Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем демонстранти са загинали при безредиците в Перу

Сблъсъци на демонстранти и полиция в Лима, 12 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем демонстранти са загинали и около сто полицаи са ранени при безредиците в Перу. Демонстрантите настояват за оставката на новия президент Дина Болуарте, която пое поста след свалянето на предшественика си.

Протестиращите в Перу искат разпускане на парламента, който гласува за свалянето на предишния държавен глава Педро Кастильо.

Демонстрациите продължиха въпреки изявлението на първата жена президент на Перу Дина Болуарте, че ще изпрати до Конгреса предложение за избори през април 2024-а, въпреки че мандатът ѝ е до юли 2026-а.

Хиляди хора искат оставката ѝ, нов президент и нов законодателен орган. Те настояват и за освобождаването от ареста на Педро Кастильо, отстранен от власт от Конгреса миналата седмица.

Кастильо безуспешно се опита да разпусне законодателния орган преди той да гласува за свалянето му от власт. Часове след това за президент беше провъзгласена Дина Болуарте, а Кастильо беше арестуван по обвинение в бунт.

В столицата Лима и в други райони на страната протестираха стотици хора, а силите за борба с безредици използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Протестите са най-ожесточени в селските райони, които са бастион на Кастильо – бивш учител в селско училище и новак в политиката, идващ от беден планински район в Андите.  

За последните 5 години Перу се смениха шестима президенти, трима – в рамките на седмица през 2020 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново начало на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Очаква се да започне делото за смъртта на 15-годишния Филип. Момчето беше прегазено през септември миналата година на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" от автомобил, управляван от 37-годишния Петър Тодоров. Той е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Според експертизите Тодоров е шофирал с 88 километра в..

публикувано на 21.06.24 в 08:52
Антъни Блинкън

Южна Корея и САЩ осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея

Външният министър на Южна Корея Чо Те-джун и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност. Това се казва в изявление на външното министерство в Сеул. САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея Чо Те-джун..

публикувано на 21.06.24 в 08:46

С научен форум отбелязват 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския договор

По случай 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи е организиран научен форум с участие на преподаватели от Велико Търново, Варна и Силистра, на изследователи и краеведи от региона. Той ще се проведе на територията на комплекс "Историческа чешма 1774 година" в село Кайнарджа. Ще бъде..

публикувано на 21.06.24 в 08:37

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международният фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село Средно градище ще има Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03