Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха Русия, че е превърнала части от Черно море във "военна зона"

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати обвиниха Русия, че е превърнала части от Черно море във "военна зона" и обещаха да засилят присъствието на НАТО в тези райони. Това стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън по време на срещатаа на върха на алианса в Букурещ.

"Русия превърна части от Черно море във военна зона. видяхме ракети, изстреляни от военни кораби, как поразяват украински градове. Руските сили, разбира се, са блокирали украинските пристанища, причинявайки най-тежката от години криза в доставките на хранителни продукти. За щастие благодарение на важните усилия на ООН и Турция успяхме да осигурим Черноморски коридор. Решаваща роля в износа на зърно игра и Румъния. Няма да спираме с тези действия и в бъдеще. Ще засилим присъствието на НАТО от черно до Балтийски море".

Очакваше се по време на форума Блинкън да обяви отпускането на помощ за електропреносната мрежа на Украйна на фона на продължаващите руски удари срещу енергийната инфраструктура на страната, отбелязва Ройтерс, като цитира високопоставен служител на Държавния департамент.

По-рано стана ясно, че Съединените щати ще отпуснат спешно 53 милиона евро за смяна на повредените компоненти от украинската енергийна мрежа, а Германия - още 57 милиона, заедно с 350 генератора.

Шест дни след последния ракетен бараж от Русия, дефицитът в производството на ток в Украйна все още е 30 процента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин

При управителя на София област Силвия Арнаутска се провежда среща на представители на държавните институции и общинските власти заради ситуацията в Елин Пелин. На тази среща ще докладват всички присъстващи и ще установим какво е направено до момента, какви мерки са предприети и какво следва оттук нататък, заяви областният управител на София..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Протест на медици в Атина.

Лекарски протест в Гърция срещу затваряне на центрове за превенция и работа с психичноболни

Протести на лекарите в Гърция срещу проектозакон за промени в областта на психичното здравеопазване. Има демонстрация пред парламента. Към активни протести преминаха днес лекарите от държавните болници срещу проектозакон, който според медиците унищожава системата за психично здраве.  Синдикатите протестират срещу предложението да се..

публикувано на 29.07.24 в 10:41

Безплатно изследване за хепатит в Добрич

От днес до 2 август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на..

публикувано на 29.07.24 в 10:35
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

Две жертви на атака с дрон в Южен Ливан

Двама души, сред които и дете, са загинали при израелска атака с дрон в Южен Ливан. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Гражданската защита на Ливан. По-рано Израел заплаши с отговор на ракетното нападение в окупираните Голански възвишения, при което загинаха 12 деца и младежи и обвини "Хизбула" за атаката. Групировката отрече да е..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Людмила Петкова, министър на финансите

МФ: Твърденията на Джевдет Чакъров за "задкулисни политически договорки" са манипулативни

Към момента при министъра на финансите не е постъпило писмо от народни представители от ДПС с въпрос дали е имало организирана среща с НАП и анторупционната камисия. Това се казва в позиция на служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова. В петък съпредседателя на движението Джевдет Чакъров, който беше изключен от пармантарната..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът и вътрешният министър ще огледат района на пожара в планината Славянка

Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посетят село Петрово, край което бушува пожарът българо-гръцката граница. По-късно премиерът и вътрешният министър ще посетят и граничния пункт Кулата-Промахон. Военнослужещи със специализирана техника от Благоевград отново се включват в гасенето на..

публикувано на 29.07.24 в 10:12

Гърция: Продължава потушаването на пожара по границата с България

Продължава акцията по гасенето на пожара по границата с България, съобщават гръцките власти. Има предупреждение и за ново покачване на температурите и повишен риск от пожари. Все още не е овладян огънят по билото на планината Славянка на българската граница. Гръцките власти включиха и пожарникари на терен, като досега гасяха само по въздух..

публикувано на 29.07.24 в 09:50