Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Повишението на цената на газа с близо 19% за декември се дължи на скъпия газ, нагнетен в Чирен

Иван Иванов, КЕВР
Снимка: БГНЕС

Природният газ ще поскъпне с около 19 на сто или малко под тези стойности, като един мегаватчас ще се продава за около 145 лева без такси и налози от следващия месец. Това стана ясно на заседанието днес в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Регулаторът обсъди исканото от "Булгаргаз" ЕАД повишение на цените през декември. 

Основна причина за предстоящия скок са скъпите количества от хранилището в Чирен, обясни председателят на регулатора Иван Иванов:

"Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена на природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че периодът, когато беше нагнетено основното количество природен газ в Чирен съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември. И, фактически, се оказва, че за декември от всичките сегменти, от които се формира микса на цената на природен газ, цената от Чирен е най-висока".

По-високото потребление през отоплителния сезон също оказва влияние на цените, затова се очаква покачване и през януари, допълни Иванов:

"С настъпване на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което с консумира в топлофикациите, цената на синьото гориво бележи определен ръст нагоре, но тази цена, както и цената, която очаквам през януари, ще бъде още малко по-висока, но няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше достигната през месец септември".

Окончателно решение енергийният регулатор ще вземе на 1-ви декември, подчерта председателят Иван Иванов.



Запълняемост на газовото хранилище в Чирен


Нетно нагнетяване/изтегляне на газ от Чирен

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи

Бившият президент Доналд Тръмп и неговият правен екип поискаха от съда да спре производството, свързано с намерените в имението му секретни правителствени документи, докато излезе решение по иска му за отхвърляне на обвиненията въз основа на президентския му имунитет. Искането на Доналд Тръмп и неговите адвокати беше депозирано пред..

публикувано на 06.07.24 в 09:11
Марин льо Пен

Популярността на "Национален сбор" във Франция продължава да спада

Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди утрешния втори тур на парламентарните избори във Франция. Очаква се "Националният сбор" и съюзниците му да получат между 175 и 205 места в парламента, като за абсолютно мнозинство са необходими 289...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Над 100 коли се включват в 12-ия "Трабант фест" край Тетевен

Над 100 трабантчета от цялата страна ще се включат в 12-то издание на "Трабант фест", в курорта Рибарица и местността "Костина". Гостите на "Трабант фест"-а ще видят атрактивни автомобили от миналото, поясни организаторът Вълчо Стаменовски. "За пръв път ще присъства и "Трабант" с десен волан. В България е правен за Англия, но не е..

публикувано на 06.07.24 в 08:46

Перник е домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания

Перник е домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Проявата е традиционна, има конкурсен характер и се провежда ежегодно с подкрепата на Агенцията на хората с увреждания, Община Перник и Съюза на инвалидите в България. Както всяка година, и сега въпреки горещините и дългия път, хора с увреждания от цялата..

публикувано на 06.07.24 в 08:37
Ния Симеонова и Цветомир Николов

7-мото издание на Модел Република България 2024

Модел Република България 2024 е 7-мото издание на симулация на държавната власт в България. 70 млади българи  имат възможността да влязат в обувките на министри и депутати . Симулацията ще се проведе в София между 23 и 26 август 2024, а крайният срок за кандидатстване е днес 6 юли .  Ния Симеонова заедно с Цветомир Николов организират..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

С "Кармен" на Русенската опера откриват фестивала "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл "Кармен" на Русенската опера тази вечер от 21 часа в крепостта "Царевец" във Велико Търново е официалното откриване на летния оперен фестивал "Сцена на вековете".  Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. 15 класически опери, балетни спектакли, оперета и симфонични концерти са включени в афиша на..

публикувано на 06.07.24 в 08:20
Намеренатастатуя в Хераклея Синтика

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Успех на българската археология

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди два дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а..

публикувано на 06.07.24 в 08:10