Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юлия Андонова, П.У.Л.С.: Държавата тотално се провали

В омагьосания кръг на домашното насилие - защо жертвите се чувстват в безизходица?

Адвокат Милена Миткова: Механизмът на ограничителната заповед не работи

Снимка: Pixabay

Хората, които живеят в ситуация на домашно насилие, изпитват силен страх и вина, не вярват, че някой може да им помогне. Упражняващият насилие много често спекулира с това и заплашва.

Това обясни пред БНР Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С.

По думите ѝ всяка трета българка е пострадала от някаква форма на домашно насилие.

Случаите почти не се докладват, защото хората не вярват, че има кой да им помогне, отбеляза Андонова.

Десетина организации в страната предоставят безплатна кризисна подкрепа, изтъкна тя.

"Държавата тотално се провали, няма адекватна политика по отношение на хората, пострадали от насилие, по отношение на политиката за превенция."

В страната ни има едва 8 кризисни центъра, от които 6 са специализирани в оказването на помощ за пострадали от насилие, уточни Андонова и даде пример с невъзможността жена от малко населено място, отдалечено от такъв център, да бъде подкрепена.

Законът за защита от домашното насилие спешно се нуждае от промени, смята Юлия Андонова.

Броят на хората, търсещи помощ, не се променя, той е доста висок, сподели тя и насърчи нуждаещите се да се обърнат към някоя от организациите, които работят в тази сфера.

Правните услуги са скъпи, пострадалите от насилие имат затруднен достъп до защита, каквато законът предлага, огласи друг проблем Андонова.

Много от адвокатите работят буквално про боно, когато става въпрос за лица в неравностойно положение, каза в предаването "Хоризонт до обед" адвокат Милена Миткова, която е водила дела за домашно насилие.

В момента не се прилагат на практика мерките, разписани в Закона за домашното насилие, допълни тя.

Винаги първа е психологическата подкрепа и помощ. Завеждането на дело е почти последна стъпка от пътя, по който една жертва на домашно насилие разчупва модела, в който живее, коментира адвокат Миткова.

Механизмът на ограничителната заповед не работи, подчерта тя. По думите ѝ когато насилникът не спазва заповедта, жертвата няма много полезни ходове.

В МВР не се провеждат обучения за реакция при домашно насилие, е друг проблем, който открои адвокат Миткова.

В "белите страни" при подаване на сигнал за домашно насилие насилникът се извежда от дома и чак след това се извършват необходимите дейности да се установи има ли насилие и как е извършено. Това действа дисциплиниращо на насилниците, изтъкна Милена Миткова.

Според нея "в нашето общество домашното насилие е нещо нормално".

Повече детайли по темата чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Стоянов: Сблъсъци между граждани на РСМ и България биха били кощунство с паметта на Гоце Делчев

Апел да не се допуска ескалиране на напрежението при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев отправят президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) и потомци на македонски родове и фамилии. "Нелепо е съчетанието на думата сблъсъци с отбелязването на годишнината на Гоце Делчев. Сблъсъци между граждани на РСМ и България биха били..

публикувано на 01.02.23 в 11:50

Алексей Пампоров: Страхливците нямат място в българската политика

"Всички партии се спасиха. Това е много страшен фемонен. Това означава, че хората се страхуват да заемат позиция, че изборите са му целта - да се докопаме до кокала е по-важно от решаването на изключително важни проблеми . Страхливците нямат място в българската политика". Това заяви пред БНР социологът Алексей Пампоров относно неприетите поправки..

публикувано на 01.02.23 в 10:36

Нидерландия - водеща сред българските кандидат-студенти

Нидерландия е най-желана дестинация за българските кандидат-студенти. Това заяви пред БНР Николай Хистанов - мениджър "Програми висше образование в чужбина" в "Интеграл образователни програми".  "В последните 1-2 години най-предпочитани продължават да са Нидерландия - тя все още е водеща сред кандидатите след Брекзит и след като се промениха..

публикувано на 31.01.23 в 11:34

Проф. Нели Петрова: Домовете за временно настаняване отдавна трябваше да са реформирани

"Не си говорим за смисъла на нещата, които правим заедно с различните институции, по скоро институцията си гледа своя интерес. Има трудност в комуникацията при децата с поведенчески проблеми между различните системи ". Това заяви пред БНР проф. Нели Петрова от Института по социални дейности и практики. В предаването "Преди всички" тя изказа..

публикувано на 31.01.23 в 10:26
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Да поставим въпроса за ангажиментите на РСМ като член на НАТО и съюзник на България

" Политическото заявление , че няма да бъде допуснат никакъв инцидент по време на честването на Гоце Делчев в Северна Македония, подплатено с пресконференция и с обещанията на македонския вътрешен министър Оливер Спасовски, че този път виновниците са задържани и ще бъдат съдени, не бива да се приема като някаква промяна в политиката на Скопие...

публикувано на 30.01.23 в 18:19
Диян Стаматов

Диян Стаматов: В училището няма място нито за шамари, нито за политическа агитация

" Ако вървим по нишката, че един ударил друг, а той му отвърнал, училището ще се превърне в една своеобразна римска касапница ". Това заяви пред БНР директорът на 119 СУ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в средното образование. И обясни, че е много внимателен в думите, които изговаря и в начина, по който се изказва, защото не е..

публикувано на 30.01.23 в 17:47
Манол Пейков

Манол Пейков с ново благородно начинание – събира книги за библиотеката в Болград

Издателят Манол Пейков, който организира мащабна дарителска акция на генератори за Украйна, сега има ново благородно начинание – събира книги за библиотеката в Болград. „Посещението ми в Болград беше много интересно за мен, като човек, израснал в епохата на комунизма и знаещ много малко за бесарабските българи. Усещането ми за тези хора е много..

публикувано на 30.01.23 в 12:41