Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрите новини за напредъка на човечеството

Снимка: архив


С всички лоши новини, отрицателни послания и зловещи прогнози, които ни заливат от медиите, особено през последната година, ни се струва, че човечеството е на крачка от самоунищожеинето си. За съжаление черните хроники често изтласкват на заден план фундаментални пробиви в света на науката и екологията, които показват, че човешкия род не само не загива, а продължава да се развива с бързи темпове. 



Над дузина пациенти с рак на дебелото черво са се излекували напълно с експериментална имунна терапия в Съединените щати. Пациентите, участвали в клинични изпитания на лекарството достарлимаб с идеята, че в последствие ще преминат и стандартно лечение с химиотерапия, лъчетерапия или операция. Но лекуващите ги лекари откриват, че туморите изчезват само с експерименталното лекарство и окачествяват резултатите като удивителни.

"Ракът беше изцяло елиминиран, туморът просто изчезна. Не можехме да повярваме, не го очаквахме, но това е мечтата на всеки онколог."

Имунотерапията засилва способността на имунната система да разпознава и унищожава раковите клетки. У 14 пациента злокачествените образувания са изчезнали напълно, без да изпитват сериозни странични ефекти от лечението, а ракът не се е завръщал вече две години, казва доктор Андреа Серсек. 

"Очакваш да има резултат в някакъв процент от пациентите, много си доволен, ако подейства при половината, но да видиш резултат при всички, колкото и малък брой да са, е наистина необикновено."



Японски учени успяха да отгледат човешка кожа, която изглежда съвсем истинска и може да заздравява след нараняване. Процесът е като изваден от научно-фантастичен филм - части от робот се потапят в цилиндър, пълен с желиран разтвор от колаген и човешки дермални фибри и излизат, покрити с кожна тъкан.

"Като направите хидрогел и го населите с клетки, интересното е, че те се свиват и така свиват и гела. По този начин той обгръща това, което е поставено в него, в нашия случай роботизиран пръст."

Освен това изглежда много реалистично, нещо което сегашната силиконова кожа за роботи не може да постигне. 

"Като го извадите прилича на потна ръка, а като изсъхне става съвсем реалистичен, образуват се пори и дори и най-малките бръчки на сгъвките."

Следващата стъпка на учените е да покрият цели роботи с човешка кожа като за целта е задължително да се доближат максимално до тена и текстурата на човешката кожа. Реалистичната кожа може да се използва също за тестване на медицински и козметични продукти. 

"Следващата ни стъпка е да покрием лицата на роботите, защото хуманоидните роботи общуват с хората и те ги възприемат първо по начина, по който изглеждат."



"Ролс-ройс" и "Изиджет" направиха нова стъпка в развитието на авиацията с първа проба на самолетен двигател, задвижван от водород. Наземното изпитание е проведено на прототип, който използва зелен водород, добит от вятър и вълни. Това е важна стъпка към доказването на водорода като горивото на бъдещето с нулев въглероден отпечатък, отбеляза Йохан Лундрген от "Изиджет". 

"Водородът е една от най-обещаващите технологии, защото е добре позната, не отделя никакви въглеродни емисии при употреба  и дори намалавя вредния отпечатък на други технологии."

И двете компании имат за цел да докажат, че водородът може безопасно и ефективно да захранва самолетни и автомобилни двигатели и за целта вече планират втори кръг от тестове, а дългосрочната им амбиция е да започнат пробни полети. 

"Работим в тясно сътрудничество с Ролс-ройс - те са експертите по конструирането на самия двигател и съхранението на водорода. Ние допринасяме с експлоатационни умения и приложението на оборудването в пътническа авиокомпания."



Дейвид Майларч се бори с климатичните промени като клонира най-старите дървета на света - секвоите. Дейвид основава "Архангелски архив за древни дървета" през 1994-а, за да изучава генетиката на дърветата, да ги клонира и да ги засажда отново в горите, от където произхождат. Секвоите, които клонираме са на по две, три, четири хиляди години, били са тук още когато Исус е живял и нямаме представа как са толкова възрастни, подчертава Дейвид. 

"Подпомагаме борбата с климатичните промени като залесяваме планетата и решихме да използваме дърветата, които са доказани победители. Секвоите преживяват всичко, което им причиняваме, живели са няколко хиляди години преди нас и преработват десет пъти повече въглероден диоксид от другите дървета."

Последните в света гигантски секвои са в 75 горички, разпръснати в американските щати Сиера Невада и Калифорния. Един от най-известните представители е дървото Генерал Шърман, смятано за най-голямото на планетата. Изследването е установило, че само то може да съхранява въглеродните емисии, които човек отделя за 86 години. 

Видът обаче е застрашен от изчезване заради все по-честите горски пожари, предизвикани от климатичните промени. Дейвид е уверен, че може да клонира дърветата с помощта на малки парчета от здрави представители, стерилно кубче от пяна и хормонална смес. Чрез сътрудничество с лаборатории от цял свят могат да се намерят и клонират най-устойчивите местни видове, така че да се подпомогне борбата с промените в климата, категоричен е Дейвид. 

"Ако вземете парче от един сантиметър от такова дърво, за четири години може да отгледате до пет милиона дървета. След двайсет години секвоята ще е висока 30 метра, а стволът й ще е толкова дебел, че няма да можете да го обгърнете с ръце. Само след двайсет години. Ще преработи много въглерод, а времето да спрем климатичните промени изтича."



Забавна, зелена и все по-популярна - това е схемата велоавтобус или "Бисибус" на каталунската столица Барселона. Стотици деца образуват колоездачен конвой, за да отидат на училище с колело всяка сутрин във втория по големина град в Испания. Схемата има петнайсет маршрута, започва точно в 8.30 всяка сутрин и покрива два и половина километра за 25 минути, като закарва деца до общо три местни училища. Пътната безопасност се осигурява от полицейски патрул както и от родители доброволци. 

"На ниво безопасност е съвсем различно, както и за мотивация. Тя е много по-мотивирана, когато е в група. Събужда се радостна и всеки ден мога да го използвам като оправдание, за да я накарам да скочи от леглото."

Организаторите изчисляват, че над 700 души са се включили в схемата през миналата учебна година, което се равнява на около 15 хиляди пътувания с кола или градски транспорт, отбелязва Жорди Хъни-Росес от технологичния отдел на Барселонския автономен университет. 

"Интересно ни е какво ще стане с децата като порастнат. Дали ще имат различни навици и различни очаквания към архитектуратана града и обществените пространства. Надяваме се те да променят съотношението на пространството, отредено за превозни средства."

Проектът има за цел да окуражи изграждането на по-устойчиви транспортни навици. 

"Очакваме децата, които участват в Бисибус да са по-склонни да карат колело, да имат по-добри навици в колоезденето, по-устойчиви транспортни навици. Смятаме също, че децата участници могат да променят транспортните навици на семействата си."

Испания не е единствената европейска страна с бисибус, подобни инициативи има в Нидерландия, Франция и Шотландия, както и в Съединените щати. 

По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03