Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Подготвяме нова мощна контрамярка срещу Русия

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Бундестага за това, че одобри резолюция, с която признава Гладомора за геноцид спрямо украинския народ. Това е масовият глад в Съветска Украйна през 30-те години на миналия век по време на управлението на Йосиф Сталин, когато загиват милиони украинци.

В обичайното си обръщение към сънародниците му Зеленски обяви също, че Украйна подготвя нови решения, за да попречи на Русия в бъдеще да манипулира вътрешния живот в страната. "Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме нова контрамярка, което ще е по-мощна от настоящото противодействие. Около 6 милиона абонати в повечето региони на страната и в Киев нямат достъп до електричество. Ситуацията продължава да бъде много трудна в столицата, както и в областите Киев, Виниця, Лвов, Одеса, Хмелницки и Черкаси", посочи украинският държавен глава.

Междувременно стана известно, че Пентагонът е възложил договор за 1 милиард и 200 милиона долара за производството на шест усъвършенствани ракетни системи земя-въздух "НЕЙСАМС" за Украйна. Поръчката ще бъде изпълнена от компания "Рейтиън", съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на представител на американското министерство на отбраната.

Украйна получи първите две подобни системи за противовъздушна отбрана през ноември. Останалите ще бъдат доставени през идните месеци, щом бъдат произведени, съобщава още "Ройтерс".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Среща на външните министри на страните от НАТО в Букурещ - 29-30 ноември 2022 г.

Външните министри на НАТО осъдиха руската агресия срещу Украйна

Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха вчера на двудневна среща в Букурещ, осъдиха агресията на Русия срещу Украйна, потвърдиха подкрепата си за Молдова и решиха да укрепят Източния фланг, обобщава румънският вестник „Адевърул“,..

публикувано на 30.11.22 в 11:11

Шефовете на руското разузнаване и ЦРУ са обсъждали ядрената сигурност и Украйна

По време на преговорите си на 14 ноември в Анкара директорите на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и на ЦРУ Уилям Бърнс са обсъждали ядрената сигурност и ситуацията в Украйна. Това заяви самият Наришкин в интервю за агенция “Новости”..

публикувано на 30.11.22 в 17:49

Съюзниците от НАТО твърдо решени на бърза и ефективна помощ за Украйна

Съюзниците от НАТО изразиха твърда решимост да продължат да предоставят бърза и ефективна помощ на Украйна за преодоляване на различните кризи, които я връхлитат. Около това се обединиха външните министри от Алианса на срещата им в Букурещ. Сред..

публикувано на 30.11.22 в 18:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Кирил Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"!

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че няма да преговарят с "Възраждане" за съставянето на правителство. В публикация във Facebook Петков коментира, че в 50-oто Народно събрание има две потенциални мнозинства - първото - от ГЕРБ и..

публикувано на 06.07.24 в 12:07
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да преобрази Великобритания

Исторически резултат за Лейбъристка партия на Киър Стармър във Великобритания. Те спечелиха общите избори на Острова и ще управляват в Кралството за първи път от 14 години.  Стармър представи доста амбициозно правителство. То има потенциала да..

публикувано на 06.07.24 в 11:55
Президентът на САЩ Джо Байдън

Избори: Завой наляво във Великобритания, надясно във Франция и ще се оттегли ли Байдън?

Цяла една ера за Великобритания приключи тази седмица. Насред стагнация, упадък на обществените услуги и безкраен низ от политически скандали, Консервативната партия слезе от власт след 14-годишно управление. Риши Сунак обяви решението си да подаде..

публикувано на 06.07.24 в 11:41

Матю Болдуин: Енергийният преход и освобождаването от зависимостта от руски газ са като скачени съдове

Украйна няма да поднови договора за транзит на руски газ през територията си, който изтича в края на годината. Това отново бе потвърдено от властите в Киев през седмицата, макар че руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва е готова да..

публикувано на 06.07.24 в 11:34
Жозеп Борел

Борел посети щаба на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел посети разположения в Гърция оперативен щаб на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море. Жозеп Борел е бил запознат с развитието..

публикувано на 06.07.24 в 11:30

Фестивал "Баницата в делник и празник" се провежда във великотърновското село Балван

Великотърновското село Балван днес е домакин на кулинарния фестивал "Баницата в делник и празник". Жените в Балван са всепризнати майсторки на дърпаната баница. Кметството и читалище "Нива - 1898" за седма година организират Фестивалът на..

публикувано на 06.07.24 в 11:22

Посолството на Украйна с призив: Темата за войната да не се използва за политически цели

Посолството на Украйна в България призова официалните лица и политическите сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели. Призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават..

публикувано на 06.07.24 в 11:15