Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският град Днепър бе мишена на руски ракетни удари

В Киев продължава да има режим на тока, 28 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски ракетни удари бяха извършени тази нощ срещу град Днепър, съобщават украинските власти.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че за седмица Херсонска област е обстрелвана 258 пъти. По думите му руските ракети са засегнали 30 населени места.

Очаква се днес Съединените щати да обявят помощ за енергийната инфраструктура на Украйна.

В Днепър е ударен частен завод, в резултат на ракетния обстрел е възникнал пожар, съобщи в Телеграм Валентин Резниченко - ръководител на Денпропетровската областна военна администрация.

От Генералния щаб на украинската армия сигнализират за нова опасност в АЕЦ "Запорожие". Руските сили не пускат служителите, които са отказали да подпишат договори с Росатом, на територията на електроцентралата.

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил идеята за създаването на Специален съд за руските престъпления, заедно с външните министри на 7 европейски държави, които бяха на съвместно посещение в Киев вчера:

"Обсъдих въпроса с външните министри на нашите партньори, а ръководителят на моя офис Андрий Йермак се включи в конференцията във Франция, където специална група работи по създаването на този трибунал. Главният прокурор Андрий Костин се готви за среща с министрите на правосъдието на Г-7 в Берлин днес. Основна тема на тези разговори е руската отговорност за войната и за нанесения терор. Холандският премиер Марк Рюте също помага в усилията да стане ясна истината за руските убийства и мъчения. Повече новини ще имаме в рамките на деня."

Зеленски поясни, че средствата, които продължават да постъпват по инициативата за дарения се използват за покупката на генератори и оборудване, за да може Украйна да преодолее настъпващата зима.

Очаква се американският държавен секретар Антъни Блинкън да обяви помощ за електропреносната мрежа на Украйна. Блинкън пристигна вчера в Румъния за среща на външните министри на страните от НАТО, на която участват и представители на страните от Г-7. Вашингтон призовава и други страни да окажат помощ на Киев по този въпрос, за да не се стига до спирания на тока.

Първата дама на Украйна Олена Зеленска поиска световен отговор на сексуалното насилие в страната. На конференция в Лондон Зеленска заяви, че "сексуалното насилие" е част от "арсенала" на Русия за "унижаване на украинците".

В Киев властите обявиха, че ще поставят коледна украса.

"Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата", заяви кметът Виталий Кличко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Балканите остават в плен на горещините

Балканите остават в плен на горещините. Почти навсякъде температурите са рекордно високи, а пожари изпепеляват горски масиви.  Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите 30 дни заради големия брой пожари и продължаващата гореща вълна. Най-големите пожари са в района на Неготино и на планината Серта, в района на Щип. На помощ от..

публикувано на 17.07.24 в 18:33

С резолюция "ЕП осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС"

Европейският парламент осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС и се счита за грубо нарушение на Договорите и общата външна политика на Общността и настоява за последствия за Унгария  - това се казва в първата приета резолюция на Европарламента и тя е препотвърждение на неговата силна подкрепа за Украйна..

публикувано на 17.07.24 в 18:32
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Имаме нужда от духовен водач като свети Иван Рилски

Винаги сме имали нужда от духовен компас и сме имали, връщайки се в историята назад. Те са ни били отправната точка, към която сме вървели. Това каза актьорът Ириней Константинов в интервю пред БНР.  Той се превъплащава в образа на Небесния закрилник на България – свети Иван Рилски, в спектакъла на Софийската опера и балет „Рилският..

публикувано на 17.07.24 в 18:24
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", след среща във връзка с  предложения от ПП-ДБ документ с ангажименти, които да бъдат..

публикувано на 17.07.24 в 18:19

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие на службите за пожарна безопасност при необходимост и да изпратят доброволци с машини...

публикувано на 17.07.24 в 18:09
Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите иска оставката на зам.-министър

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за незабавна оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделците са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието Георги Тахов с настояване за отстраняването на Георгиева.  В декларацията е посочено, че..

публикувано на 17.07.24 в 18:01
Стефан де Керсмакер

Говорител на ЕК коментира решението на Съда на ЕС за достъпа до информация по сделките за Covid ваксини

Европейската комисия не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията - това постанови Съдът на ЕС.  Съдът на ЕС: ЕК не е предоставила достатъчно информация за сделките за Covid ваксини Решението идва ден преди гласуването на..

публикувано на 17.07.24 в 17:56