Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Амод Килде спечели спускането в Лейк Луис

Александър Амод Килде /в средата/ спечели спускането в Лейк Луис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежецът Александър Амод Килде спечели спускането за мъже в канадския курорт Лейк Луис от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

30-годишният Килде, който през миналия сезон взе Малкия кристален глобус в дисциплината и завърши втори в генералното класиране, даде сериозна заявка, че и сега ще бъде основен претендент за отличията в края на сезона.

Той измина 3-километровото трасе на Олимпийската писта за 1:47.98 минути и се възползва по най-добрия начин от подобрилите се атмосферни условия спрямо петък, когато по план трябваше да се проведе спускането.

Втори само на 0.06 финишира Даниел Хеметсбергер. За 31-годишния австриец това е най-доброто класиране в състезание от Световната купа и едва втори подиум в кариерата след този в спускането в Кицбюел в началото на тази календарна година. 

Трети стана швейцарецът Марко Одермат на точно една десета от секундата от Килде.

Това бе първо спускане за сезона в Световната купа и общо едва втори старт след гигантския слалом в Зьолден, Австрия в края на октомври.

Лидер в генералното класиране със 160 точки е Одермат, следван от Килде със 100, Хеметсбергер с 80 и словенеца Жан Кранец също с 80.

Днес в Лейк Луис ще се проведе и супергигантски слалом за мъже.


По публикацията работи: Борислав Нинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиано Роналдо (вляво) и Джанлуиджи Буфон участваха в тегленето на жребия

Ливърпул – Реал и Барселона – Байерн сред най-интригуващите сблъсъци в основната фаза на Шампионската лига

Ливърпул - Реал Мадрид и Барселона - Байерн Мюнхен са две от най-любопитните срещи в основната фаза на Шампионската лига. Сезон 2024/25 отбелязва дебютът на новия формат на турнира, който ще бъде без групова фаза. Жребият днес бе изтеглен в Монако, а преди историческия момент, в който станаха ясни двойките от четирите урни, Джанлуиджи Буфон и Кристиано..

публикувано на 29.08.24 в 20:38

Мартин Папанов спечели последния пети етап от 71-вата Колоездачна обиколка на България

Седемдесет и първата колоездачна обиколка на България финишира в Габрово, а победител в последния пети етап, който бе с дължина от 123 километра и старт в Сливен, стана българинът Мартин Папанов от отбора на Цар Симеон.  Той финишира с време от 4 часа и 17 секунди. Папанов атакува на спускането от Шипка към Габрово и пристигна първи в столицата на..

публикувано на 29.08.24 в 20:06
Пламен Андреев

Ексклузивно: Левски договори вратаря Пламен Андреев с Фейенорд

Левски договори вратаря Пламен Андреев с нидерландския гранд Фейенорд. Новината научи ексклузивно БНР. Стражът ще подпише 5-годишен договор с клуба от Ротердам. "Личните условия на Пламен са уточнени. Остава да мине медицински прегледи и да се присъедини към новия си отбор", заяви специално за "Хоризонт" агентът на играча Виктор Кирков. По-рано през..

публикувано на 29.08.24 в 19:56
Слав Киров

Българин с бронз от СП по спортно катерене за юноши

Слав Киров се представи отлично и извоюва бронз на световно първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Гиянг, Китай. Българинът се класира на финала и в двете дисциплини, в които участва - трудност и боулдър. В първата дисциплина в програмата - трудност, Слав Киров зае 6-то място.  В боулдъра българинът спечели бронзов медал след драматичен..

публикувано на 29.08.24 в 18:35
Иван Колев

Иван Колев: Очакваха Локомотив (Сф) да е с 1-2 точки, а имаме осем

Старши треньорът на ПФК Локомотив (София) Иван Колев коментира представянето на столичния отбор в Първа лига през сезона досега и разкри кои са най-големите проблеми в селекцията. "Нагласите за Локомотив (София) бяха да имаме 1-2 точки след първите осем кръга заради множеството проблеми откъм селекция и контузии. Не можем да бъдем недоволни от..

публикувано на 29.08.24 в 17:22
С грандиозен спектакъл откриха Параолимпийските игри

С грандиозен спектакъл откриха параолимпийските игри

Грандиозен спектакъл в сърцето на френската столица Париж даде старт на параолимпийските игри, които ще приковат погледа на света в следващите 11 дни. Церемонията по откриването отново бе извън стадион, като се проведе между емблематичния булевард "Шанз-Елизе" и Плас де ла Конкорд и бе гледана на живо от 50 хиляди зрители. Голяма част от..

публикувано на 29.08.24 в 06:07
Талон Грикспор

Нидерландец е следващият съперник на Григор Димитров

Талон Грикспоfр от Нидерландия ще бъде съперник на Григор Димитров в следващата фаза на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като съперникът му във втория кръг Себастиан Баес от Аржентина се отказа при резултат 1:6, 0:2. Гриспор поведе в първата част с 5:0, преди Баес да успее да спечели първи гейм, но това бе всичко. Във втори сет..

публикувано на 29.08.24 в 06:03