованието и експерти по киберсигурност да подготвят и да бъде въведена в училище програма за безопасен интернет за децата от началния и прогимназиалния етап. За това настоява експертът по киберсигурност Явор Колев, който се включи във Велико Търново в националната кампания „Пази детето в интернет“, организирана от голяма застрахователна компания. Родителите да не въвеждат тотални забрани на децата си, а да направят така, че да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят, съветва експертът. 

Децата ни непрекъснато са в интернет и там опасността за насилие върху тях не е основно в социалните мрежи, а в платформите за игри, предупреди експертът по киберсигурност Явор Колев:


„Основното място, където се срещат сексуални насилници са игрови платформи, които са насочени към деца на възраст между 7 и 9 години. Обикновено в социалните мрежи се започва един невинен първоначално разговор в месинджъра на социалната мрежа. Трябва да докладват това, да споделят веднага с родителите си. След което с родителите си да запазят водената комуникация на скрийншотове. В последствие, ако родителите преценят, че това е сериозен случай, да се обърнат към органите на полицията, където да подадат сигнала, за да може полицията да започне разследване и да се установи кой е този злосторник или насилник, или заподозрян“. 

По данни на Европол за миналата година киберпрестъпленията са се увеличили с 300 процента, включително и срещу деца, а най-разпространеното е сексуалното изнудване на децата, посочи Явор Колев и даде реален пример от практиката си, който представя и на срещите с учениците в кампанията „Пази детето в интернет“: 

„Едно 9-годишно момиче от София, което в такава платформа се среща с уж 11-годишен младеж, обменят си снимки, той я кара да му изпрати по-разголени снимки и с тези снимки я изнудва, че ще ги публикува на общата стена на платформата. От там се започва един месец насилие – снимки, включена камера, принуждение за сексуални действия пред камерата, с предмети дори. След като му омръзва, решава да я покани на среща в реалното пространство. Тя му отказва. Той публикува снимките в общата стена и тогава вече се сигнализираха органите. Едва тогава, след едномесечно виртуално насилие, го задържахме. Това беше 28-годишен сексуален насилник от Пловдив. В платформата той имаше четири профила  - две на момичета и две на момчета, с общо 960 деца приятели в тази платформа“. 

 В рамките на кампанията „Пази детето в интернет“ в страната се провеждат срещи и открити уроци с деца и учителите им, на които се дават съвети как да постъпват подрастващите. Над 1200 ученици от първи до 12-и клас от Великотърновска област днес и утре се включват в откритите уроци и беседи. Двама от тях разказаха за БНР: 

„Случвало ми се е няколко пъти да се натъкна на злонамерен софтуер или програми. Трябва много да се внимава какво натискаме, какво гледаме, къде влизаме, за да може да избегнем тези неща“. 

„Никога не съм попадала на педофилия или нещо подобно. Като цяло аз не позволявам на непознати хора да имат достъп до моя профил в социалните мрежи и не позволявам непознати да се свързват, да ми пишат, тъй като е много опасно това нещо. Не си позволявам да качвам, да изпращам такива предизвикателни снимки, защото това не е нормално, особено на момичета, които са непълнолетни“.  

Сексуалните насилници в интернет обикновено са между 20 и 50-годишни мъже, с висок социален статус, отлични психолози, обикновено работят с деца, самотноживеещи са, но има и такива със семейства и деца.  

Важна е ролята и на родителите, които трябва да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят. 

Какво правят родителите: 

„Имам контрол върху трафика им. Родителите трябва да се информират за достъпа до социалните мрежи, до други приложения, игрови приложения, да възпитават децата на култура на общуване в интернет, за да са безопасни в мрежата“, зави баща. 

„Детето ми в интернет не влиза без мое разрешение, единствено и само в мое присъствие. Контрол трябва да има във всички посоки на възпитанието“, коментира майка.  

Сигурността в интернет трябва да влезе и в учебната програма на децата, посочи още Явор Колев: 

„Ние, като кампания, имаме една амбиция да направим с Министерството на образованието една програма, която да е един час месечно – не киберсигурност, както е модерно сега във всички университети да има специалност киберсигурност, да бъде и то от първи клас  - безопасен интернет. В часа на класния примерно да се коментират тези проблеми, да се канят експерти, чрез които от най-ранна детска възраст устойчиво да се преподава безопасен интернет“. 

Кампанията „Пази детето в интернет“ продължава със срещи в училищата в София, Русе и Варна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кипър - пожар

Доброволци: Имаме нужда от екипировка и леко оборудване

"Има доста пожари. Няколко успяха да бъдат овладени. Но на всеки час възниква по някой нов. В момента тече организация още доброволци да отидем на други места, където можем да помогнем . Имаме хора в района на Свиленград. Наши хора са се насочили към Белмекен. Сега се прави организация утре към Беклемето да се насочат. Там е много рисково и не се..

публикувано на 19.07.24 в 15:21

Спешно изпращат полиция на гръцкия остров Закинтос заради увеличаване на престъпността

Спешно се изпраща полиция на гръцкия остров Закинтос, за да поддържа реда след увеличаване на престъпността. Туристите все повече търсят за помощ полицаите на велосипеди. След настояване на местните власти на остров Закинтос се изпращат специализирани полицейски части, за да се справят с проблема с разпространение на наркотици, заяви министърът по..

публикувано на 19.07.24 в 14:30

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад. В гасенето участват 4 хеликоптера - два български и два чешки, а при необходимост ще се включат вертолети от Франция и Испания. На място са стотици пожарникари, горски служители и доброволци. Калин Стоянов: Пожарът е на три фронта в ямболските села Крайнево, Воден и..

публикувано на 19.07.24 в 14:21
Министерство на образованието и науката

Публикувано е второто класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 22 - 24 юли. 

публикувано на 19.07.24 в 14:18

Фермери от Източните Родопи в критична ситуация с изхранването на животните

Фермери от Източните Родопи съобщиха за критична ситуация с изхранването на животните.  Заради горещото време площите за паша са силно намалели, а водата е недостатъчна.  Според Бойко Синапов, председател на Сдружението "Обединени български животновъди" разходите на стопаните са в пъти повече и много от тях са на път да се откажат от стадата си:..

публикувано на 19.07.24 в 13:49

Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на CrowdStrike, блокирала устройства с Windows

Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на компанията за киберсигурност, наречена CrowdStrike, която обаче е довела до блокиране на устройствата с Windows. Проблемът е идентифициран, изолиран и вече се работи по отстраняването му, съобщиха от компанията. Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на..

публикувано на 19.07.24 в 13:42