Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляване на общия ДДС за всички стоки би могло да доведе до спад на цените

Икономист: Депутатите започнаха широко творчество върху разходите без оценка на фискалния ефект

Петя Георгиева: Ако всички тези предложения бъдат приети, дефицитът ще се увеличи с минимум 5%

Снимка: БГНЕС, архив

По изключение Институтът за пазарна икономика тази година няма да представи алтернативен бюджет, както се случва ежегодно, защото няма проект на правителството, който да бъде коментиран. Това обясни в интервю за БНР икономистът Петя Георгиева.

"Това е причината, поради което нарекохме нашия бюджет безалтернативен, тъй като на практика алтернатива няма. Това, което Министерството на финансите предлага с удължителния закон, е да продължат всички действащи мерки, залегнали в бюджета за 2022 г., тяхното действие да продължи през 2023-а. За съжаление обаче междувременно депутатите започнаха много широко творчество – върху разходите основно, и това поставя големи рискове пред фискалната стабилност за следващите години. Не само за 23-а, но и за годините след нея."

Трябва да се спазват фискалните правила, "за да не се изпуснат нещата", предупреди експертът.

"Законът за публичните финанси въвежда много ограничения върху безразборното увеличение на разходите при недостатъчно приходи. Народните представители трябва да се съобразяват с тези ограничения. От всички 16 предложения, въведени между първо и второ четене за увеличаване на разходите, всяко от тях има бюджетен ефект, а някои – много голям, много сериозен, върху бюджета, в размер на 1,5-2 милиарда лева разходи допълнителни. Нито едно от тези предложения не е придружено с оценка за фискалния ефект. Ако всички тези предложения бъдат приети, дефицитът ще се увеличи с минимум 5%."

Петя Георгиева уточни, че става дума основно за увеличаването на доходите – пенсии, минимална заплата, както и за данъчните облекчения.

Снимка: БГНЕС

По думите ѝ трябва да се мисли не "как да се увеличат доходите на абсолютно всички", а помощта да се насочи към най-нуждаещите се домакинства.

Икономистът даде пример с намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес, "което не е в момента изобщо на дневен ред", защото секторът е пострадал от ковид кризата, но тя вече е приключила.

"Няма никакъв смисъл да се подкрепя цял един сектор, който в момента по никакъв начин не е ограничен да функционира."

Намаляването на ДДС за храните не се отразява върху техните цени - това е реверанс към производителите, не към потребителите, заяви още Петя Георгиева. По думите ѝ не е добре да се правят изключения в ДДС като основен приходоизточник, но има "мегдан, прозорец да се намалява общият ДДС за всички стоки, което би могло да доведе до намаление на цените".

Изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост също е под въпрос, отбеляза тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08