Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Османи: Властта не се меси в работата на историческата комисия

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Отношенията между България и Република Северна Македония се развиват в рамките на очакваното, осъществява се редовна комуникация и на 7 декември министърът на външните работи на България, с голяма делегация, пристига в Скопие, за да отбележим на бизнес форум това, че за пръв път стокообменът между двете държави надминава 1 млд. евро. Само за последните десет дни имаше четири срещи на ниво министри, зам.-министри в различни сектори", каза на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предава БТА. По думите му нормализирането на отношенията "иззема програмата на провокаторите”, които имат партийно-политически цели и „на които не трябва да се придава тежест, защото това ги прави по-силни”. 

Няма политически натиск върху работата на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония, каза Османи в отговор на журналистически въпрос, уточнявайки, че обществен натиск вероятно има, но ангажиментът на министерството на външните работи е да осигури възможност на комисията да работи. Министърът отбеляза, че самият той рядко общува с членовете на комисията, „за да не го усетят като форма на влияние”.

Османи отново заяви, че в страната има погрешно впечатление, че с ЕС се преговаря.

„Регулациите и директивите са такива, каквито са, и те трябва да бъдат приети. Те не могат да бъдат променени, но ние можем да работим по темповете на присъединяване към ЕС. До ноември 2023 г. процесът трябва да бъде завършен и да започнем да отваряме главите по преговорите, защото можем да изпуснем момента, а за това е необходим държавен консенсус между политическите партии”, посочи Османи.

Промяната на Конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите в нея е междинната стъпка преди Скопие да започне реални преговори с ЕС за членство. Затова външният министър Буяр Османи даде срок за конституционните промени, "за да започнем да отваряме главите по преговорите":

Според него държавата е решила своите екзистенциални въпроси, вътрешно се е консолидирала в условията на функционална мултиетническа демокрация и междуетнически отношения, оправила е отношенията си със съседите си и се е утвърдила в международен план и следващите години ще бъдат години на антикорупционна политика за държавата. 

„Република Северна Македония има сериозен проблем с корупцията на всички нива, не само на политическо ниво. На всички възможни нива, във всички възможни социални сектори, където гражданите търсят услуги от държавата. И този фокус поставяме заедно с нашите партньори от САЩ и ЕС. Един от мотивите за започване на стратегическия диалог със САЩ беше участието им в антикорупционните политики и тук. Вече имаме два основни инструмента за мониторинг на антикорупционните политики - скринингът и преговорите с ЕС, и САЩ, чрез стратегическия диалог и техните инструменти”, каза Османи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и още едно дърво.  Хората казаха, че са готови да направят жива верига, за да предотвратят..

публикувано на 03.08.24 в 20:22