Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираният за US посланик в България беше изслушан в Сената на САЩ

Номинираният за посланик на САЩ в България Кенет Мъртън по време на изслушването в Сената
Снимка: БГНЕС

Номинираният за нов американски посланик у нас Кенет Мъртън беше изслушан от Комисията по външни въпроси към Сената, където трябва да бъде одобрен за поста. България е стратегически партньор и съюзник на Съединените щати и ще работя, за да помогна на България да прекрати енергийната зависимост от Русия, заяви Мъртън пред горната камара на американския Конгрес.

Пред сенаторите от външната комисия Кенет Мъртън заяви, че ще продължи да подкрепя България в опитите за противодействие на руското влияние и координацията между Вашингтон и София е особено важна, тъй като България е страна от източния фланг на Алианса. България е домакин на мултинационална бойна група на НАТО, в която участват и американски войници, прие над 145 000 бежанци от Украйна, подкрепя напълно санкциите срещу Русия и през ноември с голямо мнозинство парламентът гласува за военна помощ за Украйна, заяви още Кенет Мъртън.

"Одобряването на покупката на втория транш изтребители Ф-16 е значителна стъпка към постигане на ангажиментите към НАТО за разходи за отбрана. Ако моята номинация бъде потвърдена, ще продължа да засилвам ангажиментите на нашата дипломатическа мисия в България по въпросите на сигурността и да подкрепям страната в борбата с руското зловредно влияние", заяви още Кенет Мъртън и отбеляза, че завършването на строежа на интерконектора България - Гърция е огромно постижение.

"Остава още какво да се свърши - от осигуряването на доставките на втечнен природен газ до прекратяване на зависимостта от Русия за ядрено гориво. Решен съм да подкрепям усилията на България за засилване на енергийната сигурност."

"Ще бъде неуморен адвокат за засилване върховенството на правото", казва още Кенет Мъртън. Той е бил посланик в Хаити и в Хърватия преди страната да стане член на Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града...

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Окръжен съд-Сливен започна делото срещу шофьор, помел с джипа си четирима души в каруца

Окръжен съд-Сливен започна разпоредителното дело срещу шофьор, помел с джипа си четирима души, които пътували в каруца през нощта на Гергьовден миналата година.  Близо 50 души, роднини и сродници на загиналите дойдоха пред съдебната палата, за да поискат най-тежката присъда срещу шофьора. "За четири човека и коня трябва да му дадат до живот затвор,..

публикувано на 16.04.24 в 12:57

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ , публикувани във вторник. Това представлява низходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза на БНБ за повишение на БВП с 2,5% през 2024 г. Според централната банка, в..

публикувано на 16.04.24 в 12:50

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет. "Две неща можем да си извадим като заключение - първо, че това не е служебно правителство, а..

публикувано на 16.04.24 в 12:05