Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздаваха брошури и презервативи във Велико Търново по повод Световния ден за борба със СПИН

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и доброволци от училищата раздаваха брошури и презервативи на минувачите в центъра на Велико Търново в Световния ден за борба със СПИН. 

Център „Амалипе” по традиция провежда на 1 декември информационни кампании, за да се повиши осведомеността на обществото за начините за заразяване с вируса ХИВ, как да се предотврати това, както и важността хората да се изследват, обясни образователният експерт в „Амалипе“ Ана Великова: 

„Ние се опитваме всяка година да алармираме, че е важно всеки човек да се изследва, всеки човек да има на ум, че е важно да се пази здравето и това е вирус, който е нелечим“. 

Доброволци от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ раздаваха брошури и презервативи в центъра на Велико Търново с посланието: 

„Не знаят много младите какво е СПИН, не са образовани. Трябва да се предпазват и трябва да внимават, защото понякога изходът е лош. Моето послание е да използват предпазни средства преди да решат да направят каквото и да е“. 

Пет са новите случаи на СПИН, открити в област Велико Търново за тази година.В Кабинета за анонимно и безплатно консултиране в РЗИ тази година са преминали 73 души от 18 до 52-годишни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.   Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02