Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според вътрешния и външния министър догодина България може да постигне положителен резултат по кандидатурата си за Шенген

Демерджиев за Шенген: Въпросът беше политически, позитивни сме и ще работим да се намери компромис

Министърът на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Хърватия Давор Божинович (вляво) по време на заседанието на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи в Брюксел, 8 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев определи мотивите за отрицателния вот за България от страна на Австрия и Нидерландия за присъединяването ни към Шенген като "политически" и допълни, че специално в подхода на нидерландците липсва конструктивизъм. Той допълни, че засега няма да предприемаме ответни мерки срещу двете държави.

Според вътрешния министър Иван Демерджиев в рамките на следващата година България може да постигне положителен резултат за кандидатурата си за Шенген. Австрия и Нидерландия гласуваха против присъединяването на страната ни на днешното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел, но всички дадоха зелена светлина на Хърватия.

Министър Демерджиев определи действията на двете страни като "политически" и допълни: "Въпросът беше политически, две държави решиха друго, 25 държави ни подкрепиха, при това безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение. Ние продължаваме да мислим, че това е правилното решение, позитивни сме и ще работим в  посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес".

Министърът каза, че е разговарял с шведския си колега, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари и е получил уверения, че усилията в полза на страната ни ще продължат.

"Всъщност Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми, има компромиси, които би приела – ние предлагаме много неща, включително съвместни наряди, включително техни представители да дойдат по нашата граница. Открити сме, готови сме за конструктивни решения, стига тези решения да са свързани с изисквания или с неща, които са полезни или за опазването на границата, или изисквания за членството на Шенген. Нидерландия не поставя такива изисквания, там диалогът е по-труден, тъй като няма конструктивизъм в тяхната позиция", коментира Демерджиев.

За поискания доклад от страна на Нидерландия за България по механизма за сътрудничество и проверка, еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори така:

"Комисията изготви последният доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България преди две години и този механизъм е приключил. Всяка година ние изготвяме доклади за всички страни-членки, в т.ч. и България и ще направим същото и догодина".

Запитан от "Хоризонт" дали ще предприемем ответни мерки срещу Австрия и Нидерландия, министър Демерджиев отговори лаконично:

"В момента обмисляме диалог, когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще ви кажа кои са следващите стъпки."

Министърът на външните работи Николай Милков очаква положително решение за приемането на България в Шенгенската зона да има през март:

"Никога не сме имали по-голяма подкрепа".

Надявате се март? – "Надявам се и поне ще работим всичко това да се случи както трябва, защото сме в пълното си право", каза министър Николай Милков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43