Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи укрепването на джамията "Ахмед бей" в центъра на Кюстендил

Снимка: Кирил Фалин

Приключи укрепването и частични ремонти по строената през 16 век джамия "Ахмед бей" в центъра на Кюстендил - паметник ка културата от национално значение, за което МС отпусна спешво малко над 200 хил. лева. Джамията е в много влошено състояние от десетилетия, а върхът на минарето, високо 38 м, е наклонен над 30 см, по корпуса са констатиране сериозни обрушавания,  установи експертна оценка на обекта.

Фирмата-изпълнител монтира около 35-метрово скеле, което опасва и укрепва джамията - скелето ще остане дотогава, докогато се налагат последващи ремонти. 600-килограмоният ламаринен обков е силно компрометиран и отпран на много места, наложи се той да бъде ремонтиран с ново покритие, каза управителят на фирмата изпълнител Сашо Малинов

Същевременно Кюстендилският окръжен съд  отхвърли като неоснователен иск на Мюсюлманското изповедание зо собствеността на другата джамия в центъра на Кюстендил, настояща изложбена зала на Регионалния исторически музей. Липсват предпоставки да се приеме наличие на хипотеза за възстановяване на собствеността в патримониума на ищеца. Исковата претенция, като недоказана, подлежи на отхвърляне, постанови съставът.

Решението подлежи на обжалване спред Апелативен съд – София в 2-седмичен срок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голяма авария остави Лом без вода

Голяма авария остави Лом и околните села без питейна вода днес. Авария на напорния водопровод от село Добри дол е причина град Лом и прилежащите села днес да нямат питейна вода. Според информация от община Лом спукана тръба при помпената станция е причина за това. На среща с кмета на Лом е управителя на ВиК Монтана. От водното..

публикувано на 07.08.24 в 13:04
Министерство на правосъдието

Зам. правосъдният министър Георги Николов напуска поста си

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на правосъдието е освободен Георги Николов. Той напуска поста по свое желание, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

публикувано на 07.08.24 в 13:01
Орлин Колев

Орлин Колев: Изборите зависят от Указа на президента, а не са на основание на Конституцията

Изборите трябваше за бъдат на 6 октомври. Сега очакваме овлята на президента да издаде указ. Всяка дата за парламентарни избори е конституционнонесъобразна. Това каза Орлин Колев, преподавател по конституционно право, в интервю пред БНР. „Датата на следващите парламентарни избори зависи единствено от преценката и указа на държавния..

публикувано на 07.08.24 в 12:58
Министерски съвет

МС отпуска 45,2 млн. за скок на заплатите на най-ниско платените длъжности от академичния състав

Служебното правителство ще отпусне 45,2 милиона лева за повишаване на заплатите на най-ниско платените длъжности от академичния състав. Това се отнася за над 8 хиляди от работещите във висшите училища. Допълнителни средства се отпускат за пострадалите от бедствията през лятото, каза служебният премиер Димитър Главчев: "Освен тези, които..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в стоцата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 12:35

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч и..

публикувано на 07.08.24 в 12:16
Димитър Главчев

Главчев допуска, че днес е последното заседание на настоящия служебен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев допусна в началото на днешното правителствено заседание, че то може да е последното за този кабинет. Главчев отчете свършеното - провеждането на последните предсрочни избори по прозрачен начин, запазването на европейския път на България, оставането ни като силен съюзник в НАТО и решаването на..

публикувано на 07.08.24 в 12:08